Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Język polski na forum  (Przeczytany 36318 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
agape
√ ι ק

Reputacja: 5 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
JID: nesq@gimpuj.info
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

hejo

« Odpowiedz #56 : 03.08.2009, 19:53:59 »

Co do wszelkich byków. Może zamiast "Wyślij wiadomość" i "Podgląd" zrobić jeden przycisk - raz klikasz, pokazuje się podgląd wiadomości, za drugim razem dopiero się wysyła. Coś jak na pokazywarce.pl: hostujesz obrazek i nie dostajesz od razu linku, najpierw masz podgląd, a jak się wszystko zgadza, to klikasz ponownie i masz czego chciałeś.
No i mamy kolejny fajny pomysł.

Co do zapożyczeń to niech już będą ale "brushy" i "patternów" nie odpuszczę... Trzeba je powstrzymać przed zagnieżdżeniem w naszym języku! Uśmiech 2

Dalej tego nie rozumiem.. Co w tym jest złego, że Ci to tak przeszkadza? 2 słowa więcej, 2 mniej... xD

A co do pomyslu INSEKT'a to moze by zrobic tak, ze ktos nie bedzie mogl wyslac wiadomosci dopóki dopóty nie poprawi wszystkich bledow? xD

Zdybek
Emeryt

Reputacja: 14 Offline Offline

GIMP: 2.6
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #57 : 03.08.2009, 19:57:51 »

A co do pomyslu INSEKT'a to moze by zrobic tak, ze ktos nie bedzie mogl wyslac wiadomosci dopóki dopóty nie poprawi wszystkich bledow? xD

No tak, ale niektóre rzeczy są też uznawane jako błędy bo niema ich w słowniku, np. twój nick, mój nick, 'xD' itd.

<+Bizzar> będę na v lansił laski
<+Bizzar> *eeej laska mam v na IRCu 8)*
Sooly
Emeryt

Reputacja: 9 Offline Offline

Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #58 : 03.08.2009, 20:06:44 »

Są też błędy, których przeglądarka nie jest w stanie rozpoznać np. nie z przymiotnikami piszemy łącznie ale jeśli napiszemy osobno to i tak nam tego nie podkreśli.

Dalej tego nie rozumiem.. Co w tym jest złego, że Ci to tak przeszkadza? 2 słowa więcej, 2 mniej... xD
Nie denerwuje Cię kiedy widzisz kolejny temat "GIMP brusches" albo "co to za brushe???"? A przecież mamy słowo pędzel, którego nie trzeba wcale zastępować...
Rozumiem zapożyczenia w sytuacji kiedy nie ma danego słowa w polskim (komputer, serwer bla, bla, bla) no ale czemu mamy używać obcych nazw mając swoje?!

agape
√ ι ק

Galeria Użytkownika

hejo

« Odpowiedz #59 : 03.08.2009, 20:15:20 »

Nie denerwuje Cię kiedy widzisz kolejny temat "GIMP brusches" albo "co to za brushe???"? A przecież mamy słowo pędzel, którego nie trzeba wcale zastępować...
Rozumiem zapożyczenia w sytuacji kiedy nie ma danego słowa w polskim (komputer, serwer bla, bla, bla) no ale czemu mamy używać obcych nazw mając swoje?!

No w sumie racja.. Pedzel, desen mozna pisac - to jest w miare po "grafikowemu", no ale slowa "render", "stock", "GM - Gradient Map", "CM - Clipping Mask", "topaz [bo to chyba tez nie polskie" - takich slow i wiele innych po prostu nie da sie zastapic.. Tzn. da sie ale jak to brzmi "wycinanka, obraz źródłowy" ale jak to brzmi.. Wygodniej powiedziec "stock, render" i kazdy zrozumie o co chodzi..

Wiecej w temacie spolszczania slangu wypowiadać sie nie bede.. To co chcialem napisac, napisalem i tyle ode mnie.

Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Offline Offline

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #60 : 03.08.2009, 22:48:21 »

Nesq uprał się twierdzić, że istnieje slang i że trzeba go używać. Owszem istnieje, ale to nie znaczy, że trzeba go używać wszędzie i zawsze.

Po pierwsze: forum nie jest tylko dla zaawansowanych, korzystają z niego zwykli użytkownicy, dopiero początkujący. Jak im zajedziesz z jakimiś swoimi wygibasami językowymi, to nie bardzo Cię zrozumie.

Po drugie: nasze teksty są publiczne, więc nie należy się wydurniać. Kiedy piszesz wypracowanie "co robiłem na wakacjach", to piszesz go slangiem z podwórka, na którym te wakacje spędziłeś, czy tez poprawną polszczyzną? Wiem, że Ci "pani" każe pisać normalnie, ale tekst do ogółu i tak należy utrzymywać poprawnym. Jeśli przyjrzycie się artykułom w prasie fachowej, zauważycie, że starają się tam używać poprawnej polszczyzny.

Po trzecie: jak grafik jest doświadczony, to bez trudu zrozumie, że "pędzle" to slangowe "brusze" itd, więc ma co się wydurniać

Po piąte: ważnym jest, aby utrzymywać słownictwo zgodne z terminologią użytą przez tłumaczy GIMP-a. Na innych forach używają głównie Photoshop, który tłumaczony na język polski nie jest, stąd i takie potworki jak "patterny" itp. W przypadku poradników do GIMPa tego problemu niema.
deysu
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.4 + GAP
Galeria Użytkownika

Nieskończoność to brak ograniczeń

« Odpowiedz #61 : 04.08.2009, 01:59:24 »

Gdzieś na innym forum widziałem, że za nieużywanie poprawnej polszczyzny i wszystkich znaków diaktrycznych dostaje się ostrzeżenia, więc można by takie coś wprowadzić. Może ktoś o tym pisał, nie wiem, nie jestem w temacie, przepraszam  Mrugnięcie.

K-ja
Gość
« Odpowiedz #62 : 04.08.2009, 08:14:58 »

Pewnie to nie było forum graficzne Mrugnięcie. Tutaj obowiązują częściowo słowa angielskie, chociażby CM i render i nic na yo chyba nie poradzimy Język.

P.S. 1000-czna wiadomość! Uśmiech 2
agape
√ ι ק

Galeria Użytkownika

hejo

« Odpowiedz #63 : 04.08.2009, 11:47:31 »

Nesq uprał się twierdzić, że istnieje slang i że trzeba go używać. Owszem istnieje, ale to nie znaczy, że trzeba go używać wszędzie i zawsze.

Nie, że trzeba tylko, że jest wygodniej go używać..

Po trzecie: jak grafik jest doświadczony, to bez trudu zrozumie, że "pędzle" to slangowe "brusze" itd, więc ma co się wydurniać

Tak, to może zrozumie ale "wycinanki" może nie zrozumieć Mrugnięcie

Sooly
Emeryt

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #64 : 04.08.2009, 12:07:04 »

Przyczepiłeś się do tej wycinanki... To był tylko taki żart ze strony K-ji, to czego nie możemy zastąpić zostawimy ale wiele razy widziałem pytania początkujących w stylu "co to są brushe?" - gdybyśmy używali nazwy "pędzle" każdy by wiedział o co chodzi...
Zwłaszcza, że tak jak napisał Ziomioslaw polskie nazwy pojawiają się w GIMP-ie.

Adarn
√ ι ק

Reputacja: 3 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Parówkowym skrytożercą mówimy NIE!

« Odpowiedz #65 : 04.08.2009, 13:55:29 »

Hahaha... Położyła mnie ta wycinarka.  Chichot

Należy używać polskiego moim zdaniem ale czemu od razu zarzucać slang?

deysu
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.4 + GAP
Galeria Użytkownika

Nieskończoność to brak ograniczeń

« Odpowiedz #66 : 04.08.2009, 14:00:53 »

Slang jest "dobry i fajny", no ale ludzie, w końcu jesteśmy polakami, rozumiem, że większość lubi szpanić po amerykańsku, ale znaków diaktrycznych też trzeba używać. Trzeba to rozsądnie mieszać, albo zrobić jakiś słownik wyrazów gimpuj.info  Chichot

Adarn
√ ι ק

Reputacja: 3 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Parówkowym skrytożercą mówimy NIE!

« Odpowiedz #67 : 04.08.2009, 14:05:45 »

No i jeszcze trzeba interpunkcji przestrzegać bo po prostu się można na niektórych załamać.

jacekl300
Gość
« Odpowiedz #68 : 04.08.2009, 14:16:10 »

tak jak już wcześniej napisałem (znając życie nikt nie przeczytał z wiadomego powodu) za nie używanie znaków interpunkcyjnych, dialektycznym można by zabierać punkty reputacji.

według mnie "slang grafików" nie może zostać zakazany, oczywiście zgadam się jak używać slangu to tylko poprawnie i nie spolszczać (np. brusze).

ps. znając życie moje zdanie i tak nie będzie się liczyć, bo niestety to forum(tzn. większość użytkowników) mnie nie lubi, za moją kontrowersyjność, i mówienie prawdy o forum ....
Naprawdę niekiedy żal mi was i waszego wysokiego mniemania o sobie.... 
Sooly
Emeryt

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #69 : 04.08.2009, 14:19:08 »

ps. znając życie moje zdanie i tak nie będzie się liczyć, bo niestety to forum(tzn. większość użytkowników) mnie nie lubi, za moją kontrowersyjność, i mówienie prawdy o forum ....
Naprawdę niekiedy żal mi was i waszego wysokiego mniemania o sobie.... 
Co to w ogóle za jakieś spiskowe teorie?
Po prostu nie udzielasz się na forum i tyle, ja kojarzę Cię tylko z twojej galerii sygnatur...
A co do tych punktów reputacji to przesada - moderatorzy zwyczajnie nie nadążaliby ich odbierać...

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkTestWątek: Język polski na forum
Skocz do: