Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: Przetłumaczenie tutka pod GIMPa - DRAGAN EFFECT !!!
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Przetłumaczenie tutka pod GIMPa - DRAGAN EFFECT !!!  (Przeczytany 3384 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
manoa
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

manoa

« : 19.04.2009, 12:09:13 »

Witam,
Szukam od jakiegoś czasu ciekawych tutoriali aby uzyskac efekt Dragana, niestety na Gimpa jest bieda bo niema kompletnie nic wszystko pod PSa, a niektórych opcji nie ma w gimpie. Dlatego mam prosbe o przetłumaczenie tego tutoriala na jezyk polski i opcje dostępne czy ich odpowiedniki w gimpie.

Kod:

Also, thanks for the compliments.

This may seem ridiculous, but I find the effect is best accomplished via repetitive tweaking, trying to work with the elements that are unique to each photo. Here is the result of my layers, many of which involve painted brush strokes, either on the layer or a mask:

1. Sharpen duplicate layer of original photo (Unsharp Mask or whatever method you prefer)
   2. Copy of Blue Channel, set to Linear Burn, Fill 25%; masked out darkest edges of photo
   3. Curves adjustment layer, masked to darken lighter regions of face
   4. With all layers off, other than the original photo, select > color range > highlights, fill with white, g-blur 3; set to Overlay, Fill 25% (afterwards, remember to turn all the other layers back on)
   5. Hue/Saturation adjustment layer [colorize checked] 30 50 -50; create clipping mask (Ctrl/Command-G)
   6. Hue/Saturation adjustment layer 0 -15 0; masked out lips
   7. Hue/Saturation adjustment layer [colorize checked] 50 25 0; Normal, Fill 25%, gray-masked out lips
   8. Painted white over iris areas of eyes with soft brush; Color Dodge, Fill 50%
   9. Hue/Saturation adjustment layer [colorize checked] 50 50 0, Linear Burn, Fill 15%, masked out darkest line areas
  10. With all layers off, other than the original photo, select > color range > midtones, fill with 50% gray, g-blur 3; set to Color Burn, Fill 25% (afterwards, remember to turn all the other layers back on)
  11. Painted thick, soft lines over wrinkles with black; Color Burn, Fill 5%
  12. Painted thin, soft lines over wrinkles with black; Color Burn, Fill 10%
  13. Painted soft white over areas of face catching the most light (except the nose, which got blown out with any added highlights), Color Dodge, Fill 10%
  14. Curves adjustment layer, slight "S" curve, set to Luminosity, Fill 50%

Bizzar
Emeryt

Reputacja: 16 Offline Offline

GIMP: 2.4
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Lazy Sod

« Odpowiedz #1 : 19.04.2009, 12:37:37 »

Daj link bezpośredni do tutoriala.
manoa
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

manoa

« Odpowiedz #2 : 19.04.2009, 12:46:46 »

Z wszystkich tutków na temat Andrzeja dragana ten jest naprawdę debesciak - warto by było mieć tez cos takiego dla gimpowców Uśmiech

http://photoshoptechniques.com/forum/showthread.php?t=12626&page=17&pp=10
manoa
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

manoa

« Odpowiedz #3 : 19.04.2009, 13:06:14 »

A jezeli znajdzie sie ktos chetny do stworzenia czegos nowego to mam kolejny tutek, tym razem bardziej efekt bajkowy, niz dragan ale tez swietny.

http://www.bechbox.dk/pwl/

Te dwa tutki bardzo wzbogaciły by nasz słabiutki dział fotografii Mrugnięcie
Nose4s
√ ι ק

Reputacja: 6 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
JID: moses@jabster.pl
Galeria Użytkownika

Troll magister dyplomowany ;)

« Odpowiedz #4 : 19.04.2009, 16:27:58 »

tak się zastanawiam, czy dragon nie ma jakiś tam praw autorskich do swoich efektów? już chyba była kiedyś taka dyskusja...

manoa
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

manoa

« Odpowiedz #5 : 19.04.2009, 21:25:08 »

Niewiem czy dragan ma prawa autorskie, ale na logike to niema bo jest to niemozliwe !
Efekt jak my to okreslamy Dragana, jest tak nazywany bo on pierwszy przynajmniej ja u niego pierwszy raz zobaczyłem takie efekty, tzn odwrotność fotografi plastikowej czyli plastikowa skóra to tutaj mamy wyostrzone i wzmocnione te elementy które normalnie byśmy występlowali czy zamaskowali np; zmarszczki, chrostki, itp... Nie będe opisywał na czym polega ten styl bo każdy widział jego foto i wie o co chodzi, natomniast technicznie trzeba do takich efektów mozna dojść wieloma drogami, sam przerabiałem wiele tutoriali ale akurat te o które prosze w tym poście znalazłem niedawno i uważam że ich efekty są jak narazie najlepsze. Ale co do praw autorskich Dragan nie może miec praw autorskich bo jest to niewykonalne, kazdy efekt można uzyskac wieloma sposobami, zdjecia z efektem Dragana też każde jest inne, więc poza prawami autorskimi do swoich prac nic więcej niema bo wg MNIE (może się myle) nawet prawne było by to nie do opisania.

W dalszym ciągu bardzo proszę o przetłumaczenie tutka na język "gimpa" ja mogę sie podjąć zrobienia gotowego tutoriala ze zdjeciami itp, ale potrzebuje najpierw opis wykonania wg Gimpa.

dzieki pozdrawiam
INSEKT
Emeryt

Reputacja: 27 Offline Offline

GIMP: 2.8
JID: INSEKT@jabster.pl
Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : 20.04.2009, 09:35:53 »

Fakt, nie można sobie zastrzec praw autorskich do użycia danych narzędzi danego programu.

Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)".
Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3

Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
EN
√ ι ק

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.4 + GAP
Galeria Użytkownika

800mm f/8 iso400 t125

« Odpowiedz #7 : 20.04.2009, 19:06:46 »

druga sprawa ze od wiekow najlepsi byli na muszce - ich techniki byly rozgryzane i kopiowane oraz rozpowszechniane. Tak czy inaczej jakies nadzwyczajne wg mnie to to nie jest - aczkolwiek calkiem niezle.

http://www.bechbox.dk/pwl/ - wyciac wkleic, tonacje i troche sepii. czy to az takie skomplikowane? Bo wg mnie nie.

Dorwać mnie można na:
manoa
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

manoa

« Odpowiedz #8 : 20.04.2009, 21:01:20 »

No fakt ten drugi moze nie jest taki rewelacyjny ale cały czas prośba o opis pierwszego tutka wciąż aktualny bo tamte efekty jak dla mnie są poprostu rewelacyjne !!!
Ktoś chętny do pomocy Co?
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: Przetłumaczenie tutka pod GIMPa - DRAGAN EFFECT !!!
Skocz do: