Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Zewnętrzny arkusz stylów CSS  (Przeczytany 9146 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
$argon
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 02.08.2008, 18:25:58 »

Elo wszystkim mam pewne pytanie tworzę swoją własną stronę i mam pytanie czy jest możliwość aby w zewnętrznym arkuszu stylów umieścić kod by zawsze na każdej podstronie z zamieszczonym tym arkuszem wyświetlał się napis np: Design by Sargon itp. Wiem że można ustawiać tło itp a nie wiem czy tekst też można.

P.S
Uczę się ze stronki www.kurshtml.boo.pl jeśli przeoczyłem punkt dotyczący mojego pytania to z góry sorki.

karmazynka
Użytkownik

Reputacja: 6 Offline Offline

GIMP: 2.4 + GAP
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 02.08.2008, 18:33:36 »

W CSS jest to niewykonalne, ale w PHP i być może Javascripcie (można je umieścić w innym zewnętrznym... hmm... pliku?) już tak (w PHP można wykonać bardzo przydatny szablon, w którym można umieścić wszystkie tagi typu <html>, <head>, <meta> itd. które są używane we wszystkich podstronach)
$argon
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 02.08.2008, 19:59:35 »

Więc mam prośbę ma ktoś  link do strony z samouczkiem przynajmniej podstaw php wiem, że google nie gryzie lecz chciałbym sprawdzony wolę się go teraz nauczyć a nie potem od nowa stronę poprawiać Uśmiech

Bibson
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Bibson

« Odpowiedz #3 : 02.08.2008, 20:19:37 »

http://webmade.org/porady/include-require.php

Myślę że to pomoże Uśmiech Ogólnie to jest dosyć przydatna rzecz w pisaniu stron.

Aha jeśli użyjesz tego sposobu to efektów nie zobaczysz u siebie na komputerze ponieważ musisz wrzucić pliki na serwer który obsługuje PHP Uśmiech

fixer_33
Użytkownik

GIMP: 2.4
JID: xfix@jabber.org
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 02.08.2008, 20:29:32 »

CSS'em tego nie zrobisz on nie służy do wyświetlania napisów  Język style zewnętrzne dodajesz tak
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" />
zewnętrzne pliki php :
<?php include ("skrypty.php"); ?>
a zewnętrzne pliki javascript :
<script type="text/javascript" language="JavaScript" src="plik"></script>
To tyle co do zewnętrznych plików w tych językach w css nie masz szans tego zrobic

EDIT:
Aha jeśli użyjesz tego sposobu to efektów nie zobaczysz u siebie na komputerze ponieważ musisz wrzucić pliki na serwer który obsługuje PHP
@Bibson mylisz się, gdyby tak było to tylko idioci by pisali w php jeśli nie dało by się testować skryptów.
Aby testować skrypty na kompie trzeba zainstalować apache i php następnie pliki php wrzucasz w folder httdocczy jakoś tak, następnie odpalasz apacza i włączasz przeglądarkę i wpisujesz http://localhost/index.php oczywiści ostatnia część zależy od nazwy tej stronki, pamiętaj że stronka już wtedy gdy ma ten skrypt php include musi mieć rozszerzenie *.php jak wrzucisz ten skrypt include co wyżej w pliku skrypty php piszesz
echo "Design by SargoN";
czy co tam chcesz. Mam nadzieje że pomogłem.
$argon
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 02.08.2008, 21:18:24 »

A znacie jakiś inny nieżebym wybrzydzał ale przeczytałem dwa razy podstawy i nic nie rozumiem :/

karmazynka
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 02.08.2008, 21:39:18 »

Jakby nie było, jest to język skryptowy / programowania (są dyskusje na temat tego; skłaniam się ku pierwszemu określeniu), a zatem początkującemu może być ciężko. Ja na przykład JS pojęłam dopiero czytając małą książeczkę "Javascript; ćwiczenia praktyczne" za 28zł bodajże. Co do PHP - ciężko mi powiedzieć, bo startowałam już ze znajomością podstaw skryptowych, nauka idzie mi jak po maśle (no, prawie - dzisiaj dopiero skończyłam ciągi ;-) w sumie jak się pracuje w gimpie to czasu nie ma). Hmm... Co by tu polecić... Może to: http://webhosting.pl/Kurs.PHP..Wstep.do.programowania.w.popularnym.jezyku.skryptowym (podobno bardzo fajnie się z niego uczy) albo to: http://helion.pl/ksiazki/cwph52.htm (wersja PHP "Ćwiczeń..."), a już na pewno to: http://helion.pl/ksiazki/phmsbi.htm :-) Jak w sąsiednim temacie, polecam odwiedzić bibliotekę i spytać się, czy nie ma jakiegoś podręcznika do PHP lub sprawdzić elektroniczną bazę książek.
Bibson
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Bibson

« Odpowiedz #7 : 02.08.2008, 22:13:43 »

Marcinq wiem że tak się robi lecz jeśli osoba ma całą stronę gotową i nie pisze nic(programuje?)w php to po co ma instalować apache na swoim dysku? Jakbyśmy tłumaczyli tutaj jak zainstalować apache to dopiero było by ciężko skumać o co tutaj chodzi SargoNowi. Wiem że się tak robi ponieważ sam to praktykuje(chociaż ciężko idzie na podstawie poradników w internecie). Sam zamierzam kupić jakąś książkę ponieważ z własnego doświadczenia wiem że nauka przez internet jest ciężka(uczyłem się tak html'a i dało rade)ale to zależy kto ile ma chęci a teraz postanowiłem wydać trochę pieniędzy w porządną lekturę(chociaż nie wiem jaką książkę).

SargoN Jeśli przeczytasz 3 poradniki w internecie i nie załapiesz o co chodzi spróbuj to zrobić metodą prób i błędów ponieważ to jest często używany sposób aby coś zrozumieć Uśmiech

fixer_33
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #8 : 03.08.2008, 11:50:56 »

Ja z tutoriali np nic nie rozumiałem. A co do apache to jak ktoś chce to mogę opisać instalację od początku do końca łącznie z php  Język
karmazynka
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 03.08.2008, 12:34:01 »

http://webhosting.pl/Lokalna.konfiguracja.pakietu.aplikacji.do.tworzenia.skryptow.PHP.w.Windows.%28Apache.PHP.MySQL.PEAR.i.SMARTY%29
tutaj jest pięknie wszystko opisane (co nie znaczy, że jest to droga prosta; o ile Apache nie jest taki trudny to zainstalowanie PHP już tak (jeszcze nie udało mi się go rozgryźć, leży sobie gdzieśtam w oczekiwaniu na lepsze czasy :-))

@bibson: sęk w tym, że trzeba mieć porządne podstawy pod pisanie skryptów, nie można mówić "a, cośtam umiem to reszta pójdzie dobrze". Bardzo się cieszę, że w gimnazjach jest język skryptowy do przerobienia, mimo, iż wiąże się to niekiedy z nieszczęsnym Logo Komeniuszem (miałam szczęście że trafiłam na Visual Basica zamiast żółwia :-)) a w liceach język programowania (dlatego właśnie uczę się PHP żeby mieć łatwiejszą drogę przy C), co zapewnia niemal dowolność w późniejszym wybieraniu języków i uczeniu się ich.

@marcinq: a czy ty czasem nie umiesz AJAX-a? Chcę się go nauczyć ale nie wiem, czy trzeba umieć do tego XML.
fixer_33
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #10 : 03.08.2008, 14:57:18 »

W gimnazjum języki skryptyowe ? Chyba w liceum  w gimnazjum jest tylko rok informatyki a u mnie taka lipa, że nawet htmla do końca nie dokończyliśmy wszyscy się darli i zrobił kartkówkę z <!DOCTYPE trzeba było na pamięć i 16 pól meta jako jedyny dostałem wyżej niż jedynka miałem 4- ale się poprawiłem na 5+ i miałem 0 błędów qmpel mówił jak ja mu mówie co to META że ja normalnie Bill Gates
Mam książke Ajax i javascript ale jeszcze jej nie zacząłęm  Język ale jakoś nie sądzę żeby była potrzeba xmla.
@karmazynka w rzeczywisości instalacja php i apache nie jest taka trudna  Mrugnięcie apache ma instalator a php ma też instalator ale tego nie polecam   Niezdecydowany wypakowujesz pliki php do folderu jakiegos na c:// np. robisz folder php i walisz do niego następnie musisz skopiować plik php.ini-dist i wklejasz do C://WINDOWS nastepnie w Apache Group/Apache/conf/httpd.conf dodajesz dwa wpisy
LoadModule....
AdType...
Z tego co wiem to te wpisy się różnią od wersji php więc dokładnie nie wiem i to koniec
Bibson
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Bibson

« Odpowiedz #11 : 03.08.2008, 16:13:05 »

Ja do programowania mam złe podejście ogólnie ze wszystkim... Nie mówię że coś tam trochę umiem ale są pewne rzeczy z których często korzystam i nawet nie chce mi się rozgryzać jak to jest zrobione. W gimnazjum jedynie przerabialiśmy takie rzeczy jak Word Zawstydzony no nie mówię już o programach typu "Eli" czy "Ile"(nie pamiętam ale jakoś tak to się nazywało).
Po gimnazjum wybrałem naukę w technikum informatycznym. Jednym z przedmiotów jest Programowanie Strukturalne i Obiektowe. Na początek przerabiamy Turbo Pascala i C. Czy po roku nauki umiem coś programować? To zależy Uśmiech Ogólnie nie lubię programować ale muszę zmienić podejście ponieważ chcę się poświęcić robieniu stron internetowych więc przydało by mi się znać PHP. Dlatego mam prośbę możecie polecić 2-3 książki które bym mógł kupić(oczywiście w kolejności ponieważ takie książki to koszt min. 80zł za sztukę)i uczyć się z nich? Chciałbym żeby były tam opisane podstawy bo html'a jakoś rozumiałem i się nauczyłem z tutoriali ale z php nie jest tak łatwo.

Może mnie wyśmiejecie ale ja sobie zainstalowałem program XAMPP który ma w sobie wbudowanego(nie wiem jak to określić)Apache i tam testuje proste skrypty.

@Marcinq jak byś mógł zapodać jakiś dobre poradnik zawarty w internecie odnośnie stawiania i konfigurowania Apache na Linuksie Uśmiech(chyba że napiszesz tutorial i umieścisz go w tym dziele) Od września chcę postawić serwer w szkole gdzie będziemy trzymać stronę Uśmiech

Trochę OT z tego wyszedł ale chciałem wiedzieć czy @SargoN poradził sobie z tym co mu pokazaliśmy?

fixer_33
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #12 : 03.08.2008, 16:37:43 »

@Bibson witaj w klubie bo ja też XAMPPa zainstalowałem ale to jest tragedia do tej pory nie doszedłem dlaczego on nie działa ja dziś na laptopie apache i php5 wrzuciłem w mniej niż 5 minut. Wiesz co do książki to ja zamówiłem http://helion.pl/ksiazki/php5pk.htm chyba jestem najbardziej zadowolony ze wszystkich jakie mam polecam ci ją wszystko opisane szczegółowo jak dla najgorszych lamerów (nie mówie tu o nikim) w zestawie płyta z listingami oraz PHP, Mysqlem, Apaczem, i cos tam jeszcze wszystko w wersji dla linux i windy i jeszcze w 3 wersjach . Książka rozpoczyna się od instalacji na Fedorze i Mandrivie 06 oczywiście opisane jest także jak robić w innych wersjach. Następnie dla windy. Dlatego polecam ci jak żadną inną książkę długo ją wybierałęm i dobrze trafiłem  Język
karmazynka
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #13 : 03.08.2008, 17:46:08 »

Nadal dziwię się dlaczego osoba, która umie C, nie potrafi zrozumieć PHP, skoro jest to 'potomek' C. Z dodatku książki mogę wydedukować, że dużym ułatwieniem jest wyobrażenie PHP jako interpretowanego C, który umieszcza się w HTML. Sam język jest podobny do C (oprócz bibliotek dla WWW, braku typów zmiennych i wszystkich spraw odnośnie serwera). Poza tym reszta to tylko kosmetyczne zmiany, choć tablice działają inaczej.

Książka wymieniona powyżej jest bardzo dobra, mogę ją polecić z czystym sumieniem (choć uważam, że moja biblia i tak jest lepsza :-P).

A ja miałam w trzecim roku dwie godziny, ale nauczyciel zachorował i nic nie zyskaliśmy na tym :-/. Poza tym oczywiście po godzinie, ale za to na jakich gruchotach! Dobrze, że chociaż udało mi się namówić go na zmianę IE5 na IE6 O_O A z AJAX-em to może zrobię tak, że przeczytam połowę książki i zobaczę, czy się będzie dało przeczytać resztę ;-)
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjeDyskusjeWebmastering & WebdesignJęzyki InternetuWątek: Zewnętrzny arkusz stylów CSS
Skocz do: