Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkWątek: Uniwersalne formaty plików zachowujące warstwy itd
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Uniwersalne formaty plików zachowujące warstwy itd  (Przeczytany 4342 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
asifalittlezonked
Użytkownik

Reputacja: 6 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 16.09.2008, 17:00:30 »

Nie znalazłam takiego tematu, a bardzo potrzebuję informacji Mrugnięcie

Czy istnieje format pliku graficznego, który:
1. zapisuje warstwy i maski, kanały, ścieżki, przezroczystość;
2. da się otworzyć w większości popularnych programów do obróbki grafiki rastrowej i nadal będzie można pracować na ww. elementach;
3. jest bezstratny, jeśli chodzi o jakość.

Próbowałam TIFF i .tga, ale nie zapisują warstw.
Można też zapisać xcf-a jako psd. Czy taki plik na pewno otworzy się w Photoshopie? A w innych programach? (w Gimpie działa.)

I druga sprawa, podobny format do grafiki wektorowej (zachowujący warstwy, grupy obiektów). Czytałam, że z svg są problemy, np. Corel nie otwiera.
Próbowałam .ps i .eps, ale nie wiem, jak wyszło, bo nie chciały się otworzyć w Inkscape (chociaż do nich zapisał), a także pdf - który otwiera się ładnie, pomijając fakt, że "zjada" warstwy, grup nie da się rozgrupować, a gradienty są podłej jakości Mrugnięcie

Zorientowanych w temacie proszę o poradę, jakie formaty zapisu wybrać... Czytałam trochę, ale nic nie rozumiem z technicznych opisów, które znalazłam. Więc może tutaj ktoś mi wytłumaczy jak chłop krowie na miedzy: "Tak, zapisze ci się to i to, a otworzy się w tym i tamtym" Uśmiech
96th
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

JID: 96th@jabber.org
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Tłumacz GAP

« Odpowiedz #1 : 16.09.2008, 17:05:46 »

Ano był taki temat, wczoraj. .xcf otworzy się tylko w GIMPie i zapisze wszystko, a .psd otworzy się w Photoshopie i GIMPie ale w Photoshopie może otworzyć się niepoprawnie, choć powinien twirzyć sie poprawnie.

Wgram później Duży uśmiech
asifalittlezonked
Użytkownik

Reputacja: 6 Offline Offline

Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 16.09.2008, 17:36:29 »

Sorry, nie mogę znaleźć takiego tematu. Chyba że chodzi Ci o ten: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,20602.0.html. Ale problemu z uniwersalnym formatem to nie rozwiązuje Uśmiech
Dzięki za info o psd, tak myślałam, że w Fotoszopie nie zawsze się otworzy.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkWątek: Uniwersalne formaty plików zachowujące warstwy itd
Skocz do: