Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Nowy Photoshop CS4  (Przeczytany 3123 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Sebastian
√ ι ק

Reputacja: 36 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 05.10.2008, 01:03:08 »

Tak się ciekawie składa że tuż przed premierą GIMP 2.6 w wydany został nowy Photoshop CS4. W sumie to forum GIMP ale myślę że warto zobaczyć co słychać u konkurencji choćby po to by zobaczyć do czego powinien dążyć GIMP jeśli chce zaistnieć w świecie grafiki.
To co zaprezentowało Adobe w swym nowym produkcie jest naprawdę ciekawe, inteligentne skalowanie już co prawda widzieliśmy (i powstał nawet mniej lub bardziej udany plugin do naszego GIMP-a), ale już postęp dokonany w obróbce grafiki 3D to już coś. Także poprawa wydajności przez użycie GPU (technologia znana już choćby z MS Vista) to też ciekawy krok w który pewnie i pójdzie kiedyś GIMP. 

Więcej poczytacie tutaj:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7891

Kierunek rozwoju nowego PS wydaje mi się ciekawy z tego względu że wyznacza on nową i ciekawą jakość. Można zauważyć tendencje do wchłaniania i coraz silniejszej integracji z innymi programami związanymi z grafiką. Może za 10-15 lat program ten wchłonie w dużym stopniu Flasha a potem i programy do tworzenia grafiki 3D ? Ale kto to wie, w każdym razie pozostaje mieć nadzieje że twórcy spod loga Wilbera zepną się i przygotują niezłą rewolucję w następnym wydaniu Uśmiech. Morze nie taką jak w najnowszym produkcie Adobe ale przynajmniej doganiającym go w wielu kwestiach.       
Gaj0ryn
Użytkownik

Reputacja: -8 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Galeria Użytkownika

Gaj0ryn

Mr.Gajoryn

« Odpowiedz #1 : 05.10.2008, 09:49:01 »

Ja tam PS'a nie rozumiem ściągnąłem sobie CS3 Extended dla sprawdzenia.Ale nawet ghdzie warstwy są nie wiedziałem...Moim zdaniem jedyna zaleta PS'a to dużo filtrów które i tak się za bardzo nie przydają...lecz nie wiem jak cs4 może jest już lepiej
ciastek
Gość
« Odpowiedz #2 : 05.10.2008, 12:31:46 »

Nowy Photoshop dostępny jest w dwóch wersjach: Photshop CS4 i Photoshop CS4 Extended. Ta druga wersja uzupelniona została między innymi o możliwość obróbki plików 3D. Program można kupić samodzielnie lub jako element pakietu Adobe Creative Suite 4, w którym znajdą się także inne zaprezentowane dzisiaj nowości, jak na przykład Illustrator CS4, Flash CS4 czy InDesign CS4.

"Program Photoshop zawiera najnowsze innowacje, które w znaczny sposób rozszerzają możliwości cyfrowego przetwarzania obrazu" - powiedziała Kevin Connor, wiceprezes ds. zarządzania produktami w dziale profesjonalnego cyfrowego przetwarzania obrazu firmy Adobe. "Dotyczy to także niniejszej wersji, która wykorzystuje nowe techniki przetwarzania obrazu, przyspieszające i upraszczające naszą pracę w codziennie wykonywanych zadaniach. Usprawniając najbardziej popularne przepływy pracy wykorzystywane przez specjalistów, użytkowników zaawansowanych lub hobbystów, program Photoshop CS4 oferuje nowe poziomy dostępności w ramach najlepszych standardów oprogramowania do cyfrowego przetwarzania obrazu".

Funkcja skalowania z inteligentną analizą obrazu umożliwia użytkownikom inteligentne zmienianie rozmiaru i skalowanie obrazów za pomocą jednego prostego przeciągnięcia myszy. Nowe tryby automatycznego dopasowywania i mieszania umożliwiają tworzenie kompozycji w oparciu o rozszerzoną głębię ostrości i uzyskanie obrazów panoramicznych 360° z gładkimi przejściami odcieni i kolorów.

Oprócz wszystkich nowych funkcji programu Photoshop CS4, program Photoshop CS4 Extended oferuje dodatkowo jeszcze prostszy sposób manipulowania obiektami trójwymiarowymi. Użytkownicy mogą teraz puścić wodze fantazji - mogą malować bezpośrednio na modelach i powierzchniach trójwymiarowych, łączyć pliki 2D z obrazami 3D i animować obiekty trójwymiarowe. Moduł 3D został zaprogramowany w taki sposób, aby był szybszy, umożliwiał modyfikowanie światła i innych właściwości oraz wykonywał bardziej realistyczne renderowanie za pomocą nowego, wysokiej jakości mechanizmu śledzenia promieni (raytracer). Specjaliści w dziedzinie obróbki materiałów wideo mogą teraz przekształcić dowolny obiekt 3D na strefę wyświetlania wideo, w prosty sposób animować obiekty 3D i zmieniać ich właściwości. Podstawowy mechanizm do modyfikowania grafiki ruchomej został ponadto ulepszony i oferuje obecnie więcej skrótów uruchamianych poprzez naciśnięcie jednego klawisza.

Początkowo jakoś rzucałem się na ten temat, jednak po przeczytaniu informacji zawartych przez pana Sebastiana, dodając do nich przeczytany artykół uważam, że taki temat jest jak najbardziej stosowny. Mogę jedynie powiedzieć o PH, że zmienia się na lepsze, to jest pewne! Tak jak kiedyś my mieliśmy za darmo gimpa i blendera (oczywiście dalej mamy) tak teraz Photoshop ma w sobie (jako jednej aplikacji) Gimpa i Blendera, a nawet o wiele więcej.
Najbardziej zainteresowała mnie sprawa z 3D i skalowaniem fotografi, szczególnie po zobaczeniu screena opadła mi szczęka. Z fotki 300x150 można zrobić 600x100, bądź 100x100 i to za pomocą samej myszki, a jak wiemy aby przeskalować obraz w gimpie musimy szukać w opcjach. Ba - nie daje on nam takich wspaniałych możliwości.
Mimo tego wciąż uważam, że PH to program do edycji fotografii, idealny dla fotografów, gazet itp. Drugim minusem jest cena - jak wiemy, CS3 miał premierę w tym roku, tak więc CS4 powinien wyjść jako aktualizacja dla posiadaczy oryginalnej wersji... jak znamy MS - płatnej aktualizacji, aczkolwiek tańszej o te kilkaset złotch/dolarów/euro.

Kilka screenów dla ciekawych:
Kod:
http://data.idolforums.com/uploads/post-1109-1213302656.png
http://www.gimpuj.info/replacement.png
http://www.webomatica.com/images/blog/photoshop_cs4.jpg
http://cybernetnews.com/wp-content/uploads/2008/06/photoshop-cs4-1.jpg
Źródło: www.google.pl

ozziuss
Gość
« Odpowiedz #3 : 05.10.2008, 13:07:02 »

jak znamy MS - płatnej aktualizacji, aczkolwiek tańszej o te kilkaset złotch/dolarów/euro.
MS? a nie czasem Adobe? Mrugnięcie
ciastek
Gość
« Odpowiedz #4 : 05.10.2008, 14:10:22 »

A ino masz racje.
Pomyłka, cały czas po głowie mi chodzi ten paskudny program MS Logo.
Sebastian
√ ι ק

Reputacja: 36 Offline Offline

GIMP: 2.6
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 05.10.2008, 14:45:48 »

Najbardziej zainteresowała mnie sprawa z 3D i skalowaniem fotografi, szczególnie po zobaczeniu screena opadła mi szczęka. Z fotki 300x150 można zrobić 600x100, bądź 100x100 i to za pomocą samej myszki, a jak wiemy aby przeskalować obraz w gimpie musimy szukać w opcjach. Ba - nie daje on nam takich wspaniałych możliwości.

Jest taki plugin do GIMP-a, pozwala on uzyskać to co jest w PS ale jest nieco mniej poręczny bo słabo zintegrowany z GIMP. Mimo to daje się uzyskać fajne efekty choć algorytm czasem zawodzi.
Morze coś się poprawiło bo miałem go już dość dawno temu. Ciekawe czy twórcy GIMP zdecydują się na natywne wspieranie tego ciekawego bajeru.
ciastek
Gość
« Odpowiedz #6 : 05.10.2008, 20:14:23 »

Możliwe, że spróbuje pobawić się z tym dodatkiem, mimo tego po dzisiejszej walce z pulpitem i instalacji GIMPA 2.6 mam jak na razie dość zabaw w rozmaite instalacje.
Chodź... możliwe, że sprawdzę, mimo tego słysząc o tych ubytkach mam uczucia mieszane. Może lepiej złożyć jakiś apel do twórców spod loga Willbera, aby i coś takiego umieścili w nowej wersji.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkWątek: Nowy Photoshop CS4
Skocz do: