Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Język polski na forum  (Przeczytany 36332 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Sooly
Emeryt

Reputacja: 9 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #28 : 02.08.2009, 21:52:16 »

Jak chcecie, dla mnie to jest po prostu ustępowanie tym, którym nie chce się nawet poprawić błędów zaznaczonych przez przeglądarkę. Generalnie nie jestem za stosowaniem przemocy ale czasami na prawdę sytuacja wymaga radykalnych środków.
Przez taką łagodność ludzie w większości miast boją się teraz wieczorem wyjść z domu bo nasza młodzież "w trudnym wieku" nie radzi sobie ze swoimi problemami...
I nie piszcie, że porównywanie chuligaństwa do złej ortografii na forum to przesada bo może i jest ale to działa na tej samej zasadzie - człowiek czuje się bezkarny.
W końcu to POLSKIE forum Użytkowników GIMP-a...

K-ja
Gość
« Odpowiedz #29 : 02.08.2009, 21:57:58 »

Ziomiosław ma rację - klnąc na ludzi którzy z jakiegoś powodu nie znają języka nic nie zyskasz, co najwyżej zniżysz się do ich poziomu. Jeżeli chcesz takiego użytkownika nauczyć czegoś, musisz zastosować odpowiednie środki - na przykład dawać siebie za wzór, poprawiać parę razy błędy (można w nowym poście, żeby się zawstydził, albo w edycji posta mu poprzytaczać słownik PWNa czy inny), a w ostateczności wysyłać kogoś z administracji/moderacji na rozmowę z takim delikwentem na PW lub inną drogą Uśmiech.
Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Online Online

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #30 : 02.08.2009, 22:02:41 »

Wiesz, była taka scena w "Alien 2", kiedy żołnierze nie mogli używać broni; "To czym mamy walczyć? Brzydką mową?". Czemu akurat zwyzywanie ludzi ma im przekonać? Zwykle wytykamy błędy, oraz brak poprawności, albo zwyczajnie takie posty się wywala. Przeklinanie na kolesia da jeszcze mniej efektu, bo delikwent obrażony, będzie odrzucał mięso, niż poprawiał swoje wypowiedzi.
Sooly
Emeryt

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #31 : 02.08.2009, 22:10:39 »

No dobra, może trochę przegiąłem bo jestem dzisiaj zły na cały świat z dość głupiego powodu...
Ale to wszystko nie zmienia faktu, że zaznaczanie błędów i wywalanie wiadomości skutkuje tylko u tych, którzy błędów na co dzień nie popełniają i jest im po prostu głupio kiedy je zobaczą w napisanym przez siebie tekście. Ja zawsze kilka razy sprawdzam każdą wiadomość bo po prostu nie mogę wysłać z błędami. Nie wiem, może to jakieś zboczenie ale zawsze myślę, że jak ktoś zobaczy te błędy to mruknie pod nosem "ale debil" albo "kolejny grafoman...". Uśmiech 2   

mmiicc
√ ι ק

Reputacja: 14 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #32 : 02.08.2009, 22:24:41 »

Sooly, żeby było jasne - ja nic do Twojego nicka (nicku?) nie mam. To co podałem, to był taki przykład.
Wiesz, że na siłę ludzi nie naprawisz. To co ja widzę na co dzień, czasami w głowie mi się nie mieści. Nie chodzi mi o forum oczywiście. I powiem Ci, że ... Nieważne zresztą, nie będę biadolił. Pozdrawiam.

Śledź gimptools.pl na  lub Identi.ca
Sooly
Emeryt

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #33 : 02.08.2009, 22:32:22 »

No oczywiście za nick się nie obraziłem, po prostu zwróciłem uwagę na to, że to zły przykład. Mrugnięcie

swistaku
Gość
« Odpowiedz #34 : 02.08.2009, 22:32:54 »

Hmm tak w ogóle wydaje mi się czy wcześniej na forum była opcja sprawdzania pisowni? Teraz już jej chyba nie ma (ew. nie widze Język). Mimo wszystko, można by przed wysłaniem wiadomości pokazywać podgląd wraz ze sprawdzaniem pisowni, błędne słowa byłyby wyświetlane użytkownikowi nim wyśle odpowiedź / nowy temat.

Zwyzywanie i tak by nie zadziałało, to działa przeciwstawnie, on mnie zwyzywa to ja mu zrobie na złość i będę pisał jeszcze gorzej itd.

Ew. można by wprowadzić tak jak na 4programmers.net (nie wiem czy nadal jest, nie zaglądałem dawno), oni chyba mają oparty na Coyote cały serwis, więc nie wiem jak się da w SMF'ie modyfikować źródła, do rzeczy. Na 4p automatycznie z wysłaniem wiadomości jest sprawdzana ortografia, a błędy są zastępywane pięknie przez ort!. Może i coś takiego by zadziałało, jasne jest, że im trudniej przeczytać wątek (np. w pomocnej dłoni) tym mniej osób będzie chętnych pomóc delikwentowi Język

Trzeba by to zautomatyzować, wówczas moderatorzy mieliby mniej roboty z takimi "osłami" (Język)
Ziomioslaw
Administrator

Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #35 : 03.08.2009, 09:19:43 »

To nie tak łatwo zautomatyzować, czasem wszak wstawia się nazwy jakiś programów, mniej znanych, nazwy usług, plików itp, których nie ma w słowniku, albo wręcz bawimy się w słowotwórstwo.
Sooly
Emeryt

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #36 : 03.08.2009, 12:13:10 »

A mi w nocy przyszedł do głowy nowy pomysł - tym razem chyba dość dobry. Nie wiem, czy kiedyś coś takiego nie było omawiane ale raczej wątpię.
Zazwyczaj zaznaczanie błędów na czerwono nie skutkuje bo użytkownicy rzadko zaglądają do swoich starych wiadomości i po prostu tego nie widzą. I tutaj do akcji wkracza moja koncepcja - można dodać opcję "Powiadom użytkownika", którą moderator mógłby wybrać modyfikując wiadomość.
Użytkownik otrzymywałby wtedy powiadomienie o treści: "Twoja wiadomość została zmodyfikowana przez moderatora, kliknij w poniższy link aby poznać przyczynę i poprawić ewentualne błędy." - link odsyłałby do modyfikowanej wiadomości.
Myślę, że pomysł nie jest głupi ale nie wiem jak coś takiego wygląda od strony technicznej, chyba nie jest zbyt skomplikowane, działałoby jak "Powiadom moderatora".

K-ja
Gość
« Odpowiedz #37 : 03.08.2009, 12:21:06 »

To też niezły pomysł, ale mam też inny.
Nie wiem czy w ogóle da się coś takiego zrobić, nie znam się na SMFach i innych takich. Chodzi o to, żeby zrobić takie coś że użytkownik nie może wejść do pomocnej dłoni jeżeli nie przeczytał FAQ Język. Wtedy może byłoby mniej głupich wątków w stylu "jak siem ynstlyuuje bruhe?"
mmiicc
√ ι ק

Reputacja: 14 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #38 : 03.08.2009, 12:29:24 »

Jestem za pomysłem Sooly'ego. K-ja, może było by to dobre, ale jak by nie mogli wejść do Pomocnej Dłoni, to by pisali gdzie indziej. Trzeba by więc zablokować dostęp do całego forum.

Śledź gimptools.pl na  lub Identi.ca
tofatodi
Użytkownik

Reputacja: -1 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #39 : 03.08.2009, 12:52:35 »

To co nazywacie "render'em" to nie "render". "Rendering" to tworzenie przez program jakiejś grafiki 3D lub innej na podstawie informacji. http://pl.wikipedia.org/wiki/Renderowanie, http://pl.wikipedia.org/wiki/Rendering.
Ziomioslaw
Administrator

Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #40 : 03.08.2009, 13:19:38 »

To co nazywacie "render'em" to nie "render". "Rendering" to tworzenie przez program jakiejś grafiki 3D lub innej na podstawie informacji. http://pl.wikipedia.org/wiki/Renderowanie, http://pl.wikipedia.org/wiki/Rendering.

Tak, to też się wałkowało.

Co do pomysłu Sooly i K-ja, trzeba by zapytać Cakpra. O ile się orientuje, nie ma takich możliwości w czystym SMF.
Sooly
Emeryt

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #41 : 03.08.2009, 13:47:40 »

Akurat to wiem bo bawiłem się kiedyś Blenderem ale nie my nazwaliśmy to renderami więc nie do nas z pretensją. Język

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkTestWątek: Język polski na forum
Skocz do: