GIMP 2.6 dostępny!!!

<< < (13/18) > >>

snufkin:
Cytat: mmiicc on 05.10.2008, 21:05:47

Priorytetem dla deweloperów jest bezstratna obróbka obrazu i 16-bitów na kanał i tym będą się zajmować.

Czy mógłbyś napisać co to w praktyce oznacza, bo szczególnie druga część Twojej wypowiedzi to dla mnie kompletna czarna magia. :P

Sebastian:
Cytat: snufkin on 05.10.2008, 22:30:14

Priorytetem dla deweloperów jest bezstratna obróbka obrazu i 16-bitów na kanał i tym będą się zajmować.

Czy mógłbyś napisać co to w praktyce oznacza, bo szczególnie druga część Twojej wypowiedzi to dla mnie kompletna czarna magia. :P

http://www.fotosite.pl/artykuly/cyfrowa-ciemnia/16-bitow-na-kanal.html

wojciech_k:

W wersji 2.8 nie ujrzymy jeszcze opcji grupowania warstw znanej z Photoshopa, aby taka opcja była możliwa musi zostać przebudowany format zapisu plików XCF. Być może grupowania warstw doczekamy się w wersji 3.0.

Oby ukazała się ta funkcja w wersji 3.0, i oby nastąpiło to jak najszybciej, czego sobie, Wam i programistom GIMPa życze  :P

ozziuss:

W wersji 2.8 nie ujrzymy jeszcze opcji grupowania warstw znanej z Photoshopa, aby taka opcja była możliwa musi zostać przebudowany format zapisu plików XCF. Być może grupowania warstw doczekamy się w wersji 3.0.

no niech nie żartują :/ dobrze że ponowna instalacja windowsa trwa u mnie ~10 minut. przy większych projektach bd musiał używać photoshopa (trial) i po 30 dniach format + ponowna instalacja :/

Sebastian:
Cytat: ozziuss on 06.10.2008, 20:56:51

no niech nie żartują :/ dobrze że ponowna instalacja windowsa trwa u mnie ~10 minut. przy większych projektach bd musiał używać photoshopa (trial) i po 30 dniach format + ponowna instalacja :/

Kiedyś był taki król czy też książę i podobno od jego imienia wzięła się nazwa dawnej stolicy Polski. Znacie tę historie, co nie  ;) ?

@ozziuss: Widzę że nie tylko ja mam podobne sposoby, z mojego doświadczania wynika że po 100-120 warstwach nie da się w GIMP-e pracować. Nie że się zacina (co i tak ma miejsce ale zależy bardziej od formatu pracy), po prostu nie można się połapać gdzie są elementy ust, oczu czy włosów. Opisywanie jest dobre ale czasochłonne i dość irytujące, a i tak musimy latać po całej liście tych 200 warstw i szukać gdzie one są.
Z tego powodu postanowiłem nie startować ze swym serwisem o plikach XCF (choć zrobiłem go w znacznym stopniu) i poczekać aż będę mógł te pliki dostosować tak by ludzie mieli z tego jakiś pożytek. Ja sam czasem łapie się za głowę gdy otwieram jakiś plik sprzed miesiąca co ma 70 warstw a co dopiero koś kto gimpa ma od niedawna i tej pracy ze mną nie robił. Po prostu bez sensu.  
Może i te GEGL-e, 16 bitowe kanały są ważne, ale grupowanie warstw to też nie jest jakieś widzimisię tylko absolutny standard który powinno wziąć się pod uwagę już w pierwszych wersjach Gimpa-a. IMO jak tak dalej pójdzie to pewnie drzewka warstw będą gdzieś po 3.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona