Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3 ... 7
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Język polski na forum  (Przeczytany 36283 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
tofatodi
Użytkownik

Reputacja: -1 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

« : 01.08.2009, 18:14:57 »

Mam na myśli koncepcję strony "Polak w sieci" lub pod inną nazwą. Strona zachęcałaby do używania poprawnej polszczyzny w Internecie. Zawierałaby reguły gramatyczne i ortograficzne, zachęcała do zastępowania obcych słów polskimi odpowiednikami. Tak jak po wpisaniu na tym forum słowa o.utcome (bez kropki oczywiście - inaczej bym tego nie ominął) zamienia na (rezultat, wynik, obraz, praca, rysunek, itp.).
Hasłem przewodnim byłby tekst mówiący, że nasi przodkowie walczyli o to, by móc mówić po polsku, więc rób to dobrze nawet w sieci. Strona byłaby tylko małą informacją. Podparciem dla moderatorów i kolejnym narzędziem do nawracania użytkowników na dobrą drogę.

Sam nie jestem dobry w języku polskim, jedynie w ortografii i trochę w gramatyce, ale starsze, rzadkie słowa to już obcy jak dla mnie.
Na tym forum i w całej sieci denerwuje mnie zapożyczone słowo "tutorial".
Chociaż polski odpowiednik jest trochę śmieszny - samouczek - to wolałbym go niż kaleczyć taki szlachetny język.
Możecie mnie wyśmiać i powiedzieć, czy koncepcja wam się podoba.
A może macie pomysł na zastąpienie słowa "tutorial"?

Rozwinęła się dyskusja na temat języka polskiego i angielskiego slangu graficznego.
« Ostatnia zmiana: 04.08.2009, 22:18:58 wysłane przez tofatodi » Zapisane
Sooly
Emeryt

Reputacja: 9 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 01.08.2009, 18:23:43 »

Mi się koncepcja podoba no ale "tłumacz krowie na miedzy..." - prawdopodobnie to nic nie da. Z drugiej strony spróbować zawsze warto. Uśmiech

A na tutorial jest jeszcze poradnik ale ono raczej dotyczy bardziej ogólnego tematu, np. "Napisy w sygnaturach" INSEKT-a jest poradnikiem, a coś co daje konkretny efekt to samouczek...
Ewentualnie może być przewodnik ale słownik synonimów podaje go raczej jako synonim dla poradnika.

swistaku
Gość
« Odpowiedz #2 : 01.08.2009, 18:25:54 »

Widziałem używanie słowa "Warsztaty" zamiast tutoriale, aczkolwiek "Poradnik" też pasuje (mi się troche kojarzy z jakąś kobiecą gazetą xD) Mrugnięcie
mmiicc
√ ι ק

Reputacja: 14 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 01.08.2009, 18:42:13 »

O ile pamiętam to podobna dyskusja miała już miejsce na forum. Niestety przerodziła się w boje polityczne. Jednak życzę powodzenia. Uśmiech

Śledź gimptools.pl na  lub Identi.ca
natanielcz
Użytkownik

Reputacja: 1 Offline Offline

Galeria Użytkownika

natanielcz

« Odpowiedz #4 : 01.08.2009, 18:48:33 »

"tłumacz krowie na miedzy..." - prawdopodobnie to nic nie da.
jak czasami widzicie ja też nie zawsze pisze te wszystkie ś ć itd. (bo mi się nie chce) ale można by spróbować zrobić taką akcję... może kogoś nawróci na prawidłową ścieżkę...

Widziałem używanie słowa "Warsztaty" zamiast tutoriale, aczkolwiek "Poradnik" też pasuje (mi się troche kojarzy z jakąś kobiecą gazetą xD) Mrugnięcie
a to z tymi warsztatami to nie jest takie głupie Chichot
Sooly
Emeryt

Reputacja: 9 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : 01.08.2009, 18:51:59 »

jak czasami widzicie ja też nie zawsze pisze te wszystkie ś ć itd. (bo mi się nie chce) ale można by spróbować zrobić taką akcję... może kogoś nawróci na prawidłową ścieżkę...
No nawet kilka razy Ci kolorowałem posty. Język
Tutaj nie ma co chcieć, co to za problem wcisnąć Alt? Na maturze też pod wypracowaniem napiszesz, że Ci się nie chciało?

swistaku
Gość
« Odpowiedz #6 : 01.08.2009, 18:56:11 »

Na maturze napisze x zamiast ź i powie, że alt-a nie miał xD

A tak w ogóle przecież jest już Bykom-Stop i temu podobne Język
Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Online Online

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #7 : 01.08.2009, 20:40:08 »

Z tym "tutorialem", to się działa - jak wspomniał zresztą Sooly. Bardziej od poradnika pasuje słowo "instrukcja". Zresztą, teraz jakby to całe forum przyszło wymieniać. I podzielam również zdanie Swistaku, to nie nowość, istnieje wiele stron zagadnieniu poświęconych.
natanielcz
Użytkownik

Reputacja: 1 Offline Offline

Galeria Użytkownika

natanielcz

« Odpowiedz #8 : 01.08.2009, 20:54:28 »

Na maturze też pod wypracowaniem napiszesz, że Ci się nie chciało?
do matury jeszcze daleko Język

o ile dobrze się orientuję to na maturze wszystko się pisze odręcznie Chichot
Ziomioslaw
Administrator

Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #9 : 01.08.2009, 20:56:59 »

Tak swoją drogą, słyszałem, że w USA, kiedyś wyskoczyli na jakimś egzaminie z zadaniem, w którym trzeba było napisać kilka zdań (na kartce). Sporo uczniów napisało je drukowanymi literami.
INSEKT
Emeryt

Reputacja: 27 Offline Offline

GIMP: 2.8
JID: INSEKT@jabster.pl
Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : 01.08.2009, 21:26:27 »

Tak, była już taka dyskusja. Poradnik, instrukcja, przepis... różne były opcje. Ostatecznie pozostaliśmy przy wchłoniętym przez język polski słowie tutorial. Podobnie używa się określenia render. Po prostu są to słowa nowoczesne, powstałe stosunkowo niedawno i trudno szukać dla nich odpowiedników w tradycyjnym języku. Dlatego np. pozostaje słowo tutorial jako nowe słowo.

Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)".
Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3

Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
swistaku
Gość
« Odpowiedz #11 : 01.08.2009, 21:41:35 »

Polski akurat w niektórych dziedzinach jest ubogi Mrugnięcie Jest wiele zapożyczeń, tak jak Serwer, Antyperspirant, Tutorial, Render, Stock, nic się na to nie poradzi, raczej, że ktoś ma boskie moce i wprowadzi do jezyka polskiego nowe słowo które każdy będzie rozumiał bez problemu Język

o ile dobrze się orientuję to na maturze wszystko się pisze odręcznie Chichot

Wiem, to była ironia  Język
Ziomioslaw
Administrator

Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #12 : 01.08.2009, 22:36:06 »

Język polski nie jest ubogi, czasem tylko używają go ubodzy w słowa ludzie.
swistaku
Gość
« Odpowiedz #13 : 01.08.2009, 22:40:45 »

Uważasz, że jestem ubogi w słowa? Mógłbyś choć swoją teze poprzeć... "nowy" polski jest ubogi, nie ma wielu odpowiedników słów, dlatego powstają zapożyczenia z angielskiego czy innych. Słownik polski jest może i bardziej rozbudowany, ale jakbyś czytał całość to doczytałbyś "[...] w niektórych dziedzinach" Mrugnięcie
Strony: [1] 2 3 ... 7
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkTestWątek: Język polski na forum
Skocz do: