Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Warstwy - szybka praca  (Przeczytany 4397 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Silveren
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Silveren

« : 24.06.2008, 09:28:30 »

Czy pracowanie na kilku warstwach z obiektami mniej zwalnia pracę komputera? Tzn. Kiedy pracuję na jednej warstwie z wieloma obiektami komputer strasznie zwalnia. Kiedy je umieszczę na kilku warstwach, a inne ukryję, będę mógł pracować dosyć szybko?
davidmdv
Użytkownik

Reputacja: 12 Offline Offline

GIMP: 2.4 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Każdy inny, wszyscy równi !!!

« Odpowiedz #1 : 24.06.2008, 09:45:05 »

Według mnie nie powinno tak być ponieważ dane obrazu i tak zapisywane są w pamięci, czy są ukryte czy nie, i tak muszą być zapisane w pamięci abyś je mógł potem z powrotem uwidocznić. Mimo to z własnego doświadczenia wiem iż takie ukrywanie warstw nieco pomaga i sam często je stosuję Język

Może to być skutek małej ilości pamięci RAM lub pamięci wirtualnej.

ps. jeśli mogę coś doradzić to jeśli rozmywasz elementy, to rób to dopiero pod koniec pracy. Rozmywanie najbardziej spowalnia system.

RRH
Gość
« Odpowiedz #2 : 24.06.2008, 11:24:26 »

Tak jak już powiedział davidmdv, praca na warstwach nie spowalnia pracy. Zależy jednak co na takiej warstwie jest.
Warstwy to odpowiednia sekcja w pliku XML. Ponownie zgodzę się z poprzednikiem: najbardziej pamięciożerną operacją w Inkscape'ie jest użycie rozmycia Gaussa - to naprawdę idzie poczuć przy trochę większym powiększeniu. Jeżeli nie użyje się rozmycia, to można dowolnie skalować bez utraty płynności.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - InkscapeWątek: Warstwy - szybka praca
Skocz do: