Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Rozbarwienie CMYK w Inkscape  (Przeczytany 8931 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
terenowiec
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

terenowiec

« : 09.07.2008, 01:07:12 »

Witam wszystkich serdecznie po raz pierwszy. Chciałbym się za Waszym pośrednictwem dowiedzieć czegokolwiek o rozbarwianiu zdjęć z RGB na CMYK w darmowym programie Inkscape. Interesuje mnie sama możliwość rozbarwiania. Ma to Photoshop i Corel Photo Paint, ale są to programy płatne i dla tej jednej funkcji szkoda płacić ciężkie tysiące. Stąd też wybór padł na Inkscape, który ponoć tę funkcję ma, tylko nie wiem gdzie jej tam szukać?
Wiem, że nie każdy z Inkscape miał do czynienia, ale użytkownicy GIMP są najbliżej tego programu. Jeśli nie znacie odpowiedzi, to może podpowiedzcie proszę, gdzie porady takiej mogę szukać (jakiś link - najlepiej coś polskojęzycznego). Rozbarwienie CMYK potrzebne jest mi przy oddawaniu materiałów do drukarni. To konieczność. Po takim rozbarwieniu, za pomocą drukarki drukuję 4 wyciągi barwne i 4 folie CMYK jada do drukarni.
Chyba, że coś innego i darmowego oprócz Inkscape potrafi rozbarwiać zdjęcia na CMYK...? 
Z góry dziękuję - terenowiec
« Ostatnia zmiana: 11.07.2008, 10:43:05 wysłane przez rav » Zapisane
Ravicious
√ ι ק

Reputacja: 11 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Yep, that's right

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 11.07.2008, 10:44:06 »

Jeżeli tutaj nikt Tobie nie pomoże, to raczej trudno będzie znaleźć coś polskojęzycznego.

Poczekaj na naszych forumowych ekspertów od Inkscape'a Uśmiech

tommek
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

GIMP: 2.4
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : 11.07.2008, 11:22:53 »

Znalazłem coś takiego Obiekt>wypełnienie i kontur> wypełnienie z tym że jeżeli eksportujesz jako bitmapę to tylko png a jak wiadomo nie obsługuje cmyk, wydaje mi się że to jest mocno naciągane bo cmyk to jednak co innego niż rgb i nie pokrywają sie. Tak to już jest z darmowym softem nie nadaje się do dużej ilości rzeczy licencje i tego typu sprawy dość mocno ograniczają rozwój. Był taki program do DTP Scribus on chyba obsługiwał cmyk i export do PDF. Jeżeli myślisz poważnie o robieniu tego typu rzeczy to najtaniej jest kupić jakiegoś corela np 12 za 400-500 zł na Allegro.
« Ostatnia zmiana: 11.07.2008, 13:59:04 wysłane przez rav » Zapisane

RRH
Gość
« Odpowiedz #3 : 11.07.2008, 12:07:28 »

Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale generalnie chodzi Ci o to, że z obrazu generujesz 4 plansze: C, M, Y, K, tak?
To może tak. Eksportujesz jako obraz PNG. Ściągasz profile Adobe ICC. Instalujesz plugin GIMP-a Separate+, który potrafi z obrazu utworzyć 4 warstwy dla CMYK. Następnie zapisujesz każdą warstwę do pliku TIFF.

O Separate+ więcej może powiedzieć Cakper, ale dopiero jak wróci ze Slotu oraz Zbyma72age. Jak bym obstawiał tego drugiego, bo nawet napisał poradnik, który jest na naszym forum:
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,14840.0.html

Za poradnik właśnie się zabieram.

pozdrawiam Uśmiech
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - InkscapeWątek: Rozbarwienie CMYK w Inkscape
Skocz do: