Jesienny Wschód Słońca
Tutorial
Posiadam zezwolenie autora [Pnoi] na przełożenie tutoriala na język polski oraz publikacje na forum www.gimpuj.info. Jest to tutorial przeznaczony głównie dla osób początkujących (niemniej jednak znających podstawowy GIMPa).
Zanim zaczniemy tworzenie sygnaturki, należy pobrać poniższe pędzle:
http://www.deviantart.com/deviation/52227316/http://www.deviantart.com/deviation/37141868/Tutorial napisany w wersji GIMP 2.2. W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.
Zaczynamy 1. Otwórz
nowy obraz (ja zgodnie z oryginalnym tutorialem ustawiłem na
360x
150px, oczywiście można według własnego uznania). Używając narzędzia
Wypełnienie kolorem lub deseniem [Shift+B] wypełnij
tło miłą dla oka jasną pomarańczą (ja podobnie jak autor oryginału użyłem koloru
#fbb40b).
2. Kliknij
[Ctrl+L] by wywołać okno warstw i dodaj
nową warstwę nazywając ją
Ziemia (nazywaj warstwy po to aby w późniejszym etapie się nie zgubić). Używając pędzli „chmury” (
bamann cloud 1-4), wypełnij dno kolorem
czarnym, tak aby wypełnienie było nieco mniejsze niż połowa sygnatury.
3. Zduplikuj warstwę
Ziemia. Przejdź do menu:
Warstwa -> Kolory -> Inwersja. Następnie:
Zaznaczenie -> Wszystko i teraz podnieś obraz o około
10 pikseli w górę. Przejdź do:
Filtry -> Rozmycie -> Rozmycie Gaussa i ustaw
promień rozmycia na
6px (zarówno w pionie jak i w poziomie). Teraz idź do menu:
Warstwa -> Przezroczystość -> Kanał alfa na zaznaczenie. Idź do menu:
Zaznaczenie -> Zaokrągl, pozostaw wszystko jak jest i tylko kliknij OK. Wciśnij
[Ctrl+I] aby odwrócić zaznaczenie i
[Ctrl+K] (
Edycja -> Wyczyść). Ustaw tą warstwę pod warstwę
Ziemia.
4. Stwórz nową warstwę i nazwij ją
Gwiazdy (bezpośrednio nad warstwą
tła). Użyj któregoś z pędzli
Nightsky (w kolorze
białym) i wymaluj nim górną część warstwy. Możesz też utworzyć swój własny pędzel i dodać kilka efektownych gwiazdek. Aby stworzyć nowy pędzel gwiazdkowy wykonaj poniższe czynności.
Wybierz
okno wyboru pędzli a następnie ustaw odstęp na
20 i kliknij na ikonkę
Nowy pędzeli utwórz go z poniższymi ustawieniami:
Teraz wybierz swój nowy pędzel (u mnie nazywa się
Tutorial Sunrise) i dodaj kilka gwiazdek.
5. Stwórz nową warstwę
Słońce i umieść ją bezpośrednio nad warstwą
tła. Używając domyślnego pędzla w kształcie okręgu, wybierz
jasnożółty kolor i namaluj nim okrąg (nie musi być zbyt dokładny). Zrób tak, aby twój pierwszy plan zabarwiał się na biało, żeby uzyskać ten efekt, wymaluj środek
białym kolorem. Przejdź do menu:
Filtry -> Rozmycie -> Rozmycie Gaussa a promień rozmycia ustaw na około
25-30px. Przejdź do menu:
Warstwa -> Przezroczystość -> Kanał alfa na zaznaczenie. Teraz przejdź do menu:
Zaznaczenie -> Zaokrągl i kliknij OK przy domyślnym ustawieniu. Następnie przejdź do
Zaznaczenie -> Odwróć, a potem:
Edycja -> Wyczyść.
6. Stosując narzędzie
Ścieżki [B ] narysuj długi trójkąt aby wierzchołek skierowany był w kierunku słońca.
Utwórz nową warstwę i nazwij ją
Promienie, wybierz narzędzie
Gradient [L] i ustaw następująco:
Wybierz:
Zaznaczenie -> Ze ścieżki. Narzędziem
Gradientu wypełnij zaznaczenie zaczynając od środka okręgu i idąc ku zewnętrznej krawędzi sygnatury. Powtórz te czynności ze ścieżkami tyle razy aż będziesz zadowolony, a efekt będzie wyglądał podobnie jak poniżej. Gdy to zrobisz pozostaw warstwę w trybie
Zwykłym a krycie ustaw na około
50%
7. Przyszedł czas aby do sygnaturki dodać jakieś sylwetki. Jeżeli jesteś leniwy, w Google'ach znajdziesz setki sylwetek. Jeżeli nie, to idź za mną krokami
7a i
7b, w których postaram się pokazać
2 metody na utworzenie sylwetek ze zdjęć.
7a Znajdź zdjęcie postaci, którą chcesz umieścić na sygnaturce i otwórz je w nowym oknie GIMP-a. Po dużym powiększeniu zaznacz sylwetkę osoby za pomocą narzędzia
Odręczne zaznaczanie obszarów [F]. Zaznaczenie wypełnij kolorem
czarnym. Następnie odwróć zaznaczenie a
tło wyczyść
[Ctrl+K].
Wejdź w menu:
Warstwa -> Skaluj warstwę i zmniejsz sylwetkę aby miała około
50 pikseli wysokości. Tak przygotowaną sylwetkę skopiuj i wklej ją jako nową warstwę, którą nazwij po prostu
Sylwetka.
7b Kolejne zdjęcie otwórz ponownie w nowym oknie GIMP-a, tym razem na zdjęciu mam drzewo na stosunkowo jednolitym tle, więc do zaznaczenia drzewa posłużę się narzędziem
Zaznaczanie obszarów według koloru [Shift+O]. Dalszą część wykonujemy podobnie jak w punkcie
7a, z tym że warstwę do której wklejamy drzewo tak też właśnie nazywamy nazywamy oraz skalujemy do około
100 pikseli wysokości.
8. Teraz dodaj nową warstwę
chmury, na której narysuj
2 obłoki za pomocą
ścieżek. Następnie wejdź w menu:
Zaznaczenie -> Ze ścieżki. Wypełnij zaznaczenie kolorem
białym i na koniec zmniejsz krycie warstwy do około
50%.
9. Kolejny raz stwórz nową warstwę i nazwij ja
Ptaki. Powiększ sygnaturkę do około
800% i narysuj ścieżkę która wygląda troszkę podobnie do odwróconej litery V. Następnie zedytuj ścieżkę w ten sposób, aby przypominała ptaka (czynność powtórz dla ptaka drugiego) i wypełnij ją
czarnym kolorem.
10. Dla urozmaicenia końcowego efektu dodamy jeszcze do sygnaturki liście klonu. W tym celu znajdź fotografie liścia a następnie wykonaj punkt
7a, lub po prostu narysuj go samodzielnie za pomocą ścieżek (ewentualnie dla ułatwienia posłuż się programem do grafiki wektorowej np.
Inkscape'm – ja w tym programie właśnie zrobiłem cały sznur liści, następnie zapisałem jako
.svg i wstawiłem do nowej warstwy, którą nazwałem
Liście ).
Wstaw na dole sygnaturki jeszcze jeden listek. Teraz wybierz narzędzie
Rozjaśnianie lub wypalanie [Shift+D] i ustaw w sposób następujący:
Gdy już to zrobiłeś, powypalaj powyższym narzędziem w liściach ciemne ślady, by wyglądały mniej więcej tak:
11. Ustaw kolor pierwszoplanowy na
#ffc600 [lekkiej pomarańczy], a drugi plan na
#a26b00 [brązowawy]. Stwórz nową warstwę i idź do
Edycja -> Kopiuj Widoczne;
Edycja -> Wklej. Teraz idź do menu:
Filtry -> Kolory -> Odwzorowania -> Odwzorowanie Gradientu. Ustaw warstwę na tryb:
Kolor, a krycie na
70%.
12. Sygnatura jest już prawie gotowa. Dodaj jeszcze wszystkie cieszące oko drobiazgi typu tekst, obramowanie itp. Ja dodałem napis czcionką
Visitor, rozmiar
12. Następnie:
Warstwa -> Przezroczystość > Kanał alfa na zaznaczenie. Na zaznaczenie dodajemy biało-pomarańczowy gradient.
Koniec
Miłego GIMP-owania