Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aGalerieGalerie 2DRóżne (Moderatorzy: Cloud, Hasia)Wątek: Moja galeria, Aktualizacja 29.03
Strony: 1 2 [3] 4
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Moja galeria, Aktualizacja 29.03  (Przeczytany 16275 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
maru
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #28 : 03.10.2008, 04:42:52 »

hym tak sobie brykam po forum bo dawno mnie nie było ..
i trafiłem tu Uśmiech
i mam kilka uwag (może ci się przy dadzą )
Milva 2  :
ciekawa sprawa w wersji finalnej powstał obrazek "idealne płaski"  jak WiP był przestrzenny ... powinno być na odwrót Język (jeśli cię interesuje zrobiłem mały Tiuning twojego obrazka mogę podesłać - trening dla mnie z obróbki grafiki ) jeśli nie to po prostu skasuje Mrugnięcie - mam nadzeje że sie nie obrazisz Chichot że bez pytania cos majstruję )
Gębon :
podąża podobnym szlakiem - wszystko jest w tej samej tonacji (nie chodzoi o to że szare - to nie problem ale niema rozbicia na ciepłe zimne ) i znowu płasko ....
Szkic krajobraz:
niespodzianka bardzo przyzwoicie Chichot
value study:
spróbuj to pokolorować (za pomocą koloryzacji na warstwach) powinno wyjść łatwo i ładnie
faustissima
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #29 : 03.10.2008, 11:50:19 »

maru senkj ju wery macz za komentarz Uśmiech masz rację, mam duży problem z teorią kolorów i uzyskaniem głębi w obrazie. Coś mi się obiło o uszy, że z przodu powinno być cieplej i bardziej kontrastowo, a z tyłu chłodniej, ale mogę się mylić. Teraz będę testować technikę robienia najpierw obrazu czarnobiałego a potem dodawania koloru na oddzielnej warstwie.
Paintover wrzuć na forum Uśmiech
Value study kolorować nie będę, bo chodziło w nim tylko o biel i czerń, więc taki już zostanie.
maru
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #30 : 03.10.2008, 12:36:53 »

a prosiem bardzo Uśmiech
jest aż przerysowany
co do ciepłe / zimnie to teorii jest kilka jedna mówi o tym że w cieniu ma być zimno a w świetle ciepło , inna znowu o podziale na plany - 1 plan ciepły 2 zimny a 3 neutralny
jeszcze inna teoria dzieli obraz na połowę i mówi że jedna zimna a druga ciepła
nie overpaintowałem po twoim Rysunku tylko "dostroiłem" ..... dość mocno - jakbym przerabiał to 2 plan - tam coś sie dziwnego dzieje

faustissima
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #31 : 03.10.2008, 12:41:46 »

Pimp my gimp ;p Przeraża mnie trochę ta lensflara. Ja właśnie się bawię i wracam do swoich niekochanych, porzuconych dzieci. Poprawi się kontrast, schłodzi się tło. Na pewno coś w nich poprawię.
maru
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #32 : 03.10.2008, 12:53:18 »

To nie flara  to 2 czy 3 warstwy  "miękkiego" światła zduplikowane i nałożone ... co by jakoś usprawiedliwić takie mocne połyski na włosach i zmiana światła i cienia na ubraniu, mam nadzieję że w czymś to pomoże Uśmiech  - a jak nie to przynajmniej śmieszna zabawa 
faustissima
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #33 : 03.10.2008, 13:27:49 »

I proszę, oto paskudek. Chyba o to mniej więcej chodziło. Jak o to to jeszcze popracuję i podmienię.
maru
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #34 : 03.10.2008, 13:50:33 »

tak i nie
- podkręciłaś kolory i kontrast - fajnie ale wyszyło za ciemno .. i w ogóle detale uciekły

ja co innego zrobiłem - są tam 2 źródła światła  to je podkreśliłem (tak niebieski jest za mocny i powinien być delikatniejszy ale wtedy nie wiadomo było by co tak naprawdę zmieniłem. - 2 warstwy ze światłem i zmiana za pomocą krzywej kanału czerwonego (tak by przesunąć wszystko w zimne błękity)
faustissima
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #35 : 03.10.2008, 22:23:25 »

Muszę powiedzieć, że teraz to nawet niegłupio wygląda. Rzeczywiście warto podkreślić padające światło Uśmiech
Michał Stach
Gość
« Odpowiedz #36 : 05.10.2008, 12:28:14 »

Super styl i widoczny talent, każda z Twoich prac mi się podoba. Dalszego miłego korzystania z Gimpa i Tabletu:)
faustissima
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #37 : 01.11.2008, 13:32:34 »

na Digital Selfportrait Day ;p
maru
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #38 : 02.11.2008, 13:20:12 »

mało ci  Mrugnięcie  nie dość że inteligentna to teraz okazuje się że ładna  Mrugnięcie
faustissima
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #39 : 03.11.2008, 00:13:05 »

Dziękować Uśmiech
n-pigeon
Użytkownik

GIMP: 2.6
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #40 : 04.11.2008, 22:04:43 »

Dołączam się do tego co powiedział maru Uśmiech

A co do pracy to wydaje się dość płaska. Cień w obrazach spłaszcza bryłę natomiast światło nadaje im trójwymiarowości, zakreśla kształt, niestety tu światło zdaje się pokazywać że policzek koło nosa jest równą płaszczyzną z bokiem szczęki, na przykład. Musisz poćwiczyć rzeźbienie światłem. Radziłbym też używać większego pędzla, ktoś mi kiedyś mówił żebym zawsze używał większego pędzla od tego jaki uważam za potrzebny, a także tutaj jest niezły przykład różnicy, http://www.itchstudios.com/psg/art_tut.htm#flatten_and_simplify , buduj formę jak największymi plamami na przejścia i końcowy szlif przyjdzie pora później.
Sam aktualnie teraz nad tym pracuje moje prace były również płaskie, ale miałem ostatnio mało czasu na ćwiczenia, taki zapiernicz w szkole że głowa mała albo się uczyłem labo spałem, niech szlak trafi maturalną klasę -.-, ale niedostatek czasu działa stymulująco, pouczyłem się co nieco w bibliotece o kolorze na lekcjach wolnych Chichot

Edit:
Zapomniałbym, świetny tutorial o świetle:
http://www.itchy-animation.co.uk/light.htm
faustissima
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #41 : 04.11.2008, 22:09:27 »

Się popracuje nad tym Uśmiech i tak chciałam jeszcze nad tym popracować, bo aż się prosi Uśmiech a linka znam, jest bardzo często polecany i dobrze napisany Uśmiech
Nie martw się tyle maturą, ja miło wspominam te czasy. Też teraz nie mam dużo czasu, w domu głównie nocuję i jestem zabiegana ;p Czasu na rysowanie brak.
edit
« Ostatnia zmiana: 05.11.2008, 00:03:25 wysłane przez faustissima » Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aGalerieGalerie 2DRóżne (Moderatorzy: Cloud, Hasia)Wątek: Moja galeria, Aktualizacja 29.03
Skocz do: