Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Pacmanowe Duszki w Gimpie  (Przeczytany 3161 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
BartisKing
Gość
« : 21.02.2008, 14:37:40 »

Prosiłbym o napisanie tego tutoriala. Jest on na forum ale dla Inscape a ja bym chciał w Gimpie.
Rysiek!!
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 21.02.2008, 19:24:14 »

Postaram się wykonać tutorial w najbliższym czasie.

<br /><br />Pamiętaj moje prace są ukazywane na licencji CC-NC-BY-SA, nie możesz ich wykorzystywać w celach komercyjnych, oraz do każdego ukazania ich, jesteś zmuszony do prezentacji ich autora.
Ivellios
Gość
« Odpowiedz #2 : 21.02.2008, 19:31:51 »

Po co robić taki tutorial, skoro Kifer już go zrobił, ale pod Inkscape, nie łatwiej ściągnąć inny program i popracować na wektorach ?? Cała dzisiejsza grafika dąży do pracy na wektorach, gdyż są one praktyczniejsze od rastorów, można je do woli skalować Uśmiech Uśmiech Uśmiech
ozziuss
Gość
« Odpowiedz #3 : 21.02.2008, 19:35:59 »

Cała dzisiejsza grafika dąży do pracy na wektorach
skąd masz takie informacje?
Ivellios
Gość
« Odpowiedz #4 : 21.02.2008, 19:39:06 »

Sorry poniosło mnie  Płacz, ale po co robić tutorial jeśli już jeden taki jest ??
CorteZ
Użytkownik

Reputacja: 5 Offline Offline

GIMP: 2.4 + GAP
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : 21.02.2008, 19:46:59 »

Format PNG zalecany jest przez konsorcjum W3C jako najlepszy format grafiki dla sieci WWW. Szacuje się, iż PNG w sieciach WWW zostanie częściowo wyparty w następnych latach przez grafikę SVG. Dotyczy to takich obszarów jak choćby grafika prezentacyjna czy schematy blokowe, bo np. archiwizacja materiałów papierowych (przez skanowanie) powinna jednak pozostać domeną formatów binarnych - takich jak PNG.

No więc wydaje mi się, że PNG to typowy format grafiki rastrowej, a SVG to typowy format grafiki wektorowej...

BTW. trochę wysiłku, jest tutorial pod Inkscape, na którym można się dużo nauczyć, i można zrobić to szybciej i łatwiej. Jedyne co trzeba zrobić to ściągnąć program.
(Żeby nie było ja podczas wykonywania tutoriala Kifera, używałem Inka 2 raz...)

BartisKing
Gość
« Odpowiedz #6 : 21.02.2008, 20:27:30 »

BTW. trochę wysiłku, jest tutorial pod Inkscape, na którym można się dużo nauczyć, i można zrobić to szybciej i łatwiej. Jedyne co trzeba zrobić to ściągnąć program.
Próbowałem ale mi jakieś błędy wywala. Po za tym mam już tak zaśmieconego kompa że na pewno mi nie będzie za dobrze działał. No i jestem przyzwyczajony do Gimpa.
Rysiek!!
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 21.02.2008, 21:18:41 »

Mi zeszło zrobić takiego duszka w kilka minut w gimpie. Prawie idento robić idzie jak kulę tlyko zamiast koła inny kształt.

<br /><br />Pamiętaj moje prace są ukazywane na licencji CC-NC-BY-SA, nie możesz ich wykorzystywać w celach komercyjnych, oraz do każdego ukazania ich, jesteś zmuszony do prezentacji ich autora.
Ivellios
Gość
« Odpowiedz #8 : 21.02.2008, 21:31:30 »

No więc wydaje mi się, że PNG to typowy format grafiki rastrowej, a SVG to typowy format grafiki wektorowej...

CorteZ wektory zapisuje się również w .png, bo .svg działa jak .xcf w GIMPie i .psd w Photoshopie. Także nie do końca masz racje Mrugnięcie
« Ostatnia zmiana: 21.02.2008, 22:12:50 wysłane przez Ivellios » Zapisane
Rysiek!!
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 21.02.2008, 21:40:29 »

.svg nie dziala jak .xcf !  Na przyklad na wikipedii sa svg pokazane jako obrazy (np. herby), co w przypadku xcf, jest niemozliwe

INSEKT
Emeryt

Reputacja: 27 Offline Offline

GIMP: 2.8
JID: INSEKT@jabster.pl
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : 21.02.2008, 21:50:11 »

.svg nie dziala jak .xcf !  Na przyklad na wikipedii sa svg pokazane jako obrazy (np. herby), co w przypadku xcf, jest niemozliwe

Jemu chodziło o to, że to jest plik gotowy do dalszej edycji. Jemu chodziło o to, że jak zapiszesz pracę w .PNG, to już niewiele z tym zrobisz, bo wszystkie warstwy się łączą.

Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)".
Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3

Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
Rysiek!!
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #11 : 21.02.2008, 22:07:36 »

Dzieki Insekt Uśmiech Jak zawsze pomocny. Nie do konca zrozumialem post, myslalem ze chodzi o to ze jak xcf jest to tylko zarys pracy.

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: Pacmanowe Duszki w Gimpie
Skocz do: