Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Pixelart w Gimp'ie  (Przeczytany 8034 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Czołgista
Gość
« : 25.03.2008, 19:22:16 »

Poziom trudności: Łatwy
Przydatne info: Czym jest Pixel art ?
Z tutorialem stworzymy: "Pixelowego Misia"
Moje efekty końcowe:

1. Na początek otwieramy nowy obraz o dowolnych wymiarach (zależy to już tylko od wymiarów jakie będzie mieć wasza praca) i dowolnym tłem. W moim wypadku 100x100, kolor tła: przezroczysty.

2. Następnie za pomocą Zaznaczenia Eliptycznego zaznaczamy koło i wypełniamy je dowolnym kolorem (pamiętaj, aby koło nie przysłaniało całego obszaru roboczego).

3. Kolejnym krokiem będzie stworzenie łap dla naszego zwierzaczka, w tym celu zaznaczamy kolejne koło, stosunkowo mniejsze od pierwszego i wypełniamy je tym samym kolorem. Pamiętaj, że obydwa koło muszą na siebie nachodzić. Każdy odstęp od kół maskujemy używając pędzla (P).

4. Następnym krokiem jest skopiowanie poprzednio stworzonego koła trzy razy i umieszczenie ich tak jak na obrazku poniżej.

5. Teraz tworzymy dwa koła tak jak robiliśmy to poprzednio, jedno z nich będzie głową naszego pixelowego zwierzaczka, zaś drugie będzie służyło nam za ucho (pamiętamy jednak aby warstwę z "uchem" skopiować i umieścić po równoległej stronie). Efekt powinien przypominać ten z obrazka poniżej:

6. Ostatni krok to tylko kwestia wizualna. Ołówkiem (N) rysujemy wszystkie szczegóły, pędzlem circle(01) i kolorem fbe0e0 rysujemy ukośne linie w uszach naszego misia, pędzlem circle(02) rysujemy oczy misia, trzy plamki w kolorze: fbe0e0 znajdujący się w łapach misia  i nos, pod warstwą którego Zaznaczeniem Eliptycznym tworzymy koło (pamiętając, iż ma zaczynać się równo z nosem, a kończyć przed końcem głowy), wypełniamy je kolorem: fbe0e0. Ostatnie kroki to wyraz twarzy i brzuch. Pędzlem circle(01) rysujemy odpowiadający nam kształt dla wyrazu twarzy, a następnie Zaznaczeniem eliptycznym tworzymy owal w kształtach brzucha. Wypełniamy go kolorami pasującymi dla nas. Całość powinna przypominać poniższy efekt:

7. Pracę zapisujemy w formacie .png, lub .gif, na pewno niewskazany format to .jpg, który może zepsuć jakość pracy.

Bardzo proszę o ocenę, pozdrawiam Mr. Panda!
« Ostatnia zmiana: 25.03.2008, 20:21:27 wysłane przez Mr. Panda » Zapisane
Samuel
Gość
« Odpowiedz #1 : 25.03.2008, 19:28:58 »

misiooooooooooo

edit: tylko trochę gruby ma brzuszek co on kiszki się najadł.
« Ostatnia zmiana: 25.03.2008, 19:42:16 wysłane przez Samuel » Zapisane
BartisKing
Gość
« Odpowiedz #2 : 25.03.2008, 19:30:11 »

Misia każdy głupi zrobi, napisz lepiej jak zrobić człowieka.
Gorn
Użytkownik

Reputacja: 8 Offline Offline

GIMP: 2.4
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 25.03.2008, 19:35:26 »

Hehe, genialne. Zaraz zrobię sobie parę. xD
Cóż, efekt nie powala, ale jest fajne. Uśmiech 2

Brak czasu...
Lenoxxi
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

GIMP: 2.4 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Chojrak ;)

« Odpowiedz #4 : 25.03.2008, 19:42:59 »

OK, ale szablon obowiązuje każdego

Stop pokemonom!!
Calii
√ ι ק

Reputacja: 21 Offline Offline

GIMP: 2.10 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 25.03.2008, 19:47:31 »

Pierwsze uwagi: Tutorial napisany, wiec mleko już wylane, ALE. Na bank nie zostanie bez względu na treść jeszcze jakiś czas przeniesiony. Nie spełniasz wymogów regulaminu forum w kilku punktach.
/staż na forum
/ilość wiadomości napisanych w istotnych dzialach i sprawach
/szablon tutoriali

Tymczasem masz czas na poprawienie tej propozycji w dziale TEST i nadrobienie zaleglosci na forum.
INSEKT
Emeryt

Reputacja: 27 Offline Offline

GIMP: 2.8
JID: INSEKT@jabster.pl
Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : 25.03.2008, 20:06:19 »

Kolega leje na regulamin, nieładnie...

Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)".
Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3

Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
Calii
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 25.03.2008, 20:16:21 »

Juz dostal upomnienie, chyba nie musimy po sobie powtarzac jak echo, zaledwie ze zmiana natezenia glosu i ewentualnie akcentem? Bardzo slicznie o to prosze Uśmiech
ubivbehwbcvjh
Użytkownik

Reputacja: 14 Offline Offline

GIMP: 2.2
Galeria Użytkownika

ubivbehwbcvjh

« Odpowiedz #8 : 25.03.2008, 20:22:58 »

Z pixelartem ma to niewiele wspólnego.

Czołgista
Gość
« Odpowiedz #9 : 25.03.2008, 20:24:14 »

Nie rozumiem o co chodzi w szablonie tutoriali, przeczytałem wszystko raz jeszcze co do tutków i jedyny błąd jakie zauważyłem to miniaturka + opis, co poprawiłem. Co do stażu, na tym koncie jest nikły, co do postów staram się. Uśmiech
Samuel
Gość
« Odpowiedz #10 : 25.03.2008, 20:26:01 »

Ja mogę skopiować i podpisze że to mój a wykonał Mr.Panda Chichot i będzie dla mnie pkt reputacji i dla niego hihih

edit: to Mr.Panda mi skopiuję a ja wkleję:D

edit: i poprawki by się przydały Uśmiech
Calii
√ ι ק

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #11 : 25.03.2008, 20:30:31 »

To wejdz do dzialu propozycje tutoriali - spojrz na inne propozycje, zastanow sie pod wzgledem technicznym i graficznym czym one od Twojego sie roznia. Nastepnie poczytaj komentarze, jakie tam zostawili Korektorzy i wyciagnij wnioski.
Twoj tutorial nie jest zgodny z szablonem nadal, napraw to po tej calej analizie.
Ivellios
Gość
« Odpowiedz #12 : 25.03.2008, 21:40:06 »

według definicji z Wikipedii, pixel art nie wygląda jak to i tworzy się go troszkę inaczej Język.

"Czyste" pixel arty są z założenia rysowane piksel po pikselu bez używania filtrów. Większość osób uważa, że można korzystać z narzędzi rysujących gotowe kształty jak elipsy, prostokąty i linie oraz używać wypełnienia. Używanie filtrów, takich jak automatyczny antyaliasing powszechnie uważane jest jednak za niedopuszczalne. Pixel art wyróżnia się bowiem sposobem rysowania, a nie jego efektem.

Popatrz na swój tutorial i skonfrontuj go z tym cytatem Uśmiech.

Pixel art nie jest taki prosty jak się zdaję. Żeby osiągnąć taki efekt jak profesjonaliści trzeba posiedzieć trochę nad takimi rzeczami jak: cieniowanie, padanie światła, kolorystyka itp. itd. Uśmiech

PS: popatrz na mój podpis, może cię oświeci XD.
snufkin
Gość
« Odpowiedz #13 : 25.03.2008, 21:58:56 »

Kilka przykładów prawdziwego "PixelArt":

Z całym szacunkiem, ale Twój tutorial nie ma z tym zbyt wiele wspólnego.
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneHyde parkTestWątek: Pixelart w Gimp'ie
Skocz do: