Sygnatura z Twoim nickiem
Tutorial
Witam! Dzisiaj pokażę Wam, jak wykonać sygnaturę podobną do tej powyżej. Do jej wykonania potrzebna jest podstawowa znajomość GIMP-a. Wytłumaczę Wam też, jak dobrać odpowiednią czcionkę i C4D.
Przy wyborze czcionki nie kierujmy się jej efektywnością: im więcej niepotrzebnych w niej elementów, tym gorzej będzie wyglądać efekt końcowy. Staraj się wybrać czcionkę z jak najmniejszą ilością miejsca wolnego i w miarę prostą, bez zbędnych ogonków i innych tego typu.
Jakie wybrać C4D? Najlepiej nie przezroczyste, ponieważ posłuży nam ono do wypełnienia tła i przykrycia naszego napisu. Dobrze też, gdyby miej więcej pasowało kolorystycznie do tła.
Tutorial napisany w wersji GIMP 2.6. W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.
Zaczynamy 1. Tworzymy
Nowy obraz [Ctrl+N] (u mnie
350x160, nie przesadzajcie z rozmiarami). Wklejamy wybrany przez nas stock (ja użyłem
tego). Jeśli zajdzie potrzeba, to odpowiednio
skalujemy [Shift +T] (bądź
Warstwa- > Skaluj warstwę).
2. Następnie tworzymy
nową, przezroczystą warstwę (
Warstwa -> Nowa warstwa [Ctrl+Shift+N]) i wklejamy
nasze C4D dwa, góra trzy razy (mi wystarczyło dwa razy). Gdy wklejacie C4D, to starajcie się zostawić trochę wolnej przestrzeni na środku, podobnie jak u mnie.
3. Przyszła kolej na napis. Umieszczamy go pomiędzy C4D, najlepiej w wolnej przestrzeni. U mnie napis jest wykonany czcionką
Slant w kolorze
#ffffff. Następnie na warstwie z napisem w oknie warstwy klikamy PPM i
Tekst na zaznaczenie. Na
nowej warstwie wypełniamy przestrzeń czwartym gradientem
pierwszoplanowym o kolorze
#1CB6FF.
4. Teraz czas odrobinę przykryć nasz napis. Na
nowo utworzonej przezroczystej warstwie wklejamy to samo C4D co w drugim punkcie, tylko że teraz staramy się subtelnie przykryć nasz napis. Uważajcie, żeby nie przykrywać całych liter - napis ma być widoczny.
5. Przyszedł czas na pioruny. Na
nowej przezroczystej warstwie białym
ołówkiem 0,01px robimy zygzakowate linie wzdłuż napisu. Następnie
duplikujemy warstwę z piorunami i na
kopii robimy
Filtry -> Zniekształcenia -> Przesuwanie o wartości
15. Wymazujemy
nadmiar białych kropek według uznania. Potem w oknie z warstwami na naszej warstwie z kropkami robimy PPM i
Połącz w dół. Tym razem duplikujemy naszą połączoną warstwę z piorunami i stosujemy na niej
Filtry -> Rozmycie -> Rozmycie Gaussa... o wartości
5,0px. Rozmytą warstwę duplikujemy ponownie.
6. Dajmy teraz kolor naszym piorunom. W
nowo utworzonej, przezroczystej warstwie czwartym gradientem
pierwszoplanowym w kształcie promienistym o kolorze
#fff772 robimy kilka plam przy piorunach i kilka wokół napisu. Ustawiamy
Tryb warstwy: Miękkie światło.
7. Na najwyższej warstwie klikamy PPM i wybieramy
Nowa z widoku (albo
Warstwy -> Nowa z widoku). Teraz czas na odwzorowania gradientu (GM, Gradient Mapy). Przed użyciem odwzorowania gradientu pamiętajcie, żeby w oknie gradientu
ustawić gradient trzeci. Najpierw ustawimy kolory naszego gradientu na
czarny i
biały, następnie na widocznej warstwie robimy
Kolory -> Odwzorowania -> Odwzorowanie gradientu. Powinniśmy mieć teraz czarno-białą wersję naszej sygnatury. Ustawiamy Tryb warstwy:
Mnożenie, Krycie warstwy:
25%.
8. Znów na najwyższej warstwie klikamy PPM i
Nowa z widoku. Ustawiamy kolory gradientu na
#610b77 oraz
#d75f17. Tak jak w powyższym punkcie robimy
Kolory -> Odwzorowania -> Odwzorowanie gradientu. Tryb warstwy:
Miękkie światło, Krycie warstwy:
49%.
9. Jeszce raz na najwyższej warstwie naciskamy PPM i
Nowa z widoku przy takich samych kolorach jak w poprzednim punkcie, tylko że teraz wybieramy
drugi gradient i znowu
Kolory -> Odwzorowania -> Odwzorowania gradientu. Tryb warstwy:
Pokrywanie, Krycie warstwy:
39%.
10. Ostatni raz klikamy PPM na najwyższej warstwie
Nowa z widoku. Ustawiamy kolory gradientu na
#1d67b3 oraz na
#7eff7b. Znowu
Kolory -> Odwzorowania -> Odwzorowanie gradientu. Tryb warstwy:
Miękkie światło, Krycie warstwy:
25%.
11. OK, to już końcówka. Na najwyższej warstwie klikamy PPM i
Połącz widoczne warstwy -> Przycięta do obrazu [Ctrl+M] (lub
Obraz -> Połącz widoczne warstwy -> Przycięta do obrazu)). Gdy będziemy mieli już wszystko połączone, wchodzimy w
Filtry -> Uwydatnienie -> Wyostrzanie i ustawiamy wartość w zależności od gustu, u mnie jest to na
50.
Koniec
Szczególnie polecam bawić się trybami krycia warstw - można uzyskać ciekawe efekty. Można też pobawić się kolorami gradientu aby uzyskać inne wersje kolorystyczne.
Życzę miłego GIMPowania !