Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Anime w Polsce...  (Przeczytany 13655 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Freddy Kruger
Użytkownik

Reputacja: 14 Offline Offline

GIMP: 2.4
Galeria Użytkownika

Gimpowid

« : 11.05.2007, 07:30:05 »

Co sądzicie o anime sprowadzonym do polski? Chodzi mi o to czy podoba się wam treść. Jednak głównie chciałbym zapytać o to czy podoba wam się cenzura jaką objęto niektóre anime (dobrym przykładem jest Naruto gdzie ucięto połowę serialu) i nasz "kochany" dubbing. Wypowiedzcie jakie są różnice między oryginałem i przeróbką, jakie wam się anime sprowadzone do polski najbardziej podobało Duży uśmiech, a co wam się nie podobało Zły

Osobiście nie podoba mi się zupełnie nasz francuski, ocenzurowany Naruto jednak daleko mu do(teraz już tego nie puszczają) Beyblade V-Force. To totalna klapa nie tylko pod względem chomikowych głosów ale i porażka twórców. Jedyne co nawiązuje do pierwszej (najlepszej) części są bohaterowie (którzy są po mistrzostwach a zostali odmłodzeni).
Najlepszą serią wyemitowaną w Polsce był niepodważalnie Slayers no i ukochany przez wszystkich DB (mówię tylko o pierwszej i części Z bo reszta to tylko mordobicie Niezdecydowany).

Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Offline Offline

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #1 : 11.05.2007, 07:48:06 »

Nie przesadzaj, To całe Dragon Ball to dla mnie jakieś przygłupawe skrzyżowanie Pokemonów z Mortal Combat.
A co do Naruto to przyznam, że po lekturze opisu na wiki jakoś nie bardzo chce mi się z tym serialem zapoznawać.

Tak swoją drogą... no ja nie oglądam, tego co mnie interesuje w TV:P Uśmiech
Dubblingów też nie lubię, ale jest parę wyjątków: np.: Shrek.

Ogólnie nie jestem fanem Amine, jako gatunku - nie oglądam czegoś bo to "Anime", liczy się fabuła itp.
Freddy Kruger
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Gimpowid

« Odpowiedz #2 : 11.05.2007, 08:01:02 »

Ja napisałem że mi się podoba Dragon Ball gdzie naprawdę chodziło o smocze kule i był zabawny i jakiś margines Z ale reszta to po prostu jest pranie się po japach Mrugnięcie

marecki_
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.6
JID: lethal2@jabster.pl
Galeria Użytkownika

marecki_

« Odpowiedz #3 : 11.05.2007, 09:40:46 »

Ja, podobnie jak Ziomioslaw, nie trawię tego rodzaju "seriali", o ile to serialem nazwać można. Szkoda czasu na takie bajeczki. Takie moje, mało delikatne, zdanie, nie musicie się z nim zgadzać Uśmiech
Bizzar
Emeryt

Reputacja: 16 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Lazy Sod

« Odpowiedz #4 : 11.05.2007, 11:02:07 »

Jeśli chodzi o anime to tylko DB . Jestem ogronym fanem tego anime (mam wszystkie odcinki wszystkich serii, wszystkie filmy itd.), ale reszta mi nie podchodzi. Kiedyś oglądałem 1 odc. Naruto, nawet fajny był, ale jakoś brakuje mi czasu na ten serial.

Nie przesadzaj, To całe Dragon Ball to dla mnie jakieś przygłupawe skrzyżowanie Pokemonów z Mortal Combat.

Ziomoslaw, ośmieszyłeś się pisząc to. Dragon Ball to klasyk i nie porównuj ich do Pokemonów czy MC . Owszem DB GT jest trochę przygłupawe (inny rysownik itd.), ale serie DB czy DB Z są świetne. I jak dla mnie nie dorównuje im żadna inna bajka/anime. A Pokemony to świetna bajeczka dla 6 - latków.
Freddy Kruger
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Gimpowid

« Odpowiedz #5 : 11.05.2007, 14:34:12 »

Anime i Manga to akurat jest gatunek nad gatunkami.
Chodzi o to że kiedyś bajka była kojarzona z Bolkiem i Lolkiem albo Reksiem. Jednak ktoś powiedział, że bajki nie są tylko dla dzieci. Tak powstały serie horrorów (np Helsing), SF (np Ghost in the shell), typu DB, czy nawet ecchi (hentai dla niewtajemniczonych). A teraz to ludzie myślą, że bajki to teraz wszystkie mordobicie. Gdzie tu logika :Uśmiech

Ziomioslaw
Administrator

Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #6 : 11.05.2007, 15:19:57 »

"Bajka" to krótki utwór wierszowany, ewentualnie takie kino lub teatr - sklepy tez chyba są.
Amime to japońskie filmy rysunkowe, Manga - japońskie komiksy - oba w charakterystycznym stylu.

Idotycznym jest stwierdzenie, że filmy animowane są tylko dla dzieci. To tak jak by twierdzić,że filmy "nierysunkowe" są dla dorosłych. Jest wiele "kreskówek" które dla dzieci przeznaczone nie są (a które i tak oglądają).

Bizzar: jak dla mnie DB to to samo co Pokemony - tylko że Pokemony jako młodsze (w znaczeniu niedawno powstały) są ładniejsze niż DB.
Kulok
√ ι ק

Reputacja: 24 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 12.05.2007, 09:12:18 »

"Bajka" to krótki utwór wierszowany, ewentualnie takie kino lub teatr - sklepy tez chyba są.
i cukiernia Uśmiech
Calii
√ ι ק

Reputacja: 21 Offline Offline

GIMP: 2.10 + GAP
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #8 : 16.06.2007, 22:01:40 »

Obudze troche ten watek Uśmiech
Anime w Polsce, a dokladniej w polskie jtelewizji bylo jeszcze w roznych innych wydaniach o ktorych nie zdajecie sobie moze sprawy ze to wlasnie japonskie kreskowki i sie na nich wychowaliscie.

Z tych "nowszych" Sailor Moon czyli Czarodziejka z Ksiezyca byla tlumaczona ale i cenzurowana w Polsce. Pomijam fakt ze wycieta taka scene walki ze ktos kopie Bunny w brzuch i jedna czolowke gdzie uznano ze o sekunde za dlugo jest naga. Nie kazdy lubial, ale jak bylam w podstawowce to kojarze ze ogladalam i kilku znajomych tez, nawet osoby "po ktorych sie takich rzeczy nie spodziewa".

Zlote Miasto czy jakos tak... kojarzycie? Jest jeszcze sporo tytulow ktore sa tylko niewyraznym zarysem w mojej glowie, czas robi swoje

Na tym tez niektorzy z Japonczykow sie wychowywali - a to naszych sasiadow rodzima produkcja Uśmiech

http://anidb.info/perl-bin/animedb.pl?show=genre <------------ maly podglad na rozne gatunki japonskich filmow animowanych Uśmiech [ i nie tylko japonskich oczywiscie!!]

Aktualnie w naszym kraju AnimeGate cos tam niby jeszcze robi aby wydawac na dvd anime. W tym miesiacu na ich stronie mozecie przeczytac o takiej nowosci jak Ergo Proxy - oceniam ta serie jako swietna i polecam wszystkim ktorzy lubia s-f

Razzof
Użytkownik

GIMP: 2.2
Galeria Użytkownika

anime fan

« Odpowiedz #9 : 16.06.2007, 22:14:15 »

A ja czekam na drugi epizod Karasa od Anime-Gate Język Ogólnie bardzo lubię anime, np. taki Fullmetal Alchemist i Neon Genesis Evangelion były swietne ;)Nie lubie jak ktos mówi, że bajki/anime są dla dzieci, nie wiedzac o nich nic Smutny

Ziomioslaw
Administrator

Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #10 : 16.06.2007, 22:19:33 »

Uśmiech "Złote miasto" nie chodziło o poszukiwanie Eldorado? Hehe - kiedy to oglądałem, to nawet nie wiedziałem, że to anime:P szczenięce lata.

Skoro mowa o Ergo Proxy (które oglądam:P) to wypadało by powiedzieć o "Ghost in shell", obu filmach - serialu nie oglądałem.

A skoro przy filmach, kojarzycie "W krainie bogów"? Niestety zapomniałem tytułu oryginalnego... o dziewczynce, której rodzice zostali zamienieni za karę w świnie? A po za tym, tego samego autora "Księżniczka mononoke" i nie pamiętam;P
« Ostatnia zmiana: 17.06.2007, 00:54:15 wysłane przez Ziomioslaw » Zapisane
Razzof
Użytkownik

GIMP: 2.2
Galeria Użytkownika

anime fan

« Odpowiedz #11 : 16.06.2007, 22:25:52 »

Uśmiech "Złote miasto" nie chodziło o poszukiwanie Eldorado? Hehe - kiedy to oglądałem, to nawet nie wiedziałem, że to anime:P szczenięce lata.

Skoro mowa o Ergo Proxy (które oglądam:P) to wypadało by powiedzieć o "Ghost in shell", obu filmach - serilau nie oglądałem.

A skoro przy filmach, kojarzycie "W krainie bogów"? Niestety zapomniałem tytułu oryginalnego... o dziewczynce, której rodzice zostali zamienieni za karę w świnie? A po za tym, tego samego autora "Księżniczka mononoke" i nie pamiętam;P

Ten film to ,,Spirited Away: W krainie bogów", bardzo mi się podobał Mrugnięcie

gewloh
Użytkownik

Reputacja: 11 Offline Offline

GIMP: 2.6
JID: gewloh@gimpuj.info
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Hello. I wanna play a game.

« Odpowiedz #12 : 17.06.2007, 00:13:55 »

W telewizji z tych anime, co pamiętam, oglądałem tylko Dragon Balla. Cenzura w tej kreskówce przyprawiała mnie o zacisk żuchwy znacznie silniejszy niż na codzień :/ Skoro ta bajka jest przeznaczona dla starszych odbiorców [bo w końcu sporą część stanowią walki], to po cholere w ogole cokolwiek wycinać?! To wygląda tak samo jakby w Obcym powycinano wszystkie sceny, gdzie pojawia się krew, broń i przekleństwa...  Co prawda u nas jest puszczana wersja francuska, więc nie wiadomo, jak wyglądałaby cenzura stosowana przez Polaków. W każdym razie na taką cenzurę [przepraszam za wyrażenie, ale kiedyś trzeba to z siebie wykrztusić] rzygać mi się chce. Tak się nie da oglądać niczego. Mam wielki żal do osób za to odpowiedzialnych. O ile seria pierwsza była ocenzurowana tylko w kilu miejscach [tak na oko], to druga już była "cięta" nawet klika razy podczas jednego odcinka. Drugą sprawą jest tłumaczenie. Nie wiem ile lat miało dziecko, któremu oddano to arcytrudne zadanie, bo już nawet średnio rozwinięty 15latek dobrałby bez znajomości języka bardziej dopasowane do danej sytuacji zwroty. Osoba odpowiedzialna za tłumaczenie, skaszaniła sprawę totalnie, już gorzej się chyba nie dało.
Z pozostalych Anime widziałem fragmenty Naruto na YouTube, ale mi jakoś nie podeszły. Kumpel dał mi kiedyś linki do Helsinga. Była to wersja japońska z angielskimi napisami, ale oglądało się przyjemnie. Niestety jakoś się złozyło, że obejrzałem tylko 5,7 odcinków.
Gdzieś tam głęboko w pamięci świta mi jeszcze ta cała Czarodziejka z Ksieżyca, o ktorej wsponiała Calii. O czym to było, nie pamietam kompletnie. Oglądałem to jak miałem kilka lat, więc o cenzurze i tłumaczeniu nie mogę nic powiedzieć.

Jednak głównie chciałbym zapytać o to czy podoba wam się cenzura jaką objęto niektóre anime(...)

Mnie cenzura się nigdy nie podoba.

Początek przygody z GIMPem? Przeczytaj koniecznie!      Nie pomagam poza forum i kanałem IRC.
Calii
√ ι ק

Reputacja: 21 Offline Offline

GIMP: 2.10 + GAP
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #13 : 17.06.2007, 09:17:19 »

Mononoke Hime puszczono kiedys chyba w telewizji jako bajke dla dzieci - a tam sa tak brutalne niekiedy sceny [walcza zwierzeta i nie tylko ;-)] ze strach sie bac.
Tak samo bylo z "Miasteczkiem Bozonarodzeniowym", bajka autora "Gnijacej Panny Mlodej", z kukielkami od A do Z Uśmiech
Puscila telewzija w drugi dzien swiat B.N. a tam jest taka makabra ze strach sie bac dla malych dzieci [puscili o 10 rano]. Male dziecko moze sie zwyczajnie wystraszyc. Mnie sie bardzo podobalo i chcialabym zobaczyc jeszcze inne filmy tego autora Uśmiech ale przyznaje ze dobor telewizji jest strasznie pokrecony. Ludzie z ekipy wybieraja chyba tytuly bez patrzenia na tresc, nie mowiac juz o ogladaniu.

"Ghost in the Shell", "Ghost in the Shell: Innocence" i "Akira" to kolejne moje orginalne nabytki na dvd Uśmiech w obu przypadkach s-f, lecz Akira jest duzo starsza, w sumie to chyba data moich urodzin ;-) ale przeslanie ma "wciaz zywe". G?ITS jest kapitalnym dzielem zarowno w pelnometrazowkach jak i w serialach. Jesli ktos nie lubi anime, to niech mimo wszystko sprobuje obejrzec dla kunsztu kreski w jakiej stworzony jest GITS  i jak dobre rendery tam przedstawiono. Fenomenalny Orginal Soundtrack jest nie tyle godny polecenia - co dla koneserow muzyki - punktem obowiazkowym. Wysmienity surround mozna znalesc w anime Applesead [takze wydany w polsce na dvd], kolejna cyberpunkowa historia, z ladna oprawa graficzna [rysunek/rendery] ale DZWIEK jest tam niczym miod cieply :)Juz pierwsze 10 minut pozwalaja nam na bardzo dobre przetestowanie rozlozenia glosnikow 5.1. [lub wiecej ;-) ] w naszym kinie domowym.

Hellsing
to wg mnie swietny serial [teraz powstaje wersja tak zwanych OVA, odswiezony temat, inna kreska, bardzo duzo szczegolowych i slicznych renderow] o wampirach Uśmiech  OBOWIAZKOWO nalezy zobaczyc to w orginalnym dzwieku [japonski] z napisami [hardsub/softsub] angielskimi [zawsze tak ogladam, najmniej strat w fabule, w zaleznosci jeszcze oczywiscie od gupy tlumaczacej, ale po takim czasie to jzu wiem co wybierac Uśmiech ] lub polskimi - tutaj juz wybor jest mniejszy, nie orientuje sie w sumie prawie wogole, ani mnie to nie interesuje - wlasnie na anime poszerzam miedzy innymi swoja znajomosc angielskiego.

Zapewniam ze na poczatku bylo mi dosc trudno, ale z czasem mozna sie wyrobic i ogladac bez spacji -- Pauza -- hehe... no chyba ze sie oglada taki tytul jak parodia roznych anime: "Puni Puni Poemi" gdzie nawet nie nadazalam naciskac spacji miedzy kwestiami glownej bohaterki, a ogladajac wywiad z panienka jaka byla "voice actress" dla glownej postaci - stwierdzam ze ja mowie niczym anemik i slimak w porownaniu  do tej filigramowej Japonki Uśmiech

Hellsing to zdecydowanie godny polecenia tytul [fajna muzyka dodatkwoo Uśmiech ]

W telewizji [mtv albo viva ] leciala takze "Arjuna - Corka Ziemii" ten tytul takze zostal wydany w na DVD w Polsce - przyjemna i lekka seria.

Oki bo czuje ze moj post robi sie coraz dluzszy Uśmiech koncze na teraz Uśmiech 2
Strony: [1] 2 3  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkWątek: Anime w Polsce...
Skocz do: