Będzie tu powstawał tutorial.
Na wstępie chciałem zaznaczyć, że wiedzę na ten temat zaczerpnąłem pierwszy raz z
tej stronki (cyfrografia). Nie będzie to tłumaczenie, czy powielenie, bo niczego nie będę tłumaczył, ani powielał, to znane wszystkim sposoby. :)
Tutorial dotyczy wersji GIMP-a 2.2.13. W nowszej wersji przy desaturacji są dostępne dodatkowe opcje, kiedy się z nimi zapoznam wprowadzę łatkę. :)
Dwa proste sposoby, czyli: co, jak i dlaczego?Jak pewnie wiecie, można posłużyć się opcją desaturacji (
warstwa>kolory>desaturacja), lub (z tym samym efektem) zmniejszyć nasycenie do zera poprzez użycie
warstwa>kolory>odcień i nasycenie. Niektórzy z was pewnie zauważyli już, że
obraz>tryb>odcienie szarości daje trochę inny od desaturacji efekt. Zwykle wydaje się lepszy. To wcale nie znaczy, że opcja desaturacji jest gorsza, wręcz przeciwnie, jest bardziej prawdziwa. Dlaczego? Zmiana trybu na odcienie szarości nie robi tego poprzez zwykłe pozbawienie obrazu nasycenia, lecz uwzględnia to, jak ludzkie oko postrzega kolory, i na które kolory jest najbardziej wrażliwe (np. kolor czerwony) mieszając w odpowiednich proporcjach kanały. (
RGB) Robi to też większość aparatów cyfrowych zwiększając czułość na niektóre kolory na matrycy. Dobrze jest wtedy zapisać zdjęcie w formacie RAW, by móc potem płynnie tę czułość zmieniać. :) Dlatego też opcja zmiany trybu na odcienie szarości daje bardziej realistyczny efekt, niż prosta desaturacja. Oczywiście po desaturacji można użyć poziomów, krzywych, czy zmiany kontrastu, lecz tracimy wtedy sporo na jakości (wystarczy spojrzeć na histogram) i nie mamy dużego pola do popisu.
...
No tak, miał tu powstać tutorial, ale noss pokazał mi tutorial w którym wszystko jest świetnie opisane. :) Więc nie ma sensu, żebym pisał jeszcze raz to samo, tak więc link:
http://www.maniooo.pl/color2bw.php