Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Język polski na forum  (Przeczytany 36328 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
K-ja
Gość
« Odpowiedz #42 : 03.08.2009, 14:02:37 »

A co z wyrażeniami takimi jak GM czy CM? Też są obce.
Zdybek
Emeryt

Reputacja: 14 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #43 : 03.08.2009, 14:22:19 »

GM - mapa gradientu, w dosłownym tłumaczeniu, ale lepiej brzmi odwzorowanie gradientu.
CM - nie mam pojęcia.

<+Bizzar> będę na v lansił laski
<+Bizzar> *eeej laska mam v na IRCu 8)*
Sooly
Emeryt

Reputacja: 9 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #44 : 03.08.2009, 14:31:03 »

Też zacząłem się przed chwilą zastanawiać nad CM bo zobaczyłem w jakiejś galerii ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak to nazwać, już z renderem jest łatwiej...
Zróbmy konkurs na polskie nazwy. Język

agape
√ ι ק

Reputacja: 5 Offline Offline

JID: nesq@gimpuj.info
Galeria Użytkownika

hejo

« Odpowiedz #45 : 03.08.2009, 14:55:45 »

Macie pretensje do 9/10 letnich dzieci.. Przecież one się dopiero uczą języka, a od nauki jest szkola, a nie Sooly Mrugnięcie Pozatym, wiele obcych wyrazow takich jak "computer, market" jest z angielskiego, a z czasem zostaly wprowadzone w jezyk polski.. Takze mysle, ze ta cala "akcja" jest bez sensu.. Przyjdzie do nas jakis grafik z innego forum, pokaze nam swoje sygny, a my mu "Chłopcze pokaz zasoby, wycinanke, wzorek to Ci ocenie." albo inaczej "Sio do przewodnika", zacznie mu przychodzic pelno wiadomosci od modow on nie wie o co chodzi i ucieknie stad.. Tego chcecie? Zreszta.. Chcecie walczyc z tym, a co pisze w menu forum? FAQ, Tutoriale, Download...

Myślę, że powinni poza zwróceniem uwagi móc używać takich epitetów jak: kretyn, idiota, analfabeta, grafoman, przygłup, nieuk i wiele innych, może to by lepiej poskutkowało. Uśmiech 2

Tak, masz racje najlepiej kogos obrazac jak dopiero jezyka polskiego sie uczy..

Sooly
Emeryt

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #46 : 03.08.2009, 16:00:52 »

Czy ja mówię o 10-letnich dzieciach? Na forum są ludzie w moim wieku, którzy nie potrafią poprawnie pisać...
Na pewno nie zaszkodzi im wszystkim jeśli otrzymają pomoc w nauce.

Myślę, że powinni poza zwróceniem uwagi móc używać takich epitetów jak: kretyn, idiota, analfabeta, grafoman, przygłup, nieuk i wiele innych, może to by lepiej poskutkowało. Uśmiech 2

Tak, masz racje najlepiej kogos obrazac jak dopiero jezyka polskiego sie uczy..
Jak widzisz już odszedłem od tego pomysłu...

A żeby poprawić błąd zaznaczony przez przeglądarkę nie trzeba być dorosłym.

"Chłopcze pokaz zasoby, wycinanke, wzorek to Ci ocenie."
W słowie zasoby mieści się cała wymieniona przez Ciebie reszta, poza tym nie rozumiem w czym niby wyrazy pattern i stock są lepsze od deseń i obraz...

Z resztą nie chodzi tylko o ortografię ale też o używanie polskich znaków, które Ty również omijasz.

agape
√ ι ק

Reputacja: 5 Offline Offline

JID: nesq@gimpuj.info
Galeria Użytkownika

hejo

« Odpowiedz #47 : 03.08.2009, 16:12:06 »

Pattern mozna zastapic deseniem ale stock jest raczej takie ogolne.. Na wszystkich polskich forach graficznych sie tak mowi.. (No w wiekszosci). Od polskich znakow sie juz odzwyczailem - raz je pisze raz nie.. Jak mi sie przypomni xD

Bizzar
Emeryt

Reputacja: 16 Offline Offline

GIMP: 2.4
Galeria Użytkownika

Lazy Sod

« Odpowiedz #48 : 03.08.2009, 16:45:38 »

A mi w nocy przyszedł do głowy nowy pomysł - tym razem chyba dość dobry. Nie wiem, czy kiedyś coś takiego nie było omawiane ale raczej wątpię.
Zazwyczaj zaznaczanie błędów na czerwono nie skutkuje bo użytkownicy rzadko zaglądają do swoich starych wiadomości i po prostu tego nie widzą. I tutaj do akcji wkracza moja koncepcja - można dodać opcję "Powiadom użytkownika", którą moderator mógłby wybrać modyfikując wiadomość.

Jak Ci takie pomysły w nocy przychodzą, to gratuluję. Ja zazwyczaj myślę o biuściastych panienkach.

Co do samej idei wywalenia wszystkich zapożyczeń z języka angielskiego - to jest nie możliwe. Trochę uwagi na lekcjach j. polskiego i byśmy wiedzieli, że nawet różni profesorowie-poloniści często używają zapożyczeń z różnych języków.

Co do pomysłu tofatodi - http://bykom-stop.avx.pl/
Sooly
Emeryt

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #49 : 03.08.2009, 16:49:43 »

Ale niektóre z zapożyczeń są niepotrzebne i możemy je wyeliminować.

Bizzar
Emeryt

Reputacja: 16 Offline Offline

GIMP: 2.4
Galeria Użytkownika

Lazy Sod

« Odpowiedz #50 : 03.08.2009, 16:56:20 »

Ale niektóre z zapożyczeń są niepotrzebne i możemy je wyeliminować.

To zmień nick (oops! kolejne zapożyczenie!), bo nie wygląda na polski.
Sooly
Emeryt

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #51 : 03.08.2009, 17:05:05 »

A co do nicka to o Twoim można powiedzieć to samo, akurat nick nie jest elementem podlegającym nazwijmy to "kryteriom językowym".
Mój nick nie jest zapożyczony, to modyfikacja polskiej nazwy...

jacekl300
Gość
« Odpowiedz #52 : 03.08.2009, 17:40:05 »

hmmm
koncepcja nawet dobra, ale (zawsze jest jakieś "ale")zapożyczenia trzeba zostawić w spokoju, bo i tak to noc nie da. A jeżeli chodzi o ortografię to się zgadzam w 100%. Najważniejsze są znaki przystankowe(?!.,:;"), bo  ułatwiają czytanie, bo w niektórych przypadkach można się domyśleć czy "c" czy "ć"(nie chodzi mi czy "c" czy "ci").

jeśli chodzi o te akcje z neologizmami to według mnie jest spisana na straty, gdyż słownictwo, takie jak CM, Render, Stock,i inne, jest powszechne na forach graficznych(polskich jak i zagranicznych)i pomyślcie co pomyślą sobie inny gdy taki użytkownik zapyta się na innym forum: szukam wycinanek,a ktoś mu odpowie idź do kiosku/księgarni na pewno tak kupisz. Przecież to jest śmieszne, żeby zakazać używania na tym forum neologizmów(z rodzaju zapożyczenia^^)

Ps. NA 100000000000% jestem pewien, że każdy z was używa zapożyczeń(e-mail, komputer, i wiele, wiele innych)
A za natrętne nie pisanie po polsku(chodzi głownie o ortografie) można odejmować punkty reputacji, może zadziała

A do tych który piszą "przyszlim, poszlim, zanleźlim, weszlem, i -ełem(chodzi o koncówke) mowie "naucz się odmianów i końcówków"    

INSEKT
Emeryt

Reputacja: 27 Offline Offline

GIMP: 2.8
JID: INSEKT@jabster.pl
Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #53 : 03.08.2009, 18:45:55 »

Trzeba pokazać publicznie, że tego nie tolerujemy i problem będzie się powoli rozwiązywał.

Tak jest, narobimy im wstydu, publiczny lincz!

Choć sam zazwyczaj używam polskich odpowiedników do większości zwrotów, stoję za chopcami, którzy uważają, iż zmiana języka grafików jest spisana na straty. Można śmiało określić to mianem slangu ze światka grafiki. Nie jeden z Was wychodząc przed blok z kumplami (czy tam na wiochę) ma w danym towarzystwie/otoczeniu swój własny język. Czy to są ziomy, sataniści, drechy, geje czy inni szaleńcy, w ich mowie zawsze znajdą się słowa, których w słowniku nie ma. Graficy są, moim zdaniem, taką samą subkulturą jak np. skejty.

Tutorial? Świetne, uniwersalne, dla każdego zrozumiałe słowo. Ja jestem za wdrożeniem tego w nasze słowniki podobnie jak "market".

Co do wszelkich byków. Może zamiast "Wyślij wiadomość" i "Podgląd" zrobić jeden przycisk - raz klikasz, pokazuje się podgląd wiadomości, za drugim razem dopiero się wysyła. Coś jak na pokazywarce.pl: hostujesz obrazek i nie dostajesz od razu linku, najpierw masz podgląd, a jak się wszystko zgadza, to klikasz ponownie i masz czego chciałeś.

Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)".
Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3

Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
Sooly
Emeryt

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #54 : 03.08.2009, 18:54:40 »

Co do wszelkich byków. Może zamiast "Wyślij wiadomość" i "Podgląd" zrobić jeden przycisk - raz klikasz, pokazuje się podgląd wiadomości, za drugim razem dopiero się wysyła. Coś jak na pokazywarce.pl: hostujesz obrazek i nie dostajesz od razu linku, najpierw masz podgląd, a jak się wszystko zgadza, to klikasz ponownie i masz czego chciałeś.
No i mamy kolejny fajny pomysł.

Co do zapożyczeń to niech już będą ale "brushy" i "patternów" nie odpuszczę... Trzeba je powstrzymać przed zagnieżdżeniem w naszym języku! Uśmiech 2

INSEKT
Emeryt

Reputacja: 27 Offline Offline

GIMP: 2.8
JID: INSEKT@jabster.pl
Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #55 : 03.08.2009, 19:16:15 »

"brush" trzeba zastąpić podobnie jak "dziewica orleańska". Haha, no i widzicie, nawet zaprezentować nie mogę Duży uśmiech

Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)".
Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3

Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkTestWątek: Język polski na forum
Skocz do: