Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: MicroWeb  (Przeczytany 3939 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Grzesie.k
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 13.09.2009, 15:42:26 »

MicroNet
MicroWeb v1.0

13.09.2009 o 15:35

MicroWeb v1.1

15.09.2009 o 15:22

MicroWeb v1.2

19.09.2009 o 19:38

Proszę o dokładne komentarze tzn. co jest do poprawy.
Przepraszam, że kilkakrotnie dodaje ten sam layout jedynie lekko zmodyfikowany, lecz chcę wychwycić wszystkie błędy jakie popełniam.
« Ostatnia zmiana: 18.09.2009, 22:18:32 wysłane przez Grzesie.k » Zapisane
Pilej
√ ι ק

Reputacja: 7 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 13.09.2009, 22:03:12 »

Na pierwszy rzut oka widać się źle dobrane kolory. Szczególnie chodzi o dopasowanie koloru logotypu do koloru reszty strony.
Sprawa druga, nagłówki. Jeśli chcesz użyć nietypowej, nowoczesnej czcionki, by nadać stronie odpowiedniego klimatu, to jak najbardziej, ale od tego jest logotyp. Nigdy nie używaj takowych krojów do nagłówków, bo są one po prostu nieczytelne. Nie spełniają przez to swojej ropli na stronie, jaką jest przejrzystość i łatwość w znalezieniu odpowiednich tekstów.
Nie podoba mi się również kreska pod menu. Jestem zwolennikiem pozbywania się niepotrzebnych linii.
Główna linia pod logotypem, biegnąca przez całą długość strony rozumiem oddziela logotyp i menu od treśći, ale już ta kreska pod menu jest niepotrzebna. Gdyby jej nie było menu nadal utrzymywałoby się w swojej pozycji i wyglądałoby czytelniej. Możnaby tu ewentualnie dodać jakiś ciekawy hover, np w postaci jakiegoś buttonu pod aktywnym linkiem, lub też zwykłe podkreślenie, czy zmiana koloru.
Staraj się wyrównywać tekst do jednej strony, centrowanie w takiej sytuacji to zły pomysł (chodzi o tekst pod "Witaj w moim świecie").
Układ bardzo prosty, choć nie wygląda aż tak źle, ale brakuje tu detali, czegoś, na czym możnaby zawiesić oko.

Grzesie.k
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 14.09.2009, 20:02:51 »

Celne uwagi: kolory poprawie w następnej wersji, nad nietypową czcionką się zastanowię, lecz na 100% jest do zmiany, kreska spod menu wylatuje, text-align oczywiście zmienię. Układ strony miał być prosty bo user ma zawiesić oko na zawartości. Poza tym planuje dodać hover do 3 dolnych elementów strony. Chodzi mi o to, że będą się wysuwały, nie wiem jak to będzie wyglądało w praktyce lecz chyba będzie dobrze. Layout oczywiście niebawem poprawię. Jeszcze jakieś uwagi? Chce go zakodować, więc czekam na kolejne sugestie.

Dodałem te poprawki (v1.1) logo tylko troszkę zmieniło kolory lecz poza tym chyba ok?
« Ostatnia zmiana: 15.09.2009, 15:27:20 wysłane przez Grzesie.k » Zapisane
Pilej
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 15.09.2009, 17:12:07 »

Poprawki zdecydowanie na plus, ale nadal nie jest dodkonale.
W menu wydaje mi się, że to tło lepiej, żeby było tylko pod hoverem, a wszystkie linki w "powietrzu".
Nagłówki wyrównaj do krawędzi trekstu. Trochę za małe marginesy, ciasno jest, szczególnie w "Witaj w moim świecie".
No i kolor logotypu nadal mi nie pasuje. Tyle.

Grzesie.k
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 18.09.2009, 19:43:30 »

Dodałem kolejną wersję.

Nawet nie liczyłem na ideał ale skoro już wspominasz o nim to czekam na kolejne uwagi. laugh

Ps. Sorry, że publikuje ciągnie ten sam layout lecz chce, by był bliski ideałowi.
Wertyś
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 18.09.2009, 21:10:10 »

Dodałem kolejną wersję.

Nawet nie liczyłem na ideał ale skoro już wspominasz o nim to czekam na kolejne uwagi. laugh

Ps. Sorry, że publikuje ciągnie ten sam layout lecz chce, by był bliski ideałowi.

Jeśli to twój pierwszy layout to jest to chyba niemożliwe. Doświadczenia nabywa się po wielu próbach, więc jeden lay nie wystarczy...
Grzesie.k
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 18.09.2009, 21:45:39 »

celna uwaga lecz nie jest to mój pierwszy layout, dlaczego tak pomyślałeś Co? Co jest źle?
Pilej
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 18.09.2009, 21:58:18 »

Menu już lepsze, ale zrób ciut większy ten button, żeby lik miał trochę przestrzeniu dookoła siebie.

Wywal wypukłość w logu i popracuj nad jego kolorami, bo wciąż nie pasują.
Do tekstu daj Tahome 11px bez wygladzania, bo teraz tekst jest troszke za duży.
Zrób margines pod Kontaktem, "czytaj więcej" przy "Aktualnie" też mjest za bardzo scisinięte, zrób tam trochę miejsca.

Wertyś
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #8 : 18.09.2009, 22:01:41 »

celna uwaga lecz nie jest to mój pierwszy layout, dlaczego tak pomyślałeś Co? Co jest źle?

Wygląda trochę nieprofesjonalnie. Poza tym w twojej galerii nie ma innych Chichot
Grzesie.k
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 18.09.2009, 22:14:01 »

#WertyS: a możesz wykrztusić z siebie dlaczego wygląda nie profesjonalnego, tak jak robi to PIL3J.

#PIL3J: Dzięki za kolejne uwagi, lecz tak z czystej ciekawości to dlaczego Verdane mam zastąpić Tahomą (co to da? niewystarczy zmienić jej rozmiaru?)i dlaczego z logo mają zniknąć cienie (z nimi wygląda dużo lepiej)?

Ps. Czy dodanie ImageFlow w największym oknie będzie dobrym wyjściem?
Pilej
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #10 : 18.09.2009, 22:19:50 »

Z cieniami nie wygląda lepiej, bo są brzydkie Język Chociaż zmniejsz krycie. Głównie chodzi o to, że cała strona jest płaska, a logo wypukłe. Możesz używać też i Verdany, powiedziałem Tahoma, bo po prostu mi bardziej odpowiada.
Nie wiem o co chodzi z imageflow Język

Wertyś
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #11 : 18.09.2009, 22:27:46 »

#WertyS: a możesz wykrztusić z siebie dlaczego wygląda nie profesjonalnego, tak jak robi to PIL3J.

Np. Top jest niebieski a tło ciemno-zielono niebieskie (?), więc się zlewa, a powinien zwracać na siebie uwagę.
Grzesie.k
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #12 : 18.09.2009, 22:39:40 »

#PIL3J: ImageFlow to taki mały niemiecki wynalazek na www (skrypt js/php) www.imageflow.finnrudolph.de a co do wypukłości strony to może dodać cień pod te wszystkie panele lub pod ten :hover
#WertyS: z topem mam problem bo nie mogę wymyślić kolorku, który by pasował... aktualnie próbowałem tak, lecz nadal to nie to.
Pilej
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #13 : 18.09.2009, 23:11:52 »

Zamiast cieni może dodaj jakieś gradienty na górze, lepiej to wygląda. Zaznaczasz cały blok, zmniejszasz o 1px i na nowej warstwie robisz gradient biały na przezroczystość od góry do dołu, tryb na pokrywanie/zwykły i małe krycie Uśmiech

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aGalerieGalerie 2DWebdesign (Moderator: Hasia)Wątek: MicroWeb
Skocz do: