Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ]Tło, jak zrobić, żeby kontur przenikał przez tło, połączenie konturu z tłem
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ]Tło, jak zrobić, żeby kontur przenikał przez tło, połączenie konturu z tłem  (Przeczytany 1746 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
niktinny
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

niktinny

« : 28.03.2010, 12:14:42 »

... poważna sprawa (już druga i równie ważna co pierwsza)Mrugnięcie Otóż jeszcze nie zdążyłem się dobrze przywitać z "warstwami" w GIMPie a już jestem z nimi pokłócony... Całkowicie nie wiem o co loto, a chciałbym uzyskać efekt... przenikania(?) konturów rysunku przez nałożony kolor.

Tak w skrócie - otwieram sobie byle jaki rysunek, biorę pióro, zaczynam nim mazać:

http://i41.tinypic.com/2s12gas.png

Wychodzi coś takiego. Jak widać - jest sobie kontur kaptura, jest, jest... i nagle go nie ma, bo farba go pokryła. No i to jest całkowicie normalne. Tylko, że właśnie teraz pojawia się moje pytanie.

Jak zrobić tak, by był widoczny kontur? Co ja mam zrobić z warstwami? Proszę, wytłumaczcie, pokierujcie do odpowiednich działów, tutków, obojętnie. Proszę. Smutny

Chodzi o ten efekt:

Widać kontury, a naniesiony jest kolor.

Tutaj to samo:

(widać na fladze, że ten szary kolor nie zasłania konturów flagi)

PO PROBLEMIE:-)

Dziękuję Fashion, ale ja jestem głupi, że takiej pierdółki nie wiedziałem Uśmiech

Dla wszystkich co by mieli podobny problem: zmniejszamy krycie pędzla i po balu Pani Alu. Mrugnięcie

Jeszcze raz dziękuję.

« Ostatnia zmiana: 28.03.2010, 12:34:51 wysłane przez niktinny » Zapisane
Fashion
Użytkownik

Reputacja: 11 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

\m/(-_-)\m/

« Odpowiedz #1 : 28.03.2010, 12:27:43 »

Zmniejsz krycie pędzla Mrugnięcie. Albo wymazuj z konturów.

Nose4s
√ ι ק

Reputacja: 6 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
JID: moses@jabster.pl
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Troll magister dyplomowany ;)

« Odpowiedz #2 : 28.03.2010, 12:31:13 »

Ostrzeżenie

niktinny
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

niktinny

« Odpowiedz #3 : 28.03.2010, 12:38:27 »

Wszystko gra, Panie Moderatorze? Uśmiech Wyraźnie napisałem, że nie wiem jak nazywa się zabieg o który mi chodzi więc napisałem łopatą o co chodzi. It's ok?

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź Fashion, problem rozwiązany. Uśmiech
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ]Tło, jak zrobić, żeby kontur przenikał przez tło, połączenie konturu z tłem
Skocz do: