A więc: (proszę chociaż przeczytaj

)
Dla większego zrozumienia zamieszczam plik poglądowy w załączniku

, mam nadzieję, że będzie wszystko widać (w między czasie przepraszam za prześwietlenie pracy, ale jestem ślepy, a raczej mój monitor ślepieje)...
1. Tego nie przeboleję:Katastrofa, dwie ostre perspektywy na jednym obiekcie! - czerwone grube linie. Pamiętaj, że kąt między jedną perspektywą, a drugą nie powinien być mniejszy niż 90 stopni, możesz sprawdzać kątomierzem

, ale w sumie widać to na oko

Zobacz na zielone linie i czerwone płaszczyzny, dużo lepiej się prezentuje, a są to tylko podstawowe własności perspektywy.
Polecam zrobić jakieś studium/kurs perspektywy i jej zastosowania

Aha, mur mógłby być grubszy, bo na oko jest to 20 - 30 cm (na razie wygląda to jak futryna drzwi w domu

), a prawdziwe mury są przeważnie między 1 - 2,5 metra.
2. Lis?No, to jest mistrzowskie

Tak się zastanawiam, co za złośliwy łotr świeci
świecą(głupio brzmi, ale klimatycznie, ale...) latarką i burzy nastrój lekkiego fantasy w półmroku nocy, w dodatku świeci z góry... latający złośliwy łotr? WTF? tego to nawet moja wyobraźnia nie przerobi
3. refleks Znowu sprawka latającego złośliwego łotra?

Księżyc jest z drugiej strony, więc na tej krawędzi o świetle nie ma mowy.
4. DrogaDwie piramidki:
1) Po pierwsze ta szersza, poniżej horyzontu: zakładając że leży na płaszczyźnie, tzn. jest idealnie pozioma (lub nie widać, że jest inaczej), to jej dzióbek powinien leżeć idealnie na linii horyzontu. A co do samej drogi to widać, że dochodzi do prawego ramienia piramidki, a lewa strona drogi jakby trzymała się wyższej piramidy, co jest złe, bo taka droga winna się trzymać piramidki omawianej jako pierwszej.
2) Po drugie ta druga, lekko wychodzi ponad horyzont: jest to wzniesienie jak myślę, oglądając konstrukcję drogi, tu nie ma zastrzeżeń
5. Drzewo Wygląda strasznie
NIEnaturalnie...
Pierwsza lekcja rysowania natury: "Wszystko wygląda inaczej niż byś ty to narysował"

Moje skromne wnioski po takowej lekcji
6. Bóg wie co to jestJak widać Twój drogowskaz jest zbliżony do koła, co wskazuje że jest na prawie pionowej płaszczyźnie, a chyba powinno być poziome.
Na niebiesko na szybko zrobiłem sześcian dla rozjaśnienia sprawy (jeszcze nigdy nie wyszedł mi taki koślawy

), na którym widać płaszczyznę poziomą i jak powinna wyglądać elipsa tworząca koło na płaszczyźnie poziomej.
7. Pytanie do autoraNie czaję tej aluzji do głowy w bramie, jak byś mógł ją wytłumaczyć mi, byłbym wdzięczny

@UP O w mordę!

Ale się rozpisałem.
Mam nadzieję (nikłą, ale zawsze), że wytłumaczyłem wszystko dokładnie, jak nie to pisz
Coś na osłodzenie goryczy po czytaniu moich wypocin:Zwierz na murze jest awesome

No, może nie do końca skróty perspektywy się zgadzają, ale tego nie widać, więc jest OK

Lis jest awesome

Po prostu piękny, ale nie pasuje on w tym miejscu, nie tak oświetlony.
BRAWA!!! za chęci, ja mam tablet, ale jeszcze żadnej pracy do końca nie doprowadziłem,a jak na razie pozostaje przy kratkach i ołówku (jestem zmuszony

, a tak chciałbym rysować na tablecie...), więc nie nastąpi to szybko.