Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] 3  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Parametry kompa a Gimp  (Przeczytany 19170 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
asifalittlezonked
Użytkownik

Reputacja: 6 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #14 : 13.07.2008, 18:31:07 »

Ja na starym kompie (celeron 566Mhz + 128 MB ramu, Debian z fluxboksem) GIMP-a odpalam, powiem krótko - trochę niekomfortowo się na takim sprzęcie pracuje, ale da się Uśmiech No ale jak masz wypatrzone coś lepszego to się nie zastanawiaj tylko bierz, bo nie wiem czy by ci nerwów starczyło...
Pewnie racja...
A z grafiką w Linuksie hmmm no to sama zobaczysz jak jest Uśmiech A bywa baaardzo różnie Chichot BTW słyszałam, że z ATI są jeszcze większe jaja, niż z nVIDIĄ, nie chce mi się w to wierzyć po moich przygodach ze sterownikami ale kto to może wiedzieć, ATI nie miałam nigdy... Nie ma się co bać Linuksów, są fora, na których koledzy z chęcią pomagają Chichot
Hehe, po przestudiowaniu paru artykułów o Linuksie już się przygotowałam psychicznie na totalny razrez Mrugnięcie Mam nadzieję, że Koledzy odznaczają się wielkim poczuciem humoru, chrześcijańską cierpliwością i altruizmem. Jeśli polegnę, pozostaje wrócić do XP i kupić RAM  <aniolek>

No i dobrze by było postawić Linuksa, jeżeli zależy ci na lekkości okien to najlepiej xfce albo jeszcze lepiej fluxbox, tylko przy tym drugim to już jest trochę grzebania, zależy co kto lubi Mrugnięcie
O mój Boże, co to jest. Nie, nie odpowiadaj Mrugnięcie Doczytam sobie w necie. Dzięki za informacje.
Elfica
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

GIMP: 2.4
JID: elfiatko@jabster.pl
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #15 : 13.07.2008, 18:39:37 »

Spokojnie :) Ja tylko raz musiałam zmieniać wpisy w sterownikach i rekompilować :) Wiesz jest też taka możliwość że wszystko pójdzie gładko i nie będzie żadnego problemu - naprawdę wszystko się może zdarzyć :) Są tacy, którym wszystko działa, są tacy, co muszą grzebać, jednym słowem - zależy.
A wiesz jak się nauczysz przeszukiwać fora i net? Będziesz mistrzem w googlowaniu, zobaczysz :)

asifalittlezonked
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #16 : 13.07.2008, 18:48:18 »

Spokojnie Uśmiech Ja tylko raz musiałam zmieniać wpisy w sterownikach i rekompilować Uśmiech Wiesz jest też taka możliwość że wszystko pójdzie gładko i nie będzie żadnego problemu - naprawdę wszystko się może zdarzyć Uśmiech Są tacy, którym wszystko działa, są tacy, co muszą grzebać, jednym słowem - zależy.
A wiesz jak się nauczysz przeszukiwać fora i net? Będziesz mistrzem w googlowaniu, zobaczysz Uśmiech

Tego się właśnie obawiam Mrugnięcie Ale co tam - każde nowe doświadczenie to kolejna maleńka kropelka w kałuży życiowej mądrości Uśmiech OK, idę się ostatecznie zdecydować - HP czy Toshiba. RAM rzeczywiście tani, a z kolei okazało się, że baterii do akurat tego modelu HP jest znacznie mniej niż do Toshiby, co mnie do hapeka nie zachęca.
Ravicious
√ ι ק

Reputacja: 11 Offline Offline

Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Yep, that's right

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #17 : 14.07.2008, 18:15:35 »

Ja mam Athlona 1,8 GHz, 256MB RAM i GeForce'a 4 Ti4200 - wersja 2.2 dawała radę przy pięciu otwartych oknach, Firefoksie i Thunderbirdzie. Wersja 2.4 zżera więcej pamięci, dlatego też staram się Thunderbirda wyłączać. Ogólnie rzecz biorąc, to przydałoby mi się więcej RAM-u, ale bardziej opłacalne jest po prostu kupienie nowego kompa Mrugnięcie

Co do pędzli - możesz mieć ich nawet setki tysięcy, a GIMP może pracować tak, jakby nie było w nim żadnych - poszukaj informacji o wtyczce brush manager na gimp.edu.pl.

Uryuu Ishida
Użytkownik

Reputacja: 1 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Widzący więcej

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #18 : 14.07.2008, 20:09:46 »

Parametry komputera mają wpływ przy pracy gimpa jeżeli wykonujemy akcje typu rozmycia itp. głównie chodzi o procesor. Ram też jest ważny. Jeżeli będzie mało ramu to jeżeli ktoś ma dużą ilość pędzli to na otwarcie listy takowych będzie czekał bardzo długo. Ja na szczęście nie muszę się takimi rzeczami przejmować. Mam procka 3 giga (athlon 3000+) kartę graficzną ATI Radeon 9550 (niedługo zamierzam zmienić) i 1.5 giga ramu (DDR 1) Do tego mam Vistę i chociaż w tle zazwyczaj mam włączoną przeglądarkę i odtwarzacz multimediów gimp chodzi płynnie (tak jak wszystko zresztą) a wszelkie akcje wykonywane są bardzo szybko. Jeżeli chodzi o dobór komputera do robienia grafik należy postawić przede wszystkim na dobry procesor. Ważną rzeczą jest też system operacyjny. Przy parametrach które podał założyciel tematu nie polecałbym instalowania XP ani w żadnym razie Visty. Do tych parametrów proponowałbym Linuksa. Do grafik w zupełności taki system wystarczy. Należy też pamiętać że do robienia grafik potrzebny jest albo tablet albo, dla mniej wymagających w miarę dobra myszka. No nie da się w dogodnym czasie zrobić grafiki na głaskaczu (głaskacz = narzędzie sterujące kursorem na lapkach. Czasami można spotkać starszą wersję z kulką, ale to już permanentna porażka) Jako że laptopy raczej wykorzystywane są w celach roboczych, myszki są mało i zazwyczaj o niskiej wydajności (małe, aby nie zajmowały dużo miejsca) Do grafik przydatna będzie raczej lepsza myszka, taka jak do gier. Myślę, że aby zapewnić odpowiednią czułość potrzeba co najmniej jakieś 800 DPI (moja ma 1000 DPI z możliwością zmiany na mniejszą podczas użytkowania). Dobrze też pomyśleć o dobrym podłożu pod muszkę. Bo co nam przecież da, jeśli kupimy dobrą mysz a nie będziemy mieć dobrej podkładki? Dla myszy optycznych kupienie podkładki trójwymiarowej, bardzo popularnej niestety w ostatnich latach to samobójstwo dla grafika. Należy kupić gładką, jednokolorową podkładkę z nawierzchnią wykonaną ze sztucznego materiału. W tym przypadku nylonową. W przypadku myszy kulkowej podkładka nie ma większego znaczenia ale zakup myszki kulkowej stanowczo odradzam ze względu na niską jakość. Zresztą ciężko byłoby dostać kulkową mysz, prędzej zobaczymy taką w muzeum minionego stulecia (rzeczjasna niczego nie ujmując posiadaczom kulkowych myszy) Nie polecam też kupna myszy bezprzewodowej. Ta bezprzewodowość wpływa czasami na jakoś pracy, może gubić sygnał i co jakiś czas trzeba przecież taką myszkę naładować co może być ciężkie jeżeli nie mamy w pobliżu gniazdka. No ale to wszystko dotyczy myszy, jeżeli ktoś chce kupić tablet to radzę zajrzeć do tematu "jaki tablet najlepiej kupić" ja na temat tabletu się nie wypowiem bo nic na ten temat nie wiem. O czym to ja zapomniałem... A tak, matryca. (monitor u laptopa) Trzeba przywiązać dużą uwagę na matrycę przy wyborze laptopa. Takie matryce są przystosowane głównie do tego, żeby brały jak najmniej energii i były jak najbardziej płaskie co odbija się na ich jakości. Jeżeli kupimy jakiegoś badziewia, może się okazać że matryca zakłamuje kolory i rozmazuje widok. Założyciel tematu wspomniał też, że laptopa zamierza kupić na allegro używanego. Ja tego osobiście nie polecam bo takie laptopy często mają przechodzone baterie przez co może się zdarzyć że praca na takim laptopie będzie trwała kilkanaście, może kilkadziesiąt minut co jest dość małą ilośćią czasu jeżeli się chce wykonać dobrą grafikę. Polecałbym raczej więc zakup tańszego, ale nieużywanego laptopa. No to już chyba wszystko co powinna wiedzieć osoba zamierzająca kupić lapka do robienia grafik. Pozdrawiam Uśmiech

asifalittlezonked
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #19 : 14.07.2008, 21:05:38 »

Uryuu Ishida - no, toś nam wykład rzucił Mrugnięcie Ale dzięki za informacje. Na przykład nie miałam pojęcia o istnieniu trójwymiarowych podkładek pod myszy  Buzia na kłódkę Tablet na szczęście mam, bez niego ani rusz... No i mówisz, żeby lepiej zainwestować w nowego laptopa... a ja właśnie dzisiaj kupiłam używanego. Dorwałam jeszcze inną Toshibę, która ma lepszy procesor i więcej RAM-u niż mój stacjonarny! Bateria oczywiście zdechła, trzyma pewnie koło kilkunastu minut. Trzeba będzie dokupić.
Kiedy już odpalę Japońca i podziałam na nim trochę w Gimpie, dam znać, jak się wszystko sprawdza, jeśli jeszcze będzie to kogoś interesowało Uśmiech
Uryuu Ishida
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Widzący więcej

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #20 : 14.07.2008, 21:45:26 »

Uryuu Ishida Bateria oczywiście zdechła, trzyma pewnie koło kilkunastu minut.

A nie mówiłem  Mrugnięcie W każdym razie cieszę się jeżeli pomogłem.

asifalittlezonked
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #21 : 14.07.2008, 22:00:23 »

A nie mówiłem  Mrugnięcie W każdym razie cieszę się jeżeli pomogłem.

Hehe, o baterii to już wcześniej wiedziałam Mrugnięcie A pomóc za bardzo nie zdążyłeś, bo już wcześniej inni się wypowiedzieli Uśmiech Tak czy siak widzę, że coś niecoś wiesz o sprzęcie, którego używasz, czego Ci zazdroszczę, bo ja to w temacie komputerów jestem zielona noga... Pozdrawiam i do zobaczenia (o ile można się tak wyrazić o forum).
Ravicious
√ ι ק

Galeria Użytkownika

Yep, that's right

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #22 : 15.07.2008, 08:39:15 »

Ram też jest ważny. Jeżeli będzie mało ramu to jeżeli ktoś ma dużą ilość pędzli to na otwarcie listy takowych będzie czekał bardzo długo.

Powtarzam jeszcze raz - do zarządzania pędzlami wystarczy wtyczka brush manager. Przykładowo: mam, powiedzmy, 2,5 tysiąca pędzli. Włączam GIMP-a - oczywiście wszystkie pędzle są aktywne i GIMP włącza się bardzo długo. Po włączeniu GIMP-a włączam wtyczkę brush manager, odznaczam nieużywane przeze mnie pędzle, których nie będę widział w programie. Robię sobie pracę za pomocą wybranych wcześniej pędzli. Skończyłem. Przed wyłączeniem GIMP-a odznaczam wszystkie pędzle. Przy następnym włączeniu GIMP będzie uruchamiał się tak, jakby ich nie było.

Należy kupić gładką, jednokolorową podkładkę z nawierzchnią wykonaną ze sztucznego materiału. W tym przypadku nylonową.

Ja mam podkładkę z CD-Action - cała czarna, z podpórką na nadgarstek, z jakiegoś materiału, ale nie wiem, jakiego (była w numerze z King Kongiem na okładce). Podobno i takie są dobre.

Jeśli już jesteśmy przy laptopach - słyszałem, że im lepszy laptop, tym więcej zjada baterii. Czy to prawda? Jeśli tak, to chyba są jakieś programy do zarządzania energią, nie?

iPod
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

~

« Odpowiedz #23 : 15.07.2008, 10:17:05 »

asifalittlezonked, Sam jestem po wymianie sprzętu to znaczy z PC przeniosłem się na lapka. PC miał parametry: 600MHz 192 MB RAM i praca na GIMPie była raczej na minus, długie ładowanie, konwertowania lub innych czynności trwały b.długo. Dlatego przeniosłem się na lapka (HP nc8000) Uśmiech Trochę znam się na lapkach, bo sam jeszcze niedawno szukałem, polecam Ci HP nc6000, Dell D600 - one mają oddzielną grafikę AT Radeon 32mb...Powiedz ile cash chciałabyś wydać, to moze znajde coś lepszego:)

asifalittlezonked
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #24 : 15.07.2008, 13:49:05 »

iPod - dzięki, ale już po ptokach Mrugnięcie Kupiłam używaną Toshibę Tecra. Nad Dellem i HP też się zastanawiałam.

Jeśli już jesteśmy przy laptopach - słyszałem, że im lepszy laptop, tym więcej zjada baterii. Czy to prawda? Jeśli tak, to chyba są jakieś programy do zarządzania energią, nie?

rav - o nieee! Nie załamuj mnie... A jak działają takie programy? To naprawdę coś pomaga?
iPod
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

~

« Odpowiedz #25 : 15.07.2008, 14:16:05 »

No spokooo, tak też myślałem Płacz
 Mrugnięcie

Po części to prawda, np Pentium4 to procesor "prądożerny", dlatego Intel zastosował technologie Centrino np. w procesorach Pentium M. Pobierają one mniej prądu a wydajność mają zbliżoną do Pentium4.

Ravicious
√ ι ק

Galeria Użytkownika

Yep, that's right

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : 15.07.2008, 14:43:40 »

o nieee! Nie załamuj mnie... A jak działają takie programy? To naprawdę coś pomaga?

Sam ostatnio zapytałem się, ile wytrzymałaby bateria w laptopie z dwurdzeniowym prockiem Intela, 4GB RAM-u i kartą graficzną Nvidii. Powiedziano mi, że pewnie niewiele, bo po prostu te rzeczy wymagają dużo energii.

Programy do zarządzania energią pewnie ograniczają moc urządzenia, np. karty graficznej - będzie chodzić słabiej, ale za to bateria dłużej wytrzyma. Takie coś jest chyba wbudowane w Windowsy, przykładowo: jeśli jesteś w terenie, to ustawiasz profil, który pobiera mniej energii, w domu możesz uaktywnić już ten standardowy.

Uryuu Ishida
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Widzący więcej

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #27 : 15.07.2008, 15:59:01 »

Powtarzam jeszcze raz - do zarządzania pędzlami wystarczy wtyczka brush manager.

Wszystko ładnie pięknie ale to wszystko zajmie czas. Co nie jest dobrym rozwiązaniem. Co do podkładki z cda to kumpel taką miał. Nie jestem pewien czy chodzi o tę, ale ta pod spodem miała kalendarz, nawierzchnia była zdejmowana i po pewnym czasie to się tak rozluzowało, że podkładka nie nadawała się do użytku, co do jej jakości to się nie wypowiem bo nie używałem jej. No chyba łatwiej sobie kupić w sklepie podkładkę. Ja swoją (taką, jak opisałem. Z materiału) kupiłem za pięć złotych. Najpierw jednak miałem trójwymiarową. Mysz cięła się, "szalała" w niektórych miejscach a rąbki szybko ścierały ślizgacze. Następnie nabyłem podkładkę nazwaną przez sprzedawcę "podkładką specjalnie do myszy optycznych" O tak... chyba specjalnie jako sarkazm. Mysz chodziła na niej strasznie wolno. Przejechanie całej podkładki z pełną czułością skutkowało jedynie znikomym poruszeniem kursora. Jednak potem poszedłem do innego kumpla. Zauważyłem że miał podkładkę pokrytą materiałem. Mysz chodziła bardzo szybko, wydajnie, precyzyjnie i nigdzie nie szalała. W dodatku chodziła bezgłośnie. W przypadku podkładek trójwymiarowych słychać wyraźnie pocieranie. Wtedy postanowiłem taką kupić co okazało się proste bo okazało się że to nowość, (wtedy) i teraz właściwie wszędzie takie są. To chyba tyle na temat myszy Mrugnięcie
Uff... znowu wykładzik rąbnąłem... o podkładkach do myszy. XD

Strony: 1 [2] 3  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjeDyskusjeGIMPWątek: Parametry kompa a Gimp
Skocz do: