Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 3 [Wszystkie]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Propaganda GIMP'a w Polsce  (Przeczytany 7954 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Joten8
Użytkownik

Reputacja: 1 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Joten8

Nie ma mnie... Przerzucam się na PS'a.

« : 23.05.2009, 21:43:19 »

Lista moich propozycji:
1. Manual GIMP'a czyli tzw. "Instrukcja i porady użytkowania programu The GIMP", stworzona przez użytkowników naszego forum, opisująca dokładnie wszystkie elementy, filtry i parametry GIMP'a z możliwością wyszukiwania i działem FAQ na końcu. W razie czego aktualizacje i rozdział "Zmiany w nowych wersjach". Dostępne tylko na tym forum.
2. "Paczka polskich tutoriali do GIMP'a", każdy tutorial w osobnym folderze, a do niego screen'y i pliki źródłowe. Dostępna tylko na tym forum.
3. Starter pack for GIMP'ers - "Pakiet startowy użytkownika GIMP'a", po 20: C4D, pędzli, deseni, gradientów, skryptów itp. Reklama naszego forum i lista stron z dodatkowymi źródłami.
4. Reklama naszego forum na innych forach. Jakkolwiek to zabrzmi, bez reklam nie byłoby mnie tutaj. nawet w zamian za reklamy wyświetlane na naszej stronie. Małe banner'ki nie zaszkodzą, a napis strony partnerskie, zachęca.
5. Zmiana szaty graficznej strony. Oooo... Grafart powala, ale ma za dużo kolorów ostrzegawczych i ograniczeń dla początkujących.
6. Dział Rankingi (10 najlepszych):
Najwyżej oceniane grafiki - średnia ocen + 1/10 ich ilości.
Najpopularniejsi użytkownicy (ilość rep'ów)
Najaktywniejsi użytkownicy (ilość postów / czas na forum w dniach).
Najkreatywniejsi użytkownicy (ilość dodanych grafik).
7. Amnestia - usunięcie warn'ów, ban'ów i... rep'ów. Po wprowadzeniu 6 punktu.
8. Bo lubię - artykuły, recenzje porady itp. Coś jak na pstuts.pl. Zachęty do korzystania z GIMP'a np. 10 plakatów filmowych zrobionych w GIMP'ie, Skąd czerpać natchnienie itp. Repy tak jak za tut'a.

K-ja
Gość
« Odpowiedz #1 : 23.05.2009, 22:13:52 »

Polska Parada GIMPa Chichot. Co wy na to?
swistaku
Gość
« Odpowiedz #2 : 23.05.2009, 22:16:19 »

Z chęcią się dołącze i pomoge jak tylko mogę Język Najlepiej by to przypadało na wakacje Mrugnięcie
K-ja
Gość
« Odpowiedz #3 : 23.05.2009, 22:24:58 »

Pierwsza parada może być w Krakowie, jako że ja to wymyśliłam Uśmiech 2.

Ziomioslaw: mi pasuje, ale tak na prawdę, chcecie organizować paradę, a na SLOT nie pojedziecie?
« Ostatnia zmiana: 23.05.2009, 23:46:25 wysłane przez Ziomioslaw » Zapisane
Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Offline Offline

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #4 : 23.05.2009, 23:46:24 »

1. Manual GIMP'a czyli tzw. "Instrukcja i porady użytkowania programu The GIMP", stworzona przez użytkowników naszego forum, opisująca dokładnie wszystkie elementy, filtry i parametry GIMP'a z możliwością wyszukiwania i działem FAQ na końcu. W razie czego aktualizacje i rozdział "Zmiany w nowych wersjach". Dostępne tylko na tym forum.

Dobry pomysł, ale trudny w realizacji.

2. "Paczka polskich tutoriali do GIMP'a", każdy tutorial w osobnym folderze, a do niego screen'y i pliki źródłowe. Dostępna tylko na tym forum.

Lepiej by ruszyć ebooki - tutoriale. Można by do nich dodrobić przykładowe .xcf.

3. Starter pack for GIMP'ers - "Pakiet startowy użytkownika GIMP'a", po 20: C4D, pędzli, deseni, gradientów, skryptów itp. Reklama naszego forum i lista stron z dodatkowymi źródłami.

Była taka idea, w sumie nie wiem co się z nią stało. Trzeba by sprawdzić.

4. Reklama naszego forum na innych forach. Jakkolwiek to zabrzmi, bez reklam nie byłoby mnie tutaj. nawet w zamian za
reklamy wyświetlane na naszej stronie. Małe banner'ki nie zaszkodzą, a napis strony partnerskie, zachęca.

Nie odpowiadamy za treści reklam. Zarządza nimi właściciel serwera.
Jeśli chodzi o inne fora, to nie można na chybił trafił.

5. Zmiana szaty graficznej strony. Oooo... Grafart powala, ale ma za dużo kolorów ostrzegawczych i ograniczeń dla początkujących.

Nie, jest dobra - w sumie to kwestia gustu.
Jak za dużo?!

Tu trzeba by, żeby użytkownicy nadawali sensowne oceny, jak dla mnie ranga to przesada, ale faktycznie można by pomyśleć nad wyeksponowaniem nieco galerii. Tylko, że jest ona dodatkiem do forum, a nie forum do niej. Po za tym, to osobny kod na innej licencji.

E... To by był pewnie Kifer, jakby wciąż był z nami, w każdym razie zwykle to modzi.

Pochwała spamerstwa. Ja bym nie chciał:P

No, to nie głupie, ale czy rangę dało by się z tego z robić... czy w ogóle, to musi być ranga? Co jak użytkownicy zaczną wrzucać na potęgę śmieci? Nie, to już lepszy pomysł z tymi ocenami na ilość.

?
Niby jak miało by to pomóc? Te bany i warny nie zostały dane za brzydkie oczy.

8. Bo lubię - artykuły, recenzje porady itp. Coś jak na pstuts.pl. Zachęty do korzystania z GIMP'a np. 10 plakatów filmowych zrobionych w GIMP'ie, Skąd czerpać natchnienie itp. Repy tak jak za tut'a.

Nie wiem co to jest "psujtus.pl", to miałby być konkurs z tymi plakatami?

Tak właściwie, to czemu nie dokleiłeś tego do tematu zmiany na forum? Przecież tego dotyczą Twoje pomysły.
Joten8
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Joten8

« Odpowiedz #5 : 24.05.2009, 09:39:19 »

@UP:
8. Artykuły nie konkursy. Takie porady, ciekawostki itp.
Nie dokleiłem, bo pierwsze 3 to tak poza forum już bardziej, ale można przekierować.

K-ja
Gość
« Odpowiedz #6 : 24.05.2009, 11:48:31 »

Artykuły fajna rzecz. Albo można by było zrobić taką rzecz że co tydzień by była jakoś wybierana "praca tygodnia" i user co zrobiłby tą prace by mógł na tydzień dostać specjalną rangę Język.
lion.
√ ι ק

Reputacja: 11 Offline Offline

GIMP: 2.4 + GAP
Galeria Użytkownika

strach pomyśleć że lion. się tak leni!

« Odpowiedz #7 : 24.05.2009, 12:22:04 »

Bez sensu. Nie podoba mi się pomysł.

Jak powiedział Ziomoslaw była już mowa o tym ale dyskusja zamarła. Pomysł dobry trzeba będzie to ożywić.

4. Reklama naszego forum na innych forach. Jakkolwiek to zabrzmi, bez reklam nie byłoby mnie tutaj. nawet w zamian za reklamy wyświetlane na naszej stronie. Małe banner'ki nie zaszkodzą, a napis strony partnerskie, zachęca.

Inne fora mają w regulaminach co myślą o reklamach.

Najlepszy pomysł ze wszystkich Uśmiech. Bardzo to by się przydało.

Na tak. Jeszcze do tego zmienić kolory rang Uśmiech

A ci by wrócili i za te bany i warny narobiliby więcej szumu.

Tak się składa że jesteśmy największym forum o GIMPie i to tutaj powstają lepsze prace... A prac początkujących nie będziemy pokazywać. Samych sygnaturek nie warto pokazywać

swistaku
Gość
« Odpowiedz #8 : 24.05.2009, 12:35:50 »

Najlepszy pomysł ze wszystkich Uśmiech. Bardzo to by się przydało.

Pisałem o tym już w innym podobnym temacie (chyba ty go zakładałeś o ile dobrze pamietam xD). Moim zdaniem trzeba odświeżyć gimpuj.info. Zmiana szaty graficznej dużo by dała. Można by np. zorganizować konkurs na najlepszy design gimpuj.info i ze zgłoszonych prac wyłonić zwycięzce.

Jeszcze dużym plusem by było moim zdaniem właczenie xcfmanii pod gimpuj.info, rozwinięcie serwisu o wiele więcej opcji niż samo forum. Nie tylko xcfmanie można by podłączyć, ale gimptools.pl też jeśli autor sie zgodzi Mrugnięcie

Artykuły fajna rzecz. Albo można by było zrobić taką rzecz że co tydzień by była jakoś wybierana "praca tygodnia" i user co zrobiłby tą prace by mógł na tydzień dostać specjalną rangę Język.
Praca tygodnia byłaby dobrym pomysłem, ludzie staraliby się dodawać porządne prace do galerii Mrugnięcie

Myślę, że te nowe opcje, rozwinięcie serwisu bardziej by przyciągały początkujących grafików. Pokazywałyby, że w GIMPie też da tworzyć sie na prawdę świetne grafiki, i że nie trzeba ściągać pirackiego photoshopa Język
lion.
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 24.05.2009, 15:02:33 »

Jeszcze dużym plusem by było moim zdaniem właczenie xcfmanii pod gimpuj.info, rozwinięcie serwisu o wiele więcej opcji niż samo forum. Nie tylko xcfmanie można by podłączyć, ale gimptools.pl też jeśli autor sie zgodzi Mrugnięcie

Muszę cię rozczarować:

http://allegro.pl/show_item.php?item=637387297

karmazynka
Użytkownik

Reputacja: 6 Offline Offline

Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #10 : 24.05.2009, 15:23:28 »

Generalnie dobrym pomysłem dla samego nabywcy serwisu xcfmania byłaby współpraca z adminem w celu symbiozy obu witryn. Tym bardziej, że każdy z nich reprezentuje co innego na stronie, więc nie ma wojny o użytkowników. Ale to tylko sugestia ;-).

Szata graficzna... Ta nie jest zła (można by powiedzieć - świetna), ale warto zrobić remanent co jakiś czas i odświeżyć wygląd. Choć nie mam pojęcia, jakie kolory wiodące pojawiłyby się w nowej skórce :-P.

Myślę, że te nowe opcje, rozwinięcie serwisu bardziej by przyciągały początkujących grafików. Pokazywałyby, że w GIMPie też da tworzyć sie na prawdę świetne grafiki, i że nie trzeba ściągać pirackiego photoshopa
Racja; raz przeglądając forum (nie pamiętam, które) (i tak pewnie będziecie wiedzieć :-P) widziałam, jak na stronie głównej prezentowane były zwycięskie prace z konkursu wykonane w blenderze. Naprawdę, nie wiedziałam o tym, że tak wielkie możliwości ma ten program, poza tym dzięki temu jest to prestiż dla autora (który jest trendi).

P.S. Chrome'a "tak zwaną" dwójkę zainstalowałam i prędkością wymiata :-).
swistaku
Gość
« Odpowiedz #11 : 24.05.2009, 15:50:35 »

Muszę cię rozczarować:

http://allegro.pl/show_item.php?item=637387297

lol, wiem o tym, mowiac "jeśli autor sie zgodzi Mrugnięcie" mialem na mysli gimptools.pl, a xcfmanie wykupić i podpiąć pod to lub stworzyć własne xcf.gimpuj.info bo nie wiadomo jak potocza sie losy xcfmanii! Język
lion.
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #12 : 24.05.2009, 15:51:53 »

Heheh jeżeli masz duży portfel to zapraszamy na allegro.. Chichot

swistaku
Gość
« Odpowiedz #13 : 24.05.2009, 15:53:49 »

Heheh jeżeli masz duży portfel to zapraszamy na allegro.. Chichot

jakbym miał to pewnie bym tu w tym momencie nie siedział tylko pracował nad własną stroną (nie tą co mam w profilu) Język

No ale poczekajmy do końca aukcji i zobaczymy. Moim zdaniem dobrze by było połączyć owe 3 serwisy (lub stworzyć na gimpuj.info podobne)
Joten8
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Joten8

« Odpowiedz #14 : 24.05.2009, 16:55:29 »

No to co do amnestii to nie usuwać banów i warnów, ale wyzerować liczbę rep'ów.
W rankingach pomijani, by byli modzi i admini.
Zmienić także kolory rang. Może nawet mini paski rang.
Simple Machines udostępnia kilka.ileś.tam skórek, ale nasza wersja czyli 1.1.8 nie ma już nowych skórek, jedynie możemy zrobić to co cakper i zmodyfikować aktualną. Problemu wielkiego nie ma. Tylko trzeba spytać jak on to robił.

K-ja
Gość
« Odpowiedz #15 : 24.05.2009, 16:58:58 »

Czemu wyzerować reputacje? Każdy ma tyle punktów ile zarobił i nie widzę powodu żeby zerować.
lion.
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #16 : 24.05.2009, 17:10:56 »

Simple Machines udostępnia kilka.ileś.tam skórek, ale nasza wersja czyli 1.1.8 nie ma już nowych skórek, jedynie możemy zrobić to co cakper i zmodyfikować aktualną. Problemu wielkiego nie ma. Tylko trzeba spytać jak on to robił.

Ale czemu modom i adminom...

INSEKT
Emeryt

Reputacja: 27 Offline Offline

GIMP: 2.8
JID: INSEKT@jabster.pl
Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #17 : 24.05.2009, 22:54:57 »

Nowa skórka - hmm, czemu nie. Oczywiście byłaby możliwość wybrania nowej lub starej, aktualnej.

Dobrym pomysłem jest praca tygodnia. Nazwa i link do niej mogłyby być umieszczane w miejscu dawnej Galerii Miesiąca. Decyzja byłaby podejmowana na podstawie popularności danej pracy w "Najczęściej oglądanych", "Najczęściej komentowanych", a także "Najwyżej ocenianych" prac w ciągu ostatniego tygodnia.
Sygnatury oczywiście w nie wchodziłyby w grę w tej rywalizacji.

Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)".
Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3

Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
Bizzar
Emeryt

Reputacja: 16 Offline Offline

GIMP: 2.4
Galeria Użytkownika

Lazy Sod

« Odpowiedz #18 : 26.05.2009, 16:30:43 »

Zrobię ten GIMP Starter Pack może nawet dziś, ew. jutro.
Zdybek
Emeryt

Reputacja: 14 Offline Offline

GIMP: 2.6
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #19 : 26.05.2009, 16:32:53 »

A co w tym w ogóle będzie?

<+Bizzar> będę na v lansił laski
<+Bizzar> *eeej laska mam v na IRCu 8)*
Bizzar
Emeryt

Galeria Użytkownika

Lazy Sod

« Odpowiedz #20 : 26.05.2009, 16:34:59 »

A co w tym w ogóle będzie?

Czyt. pierwszy post w temacie.
Zdybek
Emeryt

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #21 : 26.05.2009, 16:36:50 »

W takim razie średnio mi się to widzi. Dla mnie lepsze by było zrobić np. paczki - 20, 50 i 100 C4D i każdy by sobie pobrał tą paczkę którą by chciał. To samo ze stockami itp.

Bizzar
Emeryt

Galeria Użytkownika

Lazy Sod

« Odpowiedz #22 : 26.05.2009, 16:43:09 »

W mojej wersji wyglądałoby to, na takie podstawowe rzeczy do GIMP-a, niekoniecznie po 20.
K-ja
Gość
« Odpowiedz #23 : 26.05.2009, 16:48:40 »

Mam jeszcze taki inny pomysł- ranking użytkowników Uśmiech.
Pod uwagę brałoby się oceny prac, punkty reputacji itp Język.
Zdybek
Emeryt

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #24 : 26.05.2009, 16:51:23 »

Dobra, Bizzar, najpierw zrób, to zobaczę sobie jak to będzie wyglądało Uśmiech

K.Ś.
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Still Alive.

« Odpowiedz #25 : 26.05.2009, 17:10:18 »

W takim razie średnio mi się to widzi. Dla mnie lepsze by było zrobić np. paczki - 20, 50 i 100 C4D i każdy by sobie pobrał tą paczkę którą by chciał. To samo ze stockami itp.

C4D rozumiem, ale nie stocki. Jeżeli się czegoś nie czuje, lub nie pasuje stock - po co ściągać? Lepiej wrzucić na jakiś hosting np PB(mała reklama:)) i nie ma problemu, bo jest podgląd stały. I z rapida/speedy nie wywali ci po 30 dniach.

INSEKT
Emeryt

Reputacja: 27 Offline Offline

GIMP: 2.8
JID: INSEKT@jabster.pl
Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : 26.05.2009, 21:11:07 »

Nie, nie, stocki to już inna sprawa, a tu chodzi o narzędzia do GIMP-a.

Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)".
Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3

Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
Nose4s
√ ι ק

Reputacja: 6 Offline Offline

JID: moses@jabster.pl
Galeria Użytkownika

Troll magister dyplomowany ;)

« Odpowiedz #27 : 26.05.2009, 21:39:36 »

Ale czemu modom i adminom...

bez różnicy nie zależy mi na radze robię, co do mnie  należy...

dodam od siebie że "propaganda" źle mi się kojarzy...to chyba nie ma być jakaś graficzna krucjata? a tak to pomysły ciekawe

lion.
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #28 : 26.05.2009, 21:41:38 »

To może temat BWL? Albo pomoc ze strony tych bardziej doświadczonych?
Mówię o szacie graficznej

Joten8
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Joten8

« Odpowiedz #29 : 26.05.2009, 22:29:48 »

To załóż Bizzar, temat w którym przedstawisz swój GSP i wypowiemy się co dodać co ująć. Czyli pędzle w różnym stylu, c4d, desenie i gradienty.

Strony: 1 2 3 [Wszystkie]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aRootSprawy techniczneWątek: Propaganda GIMP'a w Polsce
Skocz do: