Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aGalerieGalerie 2DRóżne (Moderatorzy: Cloud, Hasia)Wątek: Ironman by pigeon, pierwszy digital painting
Strony: 1 [2]  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Ironman by pigeon, pierwszy digital painting  (Przeczytany 8464 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
n-pigeon
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : 25.07.2008, 16:45:16 »

Dzięki za komenty.

RRH hmm o podstawach rysunku to oprócz tych co pokazał Cacek to tylko http://www.drawspace.com/
ale jeśli mam doradzić to radze od razu żuć się na głęboką wodę.
Podstawą jest uczenie się światła i właściwości materiałów, oraz poznanie prostych sztuczek które pomagają rozpocząć rysunek.

Najpierw zrub szkic (jest to często najtrudniejszy i najważniejszy etap, jak widzisz ja o nim zapomniałem w tej pracy) => zaplanuj kolory (o tym też zapomniałem) => następnie zablokuj formę (czyli wypełnij swój szkic podstawowymi kolorami nie musi być dokładnie) => potem musisz rozpracować powieszchcie, czyli zaznaczyć krzywiznę powierzchni i jej fakturę, robisz to za pomocą świateł i cieni => teraz pora na detale

To jest podstawowy workflow, pamiętaj by zawsze używać większego pędzla niż tego którego twoim zdaniem będziesz potrzebować (dobra zasada o której też zapomniałem xD ).

Znalazłem dobrego tutka o doborze kolorów (na pewno mi się przyda :/ )
http://www.ef.art.pl/index.php?p=8&a=6&id=47

Ja żałuje że od początku, czyli od kiedy byłem mały nie interesowały mnie farby teraz muszę się wszystkiego nauczyć o kolorach itp. mam za to całkiem niezłe poczucie kształtu i światła ponieważ zawsze rysowałem ołówkiem, ale tu nie ma co się rozdrabniać trzeba ćwiczyć i ćwiczyć.

Tak tam też wysłałem ale nikt nie odpisuje Język na www.max3d.pl też umieściłem i to samo xD Nie wiem czy ja aż tak kiepski jestem, czy ludzie nie maja nic do powiedzenia, ale ciesze się że chociaż tutaj otrzymałem kilka trafnych uwag. Samemu czasem ciężko wyłapać braki we własnych pracach, pokazywanie ich innym i wysłuchiwanie innych jaki mają na ich temat zdanie pomaga się rozwijać.
RRH
Gość
« Odpowiedz #15 : 25.07.2008, 17:16:06 »

Przepraszam, że robię Ci offtop, ale muszę się zapytać, czy jest w ogóle sens w moim przypadku, żebym uczył się od podstaw rysunku? Chodzi o to, że nigdy nie rysowałem. Pewnie nawet nie potrafię właściwie trzymać ołówka. Mrugnięcie
Nie wiem więc kompletnie od czego zacząć. A podstawy przydałyby się, bo chcę się uczyć grafiki 3D i żeby coś wyskrobać trzeba faktycznie coś samemu narysować.

//edit:
znalazłem coś takiego, może kupię Uśmiech
http://www.petlaczasu.pl/podstawy/rysunku/b65571
n-pigeon
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #16 : 25.07.2008, 18:03:51 »

A ja ci powiem coś co mówię każdemu kto mi mówi to co mi właśnie powiedziałeś a ja mu odpowiadam (xD o gosh co ja napisałem)

Jest sens, jeśli lubisz rysować i sprawia ci to przyjemność, nie ważne są rezultaty, rezultaty przychodzą z czasem a ich przewodnikiem są ćwiczenia.

Jeśli nigdy nie rysowałeś i uważasz że nie masz do tego talentu, powiem ci tyle (według mnie) coś takiego jak wrodzony talent nie istnieje, wszystkiego trzeba się nauczyć i nie ważne czy ma się 5 lat czy 60.

Co do odpowiedniego trzymania ołówka to moim zdaniem nie ma odpowiedniego trzymaj tak jak ci wygodniej lub tak jak uważasz ze powinieneś trzymać by osiągnąć odpowiedni rodzaj kreski.

Książki, czy materiały z neta wszystko dobre ważne by nie stać w miejscu. Swoją drogą literatura to dobre obszerne źródło wszelkiej wiedzy, po za tym  milej jest czytać z książki niż z monitora, zatem polecam.
Powiem jeszcze tyle że jeśli nie zgadzasz się w jakieś kwestii z autorem lub jego podejście ci nie pasuje postępuj odmiennie od jego rad, każdy ma inny styl, upodobania i wyczucie, ale wiele rad i nauk może być bardzo pomocnych.
Grolak
√ ι ק

Reputacja: 20 Offline Offline

JID: grolak@jabber.org
Galeria Użytkownika

Kreator mody

« Odpowiedz #17 : 25.07.2008, 18:14:36 »

Ja dzisiaj wieczorkiem zamierzam popracować przy pewnym "segregatorze" (to taka jakby książka, tylko że w segregatorze:P). Może uda mi się coś fajnego zrobić Uśmiech

Zeby nie było za dużego offtopu: czekam na kolejną pracę Mrugnięcie

afk
RRH
Gość
« Odpowiedz #18 : 25.07.2008, 18:50:47 »

Znaczy wiesz, w głowie nieraz się pojawiały fajnie pomysły, ale nie potrafiłem ich zrealizować. Dzięki za rady. Chyba zakupię tą książkę i zobaczymy.Uśmiech

Też już kończę offtop i czekam na nowe pracki i życzę, żeby na blenderowni i 3ds też pokomentowali. Mrugnięcie
n-pigeon
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #19 : 25.07.2008, 20:14:56 »

Oko, ja tam nic nie mam przeciwko offtopowi dopóki temat ciekawy Mrugnięcie

Dzięki za życzenia Język Nad następna pracką już pracuje i będzie to fanart Wiedźmina, zobaczymy jak mi wyjdzie.

P.S.
Nazwałeś max3d.pl 3ds nazwa stronki jest myląca ale to jest strona poświęcona ogólnie grafice, nie tylko programowi 3d max, z nastawieniem bardziej na 3D, jest chyba największym forum w polsce poświęconym grafice, mają działy dla wielu programów również Blendera. Warto tam zajrzeć szczególnie do działu 2D moja pracka przy tamtych to niebo a ziemia xD
Grolak
√ ι ק

Reputacja: 20 Offline Offline

JID: grolak@jabber.org
Galeria Użytkownika

Kreator mody

« Odpowiedz #20 : 25.07.2008, 20:53:59 »

Największe? Ja tam zawsze będę uważał że największe forum o grafice w polsce to gimpuj.info :p

afk
n-pigeon
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #21 : 25.07.2008, 21:58:18 »

Hehe na pewno najfajniesze Język a największe o wolnej grafice i programach otwarto źrudłowych do grafiki Uśmiech
Może tego nie widać bo mam pewnie znaczek windowsa pod nickiem ale głownie używam Ubuntu na windzie ostatnio dużo siedzę bo dozo ostatnio filmików oglądam a jest smutną prawdą że Adobe zkaszaniło Flasha dla Linuksa podobno w nowym Ubuntu z Flashem 10 ma być lepiej ale pożyje zobaczę Uśmiech

P.S.

Szkoda że nie ma innej takiej strony traktującej o wszystkich programach OpenSource do grafiki, przecież po za Gimpem mamy również inne, Inkscape to tutaj jest, ale jeszcze jest Krita ewentualnie Blender no i inne świetne programy.
Strony: 1 [2]  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aGalerieGalerie 2DRóżne (Moderatorzy: Cloud, Hasia)Wątek: Ironman by pigeon, pierwszy digital painting
Skocz do: