GIMP 2.6 dostępny!!!

<< < (12/18) > >>

ikkiz:
Nowe dynamiki pędzli i możliwość wysunięcia obrazu tak, by jego róż znajdował się w środku okna to najważniejsze dla mnie i najbardziej ułatwiające digital painting zalety nowego gimpa. NOwe narzędzie zaznaczania też szybciutko ułatwia wymaskowanie czegoś bez odpalania ścieżek.
Najbardziej czekałem chyba na tę wersję.

wojciech_k:

Nie wiem jak Wy, ale ja czuje pewien niedosyt w nowej wersji GIMPa. Po cichu liczyłem głównie na grupowanie warstw. Myślałem też, że może dodadzą jakieś nowe pędzle, gradienty, desenie.

Troche ponarzekałem, ale oczywiście są zmiany na plus, jak np. wspominane już narzędzie zaznaczania, czy też nowe funkcjonalności pędzla. Poza tym wydaje mi się, że uruchamia się GIMP jakby szybciej od poprzednich wersji, nie wiem czy mi się tylko wydaje, czy rzeczywiście tak jest  ;)

PS
Opcja "użyj koloru z gradientu" dla rysowania pędzlem była w poprzednich wersjach, czy ją teraz dodali, bo niekojarze żeby to było?

kodishu:
@Zdybek masz rację, nie powinienem. Przepraszam.

windingkira:
Zainstalowałam dla GiMPa 2.6 najnowsze ubuntu w wersji testowej (developerskiej). Niestety pojawiły się problemy z tabletem. Nie mogę używać piórka. Chyba muszę czekać aż sterowniki Wacoma zaczną współdziałać z jądrem 2.6.27. Jeżeli ktoś chce zachować działający tablet - niech się wstrzyma z aktualizacją softu przynajmniej z miesiąc.

mmiicc:
Dobra wiadomość dla użytkowników Windowsa. Prawdopodobnie już w GIMP-ie 2.6.1 okna narzędziówki, warstw itp. będzie można umieszczać ponad oknem obrazu. Nie będą się już chowały pod spodem. Stać się ma tak za sprawą nowej wersji biblioteki GTK. A wersja 2.6.1 ukaże się chyba jeszcze w tym miesiącu.

Co do interfejsu jedno-okienkowego: Prawdopodobnie w wersji 2.8 będzie możliwość "przyczepiania" doków narzędzi do okna obrazu (przynajmniej takie są plany niektórych programistów GIMP-a)

W wersji 2.8 nie ujrzymy jeszcze opcji grupowania warstw znanej z Photoshopa, aby taka opcja była możliwa musi zostać przebudowany format zapisu plików XCF. Być może grupowania warstw doczekamy się w wersji 3.0.

Jeśli chodzi o CMYK to główni programiści nie mają zamiaru zajmować się tą kwestią. Wychodzą z założenia, że drukarnie stać na programy obsługujące CMYK a celem GIMP-a jest raczej tworzenie i obróbka obrazu na potrzeby WWW i nie chcą tracić czasu na implementację CMYK.
Priorytetem dla deweloperów jest bezstratna obróbka obrazu i 16-bitów na kanał i tym będą się zajmować.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona