Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aRootSprawy techniczneWątek: Ożywienie kanałów IRC #gimp-pl i #gimp-pl-chat
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Ożywienie kanałów IRC #gimp-pl i #gimp-pl-chat  (Przeczytany 18147 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Cloud
√ ι ק

Reputacja: 17 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Hardcore Storyteller

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : 14.09.2010, 16:45:05 »

W sumie nawet byłbym za. Ma to swoje plusy, jak i minusy oczywiście. Zapewne robiłby się tam niezły syf, noobki zawalały by nas pytaniami (chyba, żeby zrobić tak, aby shout był dostępny jedynie dla tych z minimalną liczbą postów wynoszącą ileśtam).
Jednak nie było by trzeba robić offtopów w wątkach, tylko załatwiać to na shoucie. No i taka swobodna rozmowa dobrze by "zintegrowała" użytkowników.

Już nie przyjmuję zleceń wszelakich Skwaszony
caje
Emeryt

Reputacja: 7 Offline Offline

JID: caje@aqq.eu
Galeria Użytkownika

chyba mam napis na ryju

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #15 : 14.09.2010, 16:52:00 »

No integracja to największa zaleta shoutboxa, nawet nie ma tu miejsca, żeby spokojnie pogadać lub przynajmniej napisać 'dzień dobry'.

pozdro & poćwicz

Kwart
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

GIMP GrandMasterPwnKoxLord

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #16 : 14.09.2010, 16:57:58 »

Z tą minimalną liczbą postów, to byłby niezły pomysł Mrugnięcie. Tylko teraz się boje, że jak już by takie coś istniało, to mało ludzi by tego używało. No, ale szłoby sobie pogadać, od tak sobie i przydało by się to dla tych, którzy potrzebują jakieś pomocy (np. ktoś nie wie jak narysować jakiś trudny szczegół, lub nie wie jak zakodować jakiś skrypt itp.).
chyba, żeby zrobić tak, aby shout był dostępny jedynie dla tych z minimalną liczbą postów wynoszącą ileśtam
To by było dobre rozwiązanie. W tym czasie zrozumieli by, żeby tego nie niszczyć, a forum by im się spodobało.

Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Online Online

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #17 : 14.09.2010, 19:03:59 »

Osobiście jest przeciw, ale tez nie mam na to argumentów, więc jeśli się postaracie, to mnie pewnie przekonacie. A nie, mam argument: syf jaki zapewne tam się zrobi.
agape
√ ι ק

Reputacja: 5 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
JID: nesq@gimpuj.info
Galeria Użytkownika

hejo

« Odpowiedz #18 : 14.09.2010, 19:28:12 »

Ziomioslawie: shoutbox służy do tego, aby całkowicie luźno porozmawiać, owszem można to zrobić w hydeparku ale różnica między tym jest taka jak między e-mailem a np. Gadu-gadu.

Dzięki shoutboxowi użytkownicy forum może ze sobą się jakoś "zwiążą", będą tu częściej wpadali, chociażby po to by pogadać ze sobą, może wtedy forum się trochę ożywi.

Co do syfu. Wyznaczyłoby się parę osób do moderacji tego.

Myślę, że to nie jest zły pomysł, tym bardziej, że nie ma już IRCa. Co złego jest w shoutboxie?

Cloud
√ ι ק

Galeria Użytkownika

Hardcore Storyteller

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #19 : 14.09.2010, 19:30:22 »

Osobiście jest przeciw, ale tez nie mam na to argumentów, więc jeśli się postaracie, to mnie pewnie przekonacie. A nie, mam argument: syf jaki zapewne tam się zrobi.
No właśnie to jest największy minus, ale z drugiej strony nie możemy tego wiedzieć. Jeśli nie spróbujemy, to się nie dowiemy jak będzie, a przecież zawsze można będzie shouta wywalić jeśli nie będzie spełniał swojej roli.
Co do syfu. Wyznaczyłoby się parę osób do moderacji tego.
To jest kolejne rozwiązanie. Nawet byłbym chętny do moderacji.

Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Online Online

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #20 : 14.09.2010, 19:36:29 »

Jest przecież IRC, nawet teraz na nim siedzę.
caje
Emeryt

Galeria Użytkownika

chyba mam napis na ryju

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #21 : 14.09.2010, 19:42:08 »

Na IRCa trzeba wejść, a shoutbox sam z siebie jest na stronie głównej. Syfu nie powinno być, w końcu naraz nie będzie pisać pewnie za dużo osób (nie wszyscy przecież cały dzień siedzą i są aktywni na forum). Oczywiście kilku moderatorów z opcją uciszania niepotrzebnych osób powinno rozwiązać sprawę.

pozdro & poćwicz

Typhon
Użytkownik

Reputacja: 20 Offline Offline

GIMP: 2.6
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #22 : 14.09.2010, 21:40:21 »

Taki opiekun shoutboxa, mógłbym tam sprzątać z cloudem, bo w ciągu roku szkolnego specjalnie dużo do roboty niema w dziale tutoriali, bo same gnioty wprowadzają.

Ziomio, bo Ci pasek stetryczenia wzrasta, jak mówisz, że coś nie wypali przed spróbowaniem Chichot

Wertyś
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #23 : 14.09.2010, 23:39:18 »

Mam czas, to też mógłbym sprzątać w razie czego. Oczywiście jestem za.
INSEKT
Emeryt

Reputacja: 27 Offline Offline

JID: INSEKT@jabster.pl
Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #24 : 15.09.2010, 17:16:23 »

Ja widzę proste rozwiązanie dla sprawy syfu - shout widoczny/dostępny tylko dla "użytkowników". Ostatnio nawet doszedłem do tego jak zreperować problem błędnego przydzielania rang nowicjusza/użytkownika pomimo faktu braku 15-stu postów. Dzięki temu tysiące (kilkadziesiąt tysięcy) użytkowników po prostu nie mogłoby pisać w shoucie... Mrugnięcie Zamiast tego wypowiadać mogłyby się osoby, które bywają na forum regularnie. Bo dla nich w końcu ten shoutbox byłby przeznaczony.

Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)".
Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3

Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
Terrqge
Emeryt

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #25 : 15.09.2010, 17:34:27 »

Na forum Centrumse.pl dot. telefonów Sony Ericsson nad shoutboxem widnieje taki czerwony napis:

W shoutboxie, który dostępny jest dla użytkowników posiadających powyżej 25 postów, zabrania się linkowania oraz rozmów na temat problemów z telefonami. W celu uzyskania pomocy online zapraszamy do cboxa znajdującego się powyżej.

Dzięki niemu nowicjujsze, osoby które się dopiero zarejstrowały, nie mają możliwości poprosić kogoś, żeby wszedł do ich tematu czy w czymś im pomógł, widzą shoutbox, ale nie mogą nic wpisać, a gdy nawet ktoś powyżej 25 postów o coś spyta, czy da link edytują jego wpis, i odsyłają do czerwonego napisu. Dzięki temu nie ma syfu, a dosyć fajnie się gada.

Dlaczego o tym mówię? Myślę że takie rozwiązanie i u nas by się sprawdziło. INSEKT, wg. mnie 15 postów to za mało, ale jak tam uważasz.

Cloud
√ ι ק

Galeria Użytkownika

Hardcore Storyteller

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : 15.09.2010, 17:45:35 »

Ja widzę proste rozwiązanie dla sprawy syfu - shout widoczny/dostępny tylko dla "użytkowników". Ostatnio nawet doszedłem do tego jak zreperować problem błędnego przydzielania rang nowicjusza/użytkownika pomimo faktu braku 15-stu postów. Dzięki temu tysiące (kilkadziesiąt tysięcy) użytkowników po prostu nie mogłoby pisać w shoucie... Mrugnięcie Zamiast tego wypowiadać mogłyby się osoby, które bywają na forum regularnie. Bo dla nich w końcu ten shoutbox byłby przeznaczony.
No to właśnie pisałem o tym wyżej (:.
INSEKT, wg. mnie 15 postów to za mało, ale jak tam uważasz.
Też tak myślę. Większość początkujących nabija sobie pierwsze posty w tutorialach, prośbach i pytaniach, więc nic to nie zmienia. 100 to minimum na moje :p.

caje
Emeryt

Galeria Użytkownika

chyba mam napis na ryju

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #27 : 15.09.2010, 17:51:51 »

Teraz będą miały jeszcze większą motywację, żeby nabijać posty do shoutboxa. Lepiej coś w stylu 50 postów + miesiąc na forum.

pozdro & poćwicz

Strony: 1 [2] 3 4 ... 6
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aRootSprawy techniczneWątek: Ożywienie kanałów IRC #gimp-pl i #gimp-pl-chat
Skocz do: