Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak usunąć różnokolorowe tło w GIMPIE 2.4 ?
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Jak usunąć różnokolorowe tło w GIMPIE 2.4 ?  (Przeczytany 6302 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
[]rz3c}{
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

[]rz3c}{

« : 10.12.2008, 18:39:18 »

tak jak w temacie mam problem z tym że chcę z jednolitego obrazka uzuskać tylko jeden obiekt. Zastosowałem się już do tego tematu :
http://www.gimpuj.info/rozne/usuwanie-tla-z-obrazka-t31.0.html
On działa ale osuwa tylko jeden kolor.
Obejrzałem FAQ ale nic nie znalazłem.
Chcę to umieć dlatego proszę o pomoc expertów.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam []rz3c}{
« Ostatnia zmiana: 12.12.2008, 14:37:18 wysłane przez Namae » Zapisane
Namae
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Let's go!

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 10.12.2008, 19:31:39 »

Zapraszam tu: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,22795.0.html xD
[]rz3c}{
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

[]rz3c}{

« Odpowiedz #2 : 10.12.2008, 21:54:59 »

Próbowałem tak zrobić i nic. Dodałem kanał alfa i wziołem gumkę ale jak próbowałem mazać to mazało ale całe. Pomocy.
Namae możesz wytłumaczyć dokładniej ?
Oczywiście nagrodą nie pogardzę Uśmiech
« Ostatnia zmiana: 10.12.2008, 22:13:42 wysłane przez Namae » Zapisane
Namae
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Let's go!

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 10.12.2008, 22:21:11 »

Zależy, jak chcesz usunąć ten obiekt. Po metodzie, jaką wybrałeś myślałam, że chcesz się pozbyć i tła. Tutaj alternatywą byłoby narzędzie klonowania:  Klonowanie, chociaż nie jestem pewna. Musiałabym zobaczyć, o co ci dokładnie chodzi. Wrzuciłbyś ten obrazek?
[]rz3c}{
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

[]rz3c}{

« Odpowiedz #4 : 11.12.2008, 18:40:17 »

NO wiesz chodzi o to głownie aby móc usuwać tło z każdego obrazka. Bo próbowałem już usuwać i udało się, ale usuwa tylko jeden kolor a reszta zostaje.
Opcje klonowanie sprawdziłem ale jakoś nie jest dobra moim zdaniem
Jeśli chcesz przykład to proszę zrób z tego obrazka taki obrazek że będzie sam iPod bez tła. Obrazek jest w załączniku.
Jeśli chcesz o dokładniejsze wyjaśnienie to proszę spójrz na tą aukcję allegro :
http://allegro.pl/item488015831_wytnij_tlo_edytuj_zdj_inne_darmowym_programem.html
Widzisz o to mi chodzi.
Tylko ja nie jestem frajerem i nie będę dawał dychy za coś o co można sie spytać na forum GIMP'a.
Więc czy już wiesz o co mi chodzi ?
Jeśli ktoś wie to też proszę o wypowiedz.
Pozdrawiam []rz3c}{

* 488021786_3.jpg (69.45 KB, 775x519 - wyświetlony 394 razy.)
Nose4s
√ ι ק

Reputacja: 6 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
JID: moses@jabster.pl
Galeria Użytkownika

Troll magister dyplomowany ;)

« Odpowiedz #5 : 11.12.2008, 18:51:16 »

to proste jeśli chcesz się pozbyć całego tła i drugiego planu i zostawić tylko interesujący cię render,to robisz tak:
-klikasz na opcję ścieżki
-klikasz gdzieś na krawędzi tego co chcesz wyciąć(polecam duże powiększenie)i zaczynasz obrysowywać żądany obiekt
-gdy już cały go obrysujesz, wybierasz zakładkę "ścieżki"(tam gdzie zazwyczaj jest zakładka "warstwy" tam klikasz prawym przyciskiem myszy i wybierasz "ścieżka na zaznaczenie",
-następnie dajesz ctrl+x(albo ctrl+c) i otwierasz nowy obraz o podobnych rozmiarach jak ten z którego wycinałeś i dajesz ctrl+v...

to tyle no i był chyba o tym tutorial...można tez podobno przez szybką maskę ale ten sposób mnie osobiście wnerwia Język

INSEKT
Emeryt

Reputacja: 27 Offline Offline

JID: INSEKT@jabster.pl
Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : 11.12.2008, 19:00:03 »

to proste jeśli chcesz się pozbyć całego tła i drugiego planu i zostawić tylko interesujący cię render,to robisz tak:
-klikasz na opcję ścieżki
-klikasz gdzieś na krawędzi tego co chcesz wyciąć(polecam duże powiększenie)i zaczynasz obrysowywać żądany obiekt
-gdy już cały go obrysujesz, wybierasz zakładkę "ścieżki"(tam gdzie zazwyczaj jest zakładka "warstwy" tam klikasz prawym przyciskiem myszy i wybierasz "ścieżka na zaznaczenie",
-następnie dajesz ctrl+x(albo ctrl+c) i otwierasz nowy obraz o podobnych rozmiarach jak ten z którego wycinałeś i dajesz ctrl+v...

to tyle no i był chyba o tym tutorial...można tez podobno przez szybką maskę ale ten sposób mnie osobiście wnerwia Język

Tak, był tutorial, niepotrzebnie się rozpisywałeś Mrugnięcie

Tutorial: http://www.gimpuj.info/rozne/wycinamy-render-t1219.0.html

Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)".
Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3

Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak usunąć różnokolorowe tło w GIMPIE 2.4 ?
Skocz do: