Palma
Tutorial
Opracowanie: capeone
Poziom trudności: łatwy
Jest to moje kolejne tłumaczenie tutoriala.
Oryginał znajduje się tutaj. Tutorial raczej łatwy, aczkolwiek elementarna znajomość interface'u wymagana. Jak zwykle użytkownikom produktu MS zalecam często zapisywać pracę. Bez zbędnych gadanin - zacznijmy.
Tutorial napisany w wersji Inkscape 0.45. W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.
Zaczynamy 1. Stwórz kształt liścia używając narzędzia
Krzywe Beizera [Shift+F6], następnie
duplikując i obracając ten kształt ułóż w dół strukturę gałęzi. Podczas przechodzenia do niższych liści zmniejszaj troszkę rozmiar tychże liści.
2. Dokonawszy tegoż,
zaznacz wszystko [Ctrl+A],
zduplikuj [Ctrl+D] i
odbij poziomo [H]. Ustaw aby to pasowało do siebie.
3. Zaznacz jedną stronę gałązki. Obróć ją i skaluj wedle swego upodobania, aby gałąź nie wyglądała bardzo symetrycznie.
4. Następnie
zaznacz wszystko [Ctrl+A] i wykonaj operację
Ścieżka - suma [Ctrl++]. Jeżeli wyszły Ci pośrodku dziwne wywijasy, możesz cofnąć operację i
narysować odręcznie [F6] elipsę wewnątrz. Jeżeli nie jesteś zadowolony z kształtu tejże gałęzi, poukładaj listki wedle własnego uznania, a następnie wykonaj wspomnianą już funkcję
Ścieżka - suma [Ctrl++]. Powinieneś otrzymać kształt pokazany na ilustracji. Skopiuj go i zachowaj gdzieś w rogu płótna, albowiem będzie potrzebny w dalszej części niniejszego poradnika. To dobry moment na zapisanie pracy.
5. Duplikuj ów kształt cztery razy
[Ctrl+D], następnie obracając kształty ułóż je w rozetę. Jeżeli uzyskałeś liścia niesymetrycznego, postaraj się, aby utworzyć z tychże łuk zaznaczony przeze mnie na czerwono (rysowanie go jest oczywiście nie potrzebne, utworzyłem jego dla przykładu). Do wykonania tegoż efektu użyj odbicia pionowego i/lub poziomego.
6.Następnie
zaznacz wszystko [Ctrl+A] i wykonaj używaną już wcześniej funkcję
Ścieżka -> suma [Ctrl++].
Polecam zapisać pracę.
6. Kolorowanie. Nadaj obiektowi ciemny, zielony odcień. Ja, tak jak autor oryginał, użyłem
#222b00ff (dwie ostatnie cyfry/ff'y to alfa). Wyłącz kontur albo nadaj mu ten sam kolor.
7. Używając wcześniej zachowanego kształtu wypełnijmy pierwszy plan drzewka tak jak na ilustracji poniżej - oczywiście zachęcam do kreatywności. Polecam zmniejszyć pierw trochę ów liść.
8. Nadaj mu jaśniejszy zielony kolor - powinieneś wiedzieć jak to zrobić. Autor użył
#677821ff - też go zalecam. Potem
duplikuj go 3-krotnie i ułóż w rozetkę. Nie bój się zmieniać grubości bądź wysokości liści. Jeżeli robiłeś je moim sposobem, możesz zrobić zaznaczeniem eliptycznym stylowe czarne kropeczki u nasady liścia.
9. Trzon, konar, drzewo, badyl... Używając
krzywych Beizera [Shift+F6] narysuj czworokąt. Następnie wymodeluj ową figurę aby przyjęła wygięty wygląd jak na ilustracji poniżej. Skorzystaj z
[Page Down], aby umieścić tenże trzon na samym dole. Nadaj mu ciemny brązowy kolor
#28170bff.
10. Cień. Narysuj krzywymi Beizera kolejny, aczkolwiek mniejszy czworokąt, podobny do tego na mej ilustracji. Następnie wymodeluj tą
ścieżkę [F2] aby przyjęła kształt pienia (patrz ilustracja). Wypełnij tenże kształt jaśniejszym odcieniem brązowego i wyłącz kontur.
11. Efekt końcowy:
Koniec
Gotowe ;]
Porada autora oryginału - zachowaj pliczek
.svg. Może Ci się przydać w plażowych bądź tropikalnych krajobrazach.
Kilka słów ode mnie - dzięki za poświęconą chwilę na przeczytanie tego tłumaczenia. Mam nadzieję, że zostanie ciepło przyjęte i przyda się komuś.
Miłego Inkscape'owania