Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Wizytowka.  (Przeczytany 9569 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
EN
√ ι ק

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.4 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

800mm f/8 iso400 t125

« : 10.08.2009, 12:24:49 »

Wczoraj z INSEKTem zamienilem dwa zdania i jeszcze nie odpisal a nie wiem jak bede w tym tygodniu oblozony z akademia dlatego pisze teraz kiedy mam czas i obchodze troche reg. skladania propozycji - nie pokazuje przykladow Język

O co biega po krotce:
Widzilem wczoraj pytanie o drukowanie ulotek czy czegostam i pomyslalem ze jesli juz wchodzimy w grafika uzytkowa poza siecia to nalezaloby pare slow skrobnac. Nawet wspolnymi silami (bo na co-op. jestem bardzo pozytywnie nastawiony) bo w sumie w komercyjnej dzialce dopiero stawiam pierwsze kroki i glownie mam tu na mysli foto i design typo z tym tematem zwiazany.
Co by bylo do ruszenia:
Zasady projektowania wizytowek, formaty i stosowanie CMYK, trendy ukladów typo, palet kolorow itd. Do tego wskazowki przygotowania juz pozadesinerskiego (ale zem wymyslil slowo Język) zwiazane z drukiem samym i bledy poczatkujacych.
Ogolem chcialbym zeby jesli ktos juz chce cos drukowac zeby mial o tym jakies pojecie i np. nie odebral wiekszej ilosci prac w ktorych nie zgadza sie jakosc czy kolory czyli wywalil kase wylacznie. A wiemy chyba wszyscy ze w pozniejszym okresie dzialalnosci juz powazniejszej chociazby odpowiednie wizytowki sa elementem PR i swiadcza o nas i naszym profesjonalizmie.

To tak w skrocie. Na wszelkie pytania bede staral sie odpowiedziec. Jestem totalnie niedostepny we wtorki i czwartki takze moge miec opoznienia. Mam nadzieje ze pomysl sie spodoba chociaz narazie jest w fazie bardzo beta i nawet nie mam do pokazania przykladow (ale w koncu nie bedzie to tut tylko o zaprojektowaniu poprawnym Język). Licze na opinie i sensowna dyskusje.

Dorwać mnie można na:
deysu
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Nieskończoność to brak ograniczeń

« Odpowiedz #1 : 10.08.2009, 13:05:31 »

Mi się to podoba, tylko żebyś czasu trochę znalazł Chichot Pewnie znaczna część z użytkowników forum, wiąże swoją przyszłość z grafiką, marketingiem, reklamą, więc takie przedsięwzięcie dużo mogłoby pomóc, aby uniknąć tych problemów w niedalekiej przyszłości i mieć już jakąś wiedzę z tego zakresu.

EN
√ ι ק

Galeria Użytkownika

800mm f/8 iso400 t125

« Odpowiedz #2 : 10.08.2009, 13:09:29 »

Z racji na to ze jestem na kursie czasowo jestem mocno ograniczony. Poza tym wszystkich mozgow nie zjadlem i licze na pomoc innych osob LSR'a czy mmiicc'a, bo zauwazylem ze maja pojecie o temacie. Pytanie brzmi czy beda chcieli i czy beda miec czas.

Dorwać mnie można na:
INSEKT
Emeryt

Reputacja: 27 Offline Offline

GIMP: 2.8
JID: INSEKT@jabster.pl
Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 10.08.2009, 18:33:20 »

Heh, czemu zawsze najpierw odpisuję na PW, a potem przeglądam forum Język Najważniejsze to pokazać, jak tworzyć grafikę przeznaczoną do druku, czyli cmyki-smyki, wymiary, kolory itp.

Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)".
Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3

Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
EN
√ ι ק

Galeria Użytkownika

800mm f/8 iso400 t125

« Odpowiedz #4 : 10.08.2009, 21:27:27 »

Dobra to zrobmy tak:
Jakby sie ktos kto sie zna na rzeczy chcial zaoferowac z pomoca jakby co to nich da znac a reszta niech czeka na przykladowe efekty - powinny byc sroda/czwartek jak dobrze pojdzie.

Dorwać mnie można na:
mmiicc
√ ι ק

Reputacja: 14 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : 10.08.2009, 22:21:27 »

EN, nie czuję się na tyle kompetentny, by pisać taki tutorial. Nigdy nie zanosiłem swoich prac do labu czy drukarni, jeśli coś drukuję, to na swojej drukarce. Nigdy też nie korzystałem z CMYK-a, jako, że moja drukarka ma sześć kolorów. Poza tym domowe drukarki fotograficzne same radzą sobie z konwertowaniem GRB do CMYK (czy też do jakikolwiek zestawu posiadanych atramentów).

Jedyną kompetentną osobą na tym forum (o której wiem), która mogłaby pomóc napisać taki poradnik jest Zbyma72age. Pamiętam też, że ktoś składał propozycję zrobienia podobnego tutoriala w Inkscape, ale chyba nic z tego nie wyszło.

Śledź gimptools.pl na  lub Identi.ca
EN
√ ι ק

Galeria Użytkownika

800mm f/8 iso400 t125

« Odpowiedz #6 : 10.08.2009, 23:16:23 »

Ja bym mogl napisac troche bo oddaje do labu czesto i drukarnia tez mnie pare razy widziala. Ale czy jest sens sie zastanawiam bo watpie zeby poczatkujacy sobie robili i drukowli a zaawansowani beda widzieli gdzie i czego szukac jesli czegos nie beda wiedzieli.

Dorwać mnie można na:
K-ja
Gość
« Odpowiedz #7 : 11.08.2009, 11:14:37 »

Zróbcie, zróbicie, komuś zawsze się przyda Język.
K.Ś.
Użytkownik

GIMP: 2.4
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Still Alive.

« Odpowiedz #8 : 11.08.2009, 11:31:58 »

Na którejś ze stron z zagranicznymi tutami do ps z tej listy z ogólnych widziałem na wizytówkę/ulotkę.

Sooly
Emeryt

Reputacja: 9 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : 11.08.2009, 11:37:20 »

Na którejś ze stron z zagranicznymi tutami do ps z tej listy z ogólnych widziałem na wizytówkę/ulotkę.
Jest mnóstwo takich tutoriali...

Jeśli dacie radę zrobić coś takiego jak ten tutorial - z wszystkimi potrzebnymi informacjami to na pewno się komuś przyda.

K.Ś.
Użytkownik

GIMP: 2.4
Galeria Użytkownika

Still Alive.

« Odpowiedz #10 : 11.08.2009, 11:53:30 »

http://psd.tutsplus.com/designing-tutorials/making-a-print-ready-business-card-using-only-photoshop/

To też się może przydać.

EN
√ ι ק

Galeria Użytkownika

800mm f/8 iso400 t125

« Odpowiedz #11 : 12.08.2009, 01:30:56 »

To drugie nawet bardziej mi sie podoba. Na tlumaczenie teraz niebardzo mam czas. Rzucilem pomysl bo chcialem przede wszystkim poznac opinie czy warto, a ze chce to przygotowac porzadnie to moze to potrwac.
Sorry ale inne sprawy mam teraz priorytetowe, ale o tym pamietam.

Dorwać mnie można na:
EN
√ ι ק

Galeria Użytkownika

800mm f/8 iso400 t125

« Odpowiedz #12 : 12.08.2009, 13:44:23 »

Cos mi sie kisi i nie moge zrobic edita dlatego wale w nowym Skwaszony
Anyway dzis rano mnie obudzil telefon takze zasypiajac nad kompem staralem sie troche rozgryzc tego tuta najpierw w PSie. Efekty mnie jeszcze nie zadowalaja, ale ogolnie pomysl w jaki go koles wykonal mi sie podoba dlatego postaram sie wyciagnac z niego ile sie da przy pisaniu do gimpa. Sadze ze roznica backgroundu wplywa na kolor przy kryciu rozjasnianiem. Zreszta ja nie sadze - ja to wiem Język Sorry ale troche spiacy jestem jeszcze i leb mnie boli.
Nie sugerujcie sie ladnym wygladem thumbow bynajniej bo jakosciowo sie troche posypalo. Poza tym szukalem na szybko jakiegos fonta do zastapienia uzytego DINa - bo placic za fonta nie bede Język

Dorwać mnie można na:
Sooly
Emeryt

Reputacja: 9 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #13 : 12.08.2009, 13:51:29 »

Fajne ale 300dpi mogłeś już odpuścić bo się trochę długo ładują...
Zobaczymy co z tego wyjdzie w GIMP-ie. Uśmiech

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialePropozycje tutoriali (Moderator: davlasq)Wątek: Wizytowka.
Skocz do: