Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: turtorial dot. tla  (Przeczytany 1706 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kuleer1111111111111111111
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

kuleer1111111111111111111

« : 04.01.2011, 20:57:36 »

Witam. moja prosba dotyczy tutka na temat przezroczystego tla. wiem ze jest ich sporo ale od 3 godzin nie znalazlem takiego ktory by mi pomogl. oto mam takie zdjecie:

http://www.gimpuj.info/replacement.png

Uploaded with ImageShack.us

chce zrobic przezroczyste tlo. wiem ze zabrzmi to banalnie ale wedlug roznych poradnikow i tak nie wychodzi taki efekt jak chce. probowalem to zrobic sposobem "zamien kolor na alfe" ale wtedy koszulka takze robi sie przezroczysta mimo ze kazalem zamienic tylko zielony kolor. chodzi mi o to aby bylo to bardzo dokladnie zrobione wiec wirtualne nozyczki chyba odpadaja. czy moze ktos przerobic to zdjecie i opisac jak najdokladniej jak to zrobil? dla kogos kto na co dzien pracuje z gimpem to bedzie pewnie kwestia 30 minut. ja sie mecze z poradnikami i na wlasna reke juz 3 godziny i brak efektow
« Ostatnia zmiana: 04.01.2011, 22:42:34 wysłane przez Ziomioslaw » Zapisane
Sooly
Emeryt

Reputacja: 9 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 04.01.2011, 21:11:37 »

http://www.gimpuj.info/index.php/topic,1219.0.html

Ja takie rzeczy robię bardzo precyzyjnie przy użyciu maski warstwy i tabletu, ale jeśli nie dysponujesz tabletem to powyższy tutorial jest dla Ciebie najlepszą opcją.
Wątek i tak pewnie poleci do kocza bo niewystarczająco się starałeś szukając - takie samo pytanie padało już co najmniej kilkadziesiąt razy...

Typhon
Użytkownik

Reputacja: 20 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 04.01.2011, 21:28:26 »

W tym wypadku to kwestia 5 minut. Zapisuj w .png, jak usuniesz tło, bo .png obsługuje przezroczystość.

Sooly
Emeryt

Reputacja: 9 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 04.01.2011, 22:11:50 »

W tym wypadku to kwestia 5 minut.

Nie mogę, pisząc zapomniałem, że tu jest jednolite tło...

Użyj  Magiczna różdżka żeby zaznaczyć tło, potem Zaznaczenie->Odwróć i będziesz miał zaznaczonego kolesia. możesz go skopiować lub wyciąć i wkleić na nową warstwę z przezroczystym tłem.
SHB: Odpalić, załadować, wybrać narzędzie, herbacie łyknąć, przeciągnąć się i 5 minut mija Chichot

Było literówkę przy okazji poprawić. Język Kurde, ciągle mi się "u" z "y" myli, też tak macie? o.O
« Ostatnia zmiana: 05.01.2011, 00:35:28 wysłane przez Sooly » Zapisane

kuleer
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

kuleer

« Odpowiedz #4 : 05.01.2011, 00:32:30 »

Użyj  Magiczna różdżka żeby zaznaczyć tło, potem Zaznaczenie->Odwróć i będziesz miał zaznaczonego kolesia. możesz go skopiować lub wyciąć i wkleić na nową warstwę z przezroczystym tłem.
kurde dzieki stary. 10 minut pracy i bedzie wszystko gotowe. jest to zdjecie z gry ale i tak jestem zmuszony je zrobic na nowo. postac ma zalozone na sobie takie cos co ja troche podswietla od pasa w gore, no i blyszczacy zegarek. choc tego nie widac na zdjeciu kolor tla w tych okolicach musi sie roznic bo wycina postac razem z tlem za plecami i miedzy rekami i zostaja zielone kreski kolo zegarka. to pewnie ten efekt blysku. to juz pewnie wyzsza szkola jazdy wiec szybciej bedzie pewnie zrobic nowa fotke. jeszcze raz wielkie dzieki.

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: turtorial dot. tla
Skocz do: