Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjeDyskusjeWebmastering & WebdesignJęzyki InternetuWątek: [AJAX] Wysyłanie danych do przeglądarki bez jej polecenia, czyli Live Chat
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [AJAX] Wysyłanie danych do przeglądarki bez jej polecenia, czyli Live Chat  (Przeczytany 6688 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ЯђוNØ
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.4 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Prawie Webmaster :P

« : 08.10.2009, 15:30:29 »

Witam, mam kolejne pytanie, tym razem dotyczące technologii AJAX.
Chciałbym zrobić czat, w którym dodana przez jakiegoś użytkownika wiadomość od razu wyświetliłaby się pozostałym użytkownikom.
Oczywiście mam podstawy, znam PHP, napisałem nawet shoutboxa (teraz biorę się za własne forum Język).
Wracając do tematu: umiem zrobić np. pobieranie nowych postów po kliknięciu jakiegoś hiperłącza lub też po najechaniu gdzieś kursorem.
Umiem też zrobić tak, żeby przeglądarka co jakiś czas (np. co 2 sekundy) wysyłała do serwera zapytanie, czy są nowe posty w bazie danych. Jednak tym sposobem mógłbym stracić mnóstwo transferu Zły więc to nie jest dobre rozwiązanie.
Słyszałem (i czytałem), że możliwe jest napisanie skryptu, który działałby na serwerze i bez wyraźnego polecenia przeglądarki wysyłałby do niej nowe posty, jeśli tylko by się takie pojawiły. Jak to możliwe? Może mi ktoś wytłumaczyć? Albo chociaż dać pomocny link...

Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Offline Offline

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #1 : 08.10.2009, 20:29:29 »

Też o tym słyszałem, ale wymaga to zmodyfikowania serwera na niższym niż zwykle poziomie, dzięki czemu nie kończy on przesyłania strony i może dosłać do klienta dodatkowe dane bez jego pytania - tak działa podobno Gmail.
Nie wiem, czy jest możliwy zbliżony efekt bez takich modyfikacji, albo odpytywania serwera co jakiś czas.
Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Offline Offline

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #2 : 30.10.2009, 19:11:01 »

Dzięki ajaxowi możesz wykonywać dane funkcje php, bez przeładowania strony, a ich wynik już za pomocą javyscript możesz sobie wyświetlić na stronie. Nie wymaga to żadnych zmian na serwerze, więc jeśli nawet masz serwer wirtualny kupiony u jakiejś firmy możesz bez problemu zrobić sobie taki shoutbox. Jednak ajax wykonuje polecenia co jakiś czas,
pozdrawiam

Nie pisałem o czystym AJAXie, ale specjalnych modyfikacji serwerów www, aby właśnie nie trzeba było odpytywać cyklicznie serwera.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjeDyskusjeWebmastering & WebdesignJęzyki InternetuWątek: [AJAX] Wysyłanie danych do przeglądarki bez jej polecenia, czyli Live Chat
Skocz do: