Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Praca na konkurs  (Przeczytany 3124 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
matik94
Gość
« : 08.02.2010, 18:22:03 »

Siema, nie wiedzialem gdzie zamiescic taki temat. Z góry sorki.
Otóż mam problem na pracą z konkursem. Nie wiem poprostu jak ją zrobic ciekawą i wogole ładną.
Temat pracy jest "interpretacja muzyki F. Szopena". praca w dowolnym programie i formacie. wybrałem wiec gimpa... nie wiem co w tej pracy dac. fortepian z szopenem? ale jak? przeciez to nie bedzie pasowac jakoś albo nie wiem. dajcie pomysly, albo jeśli komus sie nudzi to mógłby mi taką pracę zrobic. pozdrawiam
Cloud
√ ι ק

Reputacja: 17 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Hardcore Storyteller

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 08.02.2010, 18:30:31 »

Człowieku, czy Ty nie masz żadnej wyobraźni? Taki temat to marzenie, można naprawdę zrobić coś świetnego. Zaraz po samym przeczytaniu tematu miałem już kilka pomysłów. Wytęż więc swój umysł i twórz. Zacznij od jakiegoś szkicu na kartce, a później dopracuj wszystkie szczegóły, rozplanuj to jakoś. Grafik przede wszystkim ma być kreatywny.

Już nie przyjmuję zleceń wszelakich Skwaszony
Music
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 08.02.2010, 18:31:39 »

nie wiem co w tej pracy dac. fortepian z szopenem?

jak to ma być interpretacja muzyki to powinieneś stworzyć obraz który nasuwa ci muzyka Chopina Chichot
o ile dobrze kojarze to utwory Chopina wiążą się z tęsknotą... Chichot

Cloud
√ ι ק

Galeria Użytkownika

Hardcore Storyteller

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 08.02.2010, 18:43:57 »

jak to ma być interpretacja muzyki to powinieneś stworzyć obraz który nasuwa ci muzyka Chopina Chichot
o ile dobrze kojarze to utwory Chopina wiążą się z tęsknotą... Chichot

Owszem, ale według mnie powinien wykonać własną interpretację, tak, żeby było z to zrobione oryginalnie i z pomysłem. Nie koniecznie muzyka Chopina będzie mu się kojarzyła właśnie z tęsknotą.
Powinieneś zaskoczyć swoją pracą.

matik94
Gość
« Odpowiedz #4 : 08.02.2010, 18:51:11 »

a ziomki da sie cos takiego zrobic w gimpie jak znak wodny? ze np daje na krajobrazie chopina
matik94
Gość
« Odpowiedz #5 : 08.02.2010, 19:12:06 »

bo mam pomysl taki ze dac jakis krajobraz i znak wodny z chopinem w tle.. i nie wiem gdzie ustawic ten znak wodny, przezroczystosc itd. powie ktoś?
Rafal199
Użytkownik

Reputacja: -1 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : 08.02.2010, 19:17:07 »

Może najpierw trochę zapoznania z gimpem a potem zabierzesz się za tworzenie pracki a poza tym Chopin w tle krajobrazu to jakoś słabo do mnie trafia :/ Musisz się bardziej wysilić tak jak wyżej zaprojektuj coś musisz mieć pomysł a nie obrazek i na to Chopin z zmniejszonym kryciem i już zadowolony Język
matik94
Gość
« Odpowiedz #7 : 08.02.2010, 19:23:05 »

zapoznania.. ta.. no wystarczy ze ktos by mi powiedzial co i jak. a pozatym to tą prace musze zrobic do piatku wiec ni ma za bardzo czasu. i nie mam pomyslu kuźwa na tą prace. a punkty do sr. szkoly sie przydadzą. moze niech ktos podpowie jeżeli wszyscy tak wiedzie bardzo dobrze co byście zrobili a nie tylko napiszecie: "pomyśl" prosze bardzo.. :|
Cloud
√ ι ק

Galeria Użytkownika

Hardcore Storyteller

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : 08.02.2010, 19:42:53 »

Możemy napisać co MY byśmy zrobili, ale wtedy to nie była by Twoja praca chłopie. Poza tym tematem jest interpretacja muzyki Chopina, a nie sam Chopin. Radziłbym Ci przesłuch jego utwory. Zobaczysz co jako pierwsze nasuwa Ci się na myśl, a potem to jakoś ubarwisz. Ja bym zrobił jakąś fotomanipke, dobrał odpowiednią do nastroju kolorystykę i dopieścił szczegóły. Samą interpretacje pozostawiam Tobie, nie będę psuł Ci zabawy.
Powodzenia.

agape
√ ι ק

Reputacja: 5 Offline Offline

JID: nesq@gimpuj.info
Galeria Użytkownika

hejo

« Odpowiedz #9 : 08.02.2010, 19:54:26 »

zapoznania.. ta.. no wystarczy ze ktos by mi powiedzial co i jak. a pozatym to tą prace musze zrobic do piatku wiec ni ma za bardzo czasu. i nie mam pomyslu kuźwa na tą prace. a punkty do sr. szkoly sie przydadzą. moze niech ktos podpowie jeżeli wszyscy tak wiedzie bardzo dobrze co byście zrobili a nie tylko napiszecie: "pomyśl" prosze bardzo.. :|

Czyli chcesz żebyśmy prace wykonali za Ciebie? Po pierwsze to Twój konkurs, a po drugie nic na tym świecie nie jest za darmo. Język

Co do samego tematu to Cloud dobrze pisze. Samo zdjęcie z pomniejszonym kryciem na jakimś krajobrazie to marny pomysł. Na Twoim miejscu wykonałbym jakąś ciekawą PM-ke.

Gacko
Emeryt

Reputacja: 4 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #10 : 08.02.2010, 21:12:39 »

Osobiście na Twoim miejscu dowiedziałbym się jak najwięcej o samym Chopinie. Gdzie mieszkał, jakieś zdjęcia z tym związane bym pooglądał (choćby krajobrazy, dworek) posłuchał na spokojnie utworów jego autorstwa i starał się złączyć zgrabnie w jedną całość. IMO Nic nie stworzysz od razu nie mając jakiejkolwiek wiedzy. Sam temat jest naprawdę ciekawy.

A jak sam nie masz pomysłu, to stary, jesteś na dnie w kwestii konkursu.

Pozdrawiam,
Dobrotek

Ps.
Na języku polskim często n-ciele proszą o interpretację tekstu. Też w tym przypadku ruszasz tropem kolegów/koleżanek zamiast samemu przedstawić swój sposób myślenia i rozumienia tekstu?
matik94
Gość
« Odpowiedz #11 : 08.02.2010, 23:49:07 »

ludzie... mowilem ze mam pomysl. chopina juz sluchalem pare razy. i widze to tak: tesknota za ojczyzną, złota polska jesień z melancholią. i mam taki pomysl zeby dac czarno bialy obrazek jakiegos krajobrazu zlotej Polski i coś jeszcze do tego dorzucic tylko nie wiem co..
Danyeru
Użytkownik

Reputacja: 24 Offline Offline

GIMP: 2.6
Galeria Użytkownika

Honorowy Dawca Krwi

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : 09.02.2010, 00:36:36 »

Na Twoim miejscu, zainwestowałbym w naukę języka polskiego, bo go bardzo kaleczysz!
Powyższych postów poprawiał nie będę, ale następny taki bełkot spowoduje natychmiastowe zamknięcie tematu (a ja mam jutro wolne, więc będę czujny :] ).

Poza tym, chłopcy Ci powiedzieli, co najważniejsze. Pracy i projektu za Ciebie nie zrobimy, bo tak stanowi regulamin forum.

I zapłoną piekielnym ogniem Wasze serwery, gdyż zabezpieczenia ich wątłe, a podatność na buffer overflowy ogromna.
I zaprzestaną działania Wasze routery, a Wasze niewiasty nosić będą pakiety w kubłach, a tam będzie płacz, zgrzytanie zębów, 404 i request timeout.

Cytat: Terrqge
to przez INSEKT'a Danyeru jest taki straszny
EN
√ ι ק

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.4 + GAP
Galeria Użytkownika

800mm f/8 iso400 t125

« Odpowiedz #13 : 09.02.2010, 11:04:53 »

Ja podpowiem moze tak - widziales logo roku chopinowskiego?
Pomysl i sproboj zrobic wlasne. Odpada robienie fotomanipa - nie nauczysz sie w tak krotkim czasie wszystkiego co moze sie przydac przy takiej pracy. Odradzam tez pejzaz z watermarkiem chopina. Nie tedy droga. Wykaz sie kreatywnoscia.

Maly tip:
Masz wyraz Chopin- jako wyraz. Zrob teraz tak aby jego zarys wygladal jak fortepian od gory widziany. dobierz odpowiednia wielkosc, kroj czcionki, kolorystyke. Nie bierz sie za cos bardzo skomplikowanego ale za cos co wymaga kreatywnosci.

Inna sprawa jest taka, ze skoro sie zglaszasz do konkursu to wybierajac program i format - powinienes go znac. Przydaloby sie rowniez znajomosc tematu poglebic. Ja bym w ciagu tygodnia nie napisal ody do kosiarki po francusku Język Trzeba sie liczyc z ograniczeniami.

Dorwać mnie można na:
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkWątek: Praca na konkurs
Skocz do: