Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3 4  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: by petiGROS  (Przeczytany 14499 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
petiGROS
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.2
Galeria Użytkownika

« : 10.01.2007, 00:46:59 »

Witam wszystkich.
To mój debiut na forum. Wprawdzie planowałem już wcześniej zaangażować się - zrobiłem syg na 16 SoTW, ale ocenzurowałem się.
Dopiero całkiem niedawno zacząłem zajmować się grafiką - tak, że nie posiadam jeszcze szczególnych umiejętności. Ale po to tu jestem. Uczyć się od innych, a może i ja będe mógł pomóc.

Zatem moja pierwsza sygnatura. Proszę o uwagi merytoryczne, kompozycyjne, techniczne. Od emocjonalnych ocen nie stronię, więc jeżeli ktoś uważa, że jest do... (o pobłażliwość nie proszę, o argumenty owszem).

pozdrawiam
petiGROS

1.

« Ostatnia zmiana: 11.01.2007, 03:04:14 wysłane przez petiGROS » Zapisane

ba®thez
√ ι ק

Reputacja: 12 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
JID: barthez(na)gimpuj.info
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 10.01.2007, 10:11:13 »

Sygnatura fajna! To co mi nie pasuje to za mało wtopiony render (włosy są takie jak by nie stąd - wystarczy rozmytą warstwą z renderem pokryć tło) oraz ten mały napis "by petiGROS" jest taki nie wyraźny, wg. mnie małe napisy robi sie pikselowymi czcionkami (np. visitor), a do duzego napisu uzyłeś znienawidzoną przeze mnie czcionkę 'times' <blehh>.

jesli masz ubogi zasób czcionek wejdź na www.dafont.pl

Serdecznie zapraszam do mojej galerii

Nie udzielam pomocy poza forum i kanałem IRC
kipone
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

GIMP: 1.*
Galeria Użytkownika

kipArt

« Odpowiedz #2 : 10.01.2007, 10:36:32 »

Mi osobiscie sig sie podoba ale malo kolorow ja lubie jak cos jest kolorowe Duży uśmiech ale to jesli chodzi o mnie a strona techniczna hm.. rowniez mi sie podoba fajne tlo jest ramka troche pustawo jest po stronie napisu pozdrawiam i witam na forum
Shah
Emeryt

Reputacja: 18 Offline Offline

JID: shah@jabber.aster.pl
Galeria Użytkownika

Użytkownik zbanowany

« Odpowiedz #3 : 10.01.2007, 11:18:17 »

może sygnatura nie jest zbyt kolorowa, ale podoba mi się tło. i tak jak powiedział @barthez, popracuj nad wtopieniem rendera Uśmiech

pozdrawiam

Vincent
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

GIMP: 2.3
JID: Malex@jabber.autocom.pl
Galeria Użytkownika

Vincent

UNICAR Capoeira BPA

« Odpowiedz #4 : 10.01.2007, 12:03:57 »

Mi się sygnaturka podoba. Torchę ciemnawa, ale jest ok. Tak jak @barthez mówił popracuj nad wtopieniem rendera. Ładna ramka.
wojtek_c
Użytkownik

Reputacja: 6 Offline Offline

Galeria Użytkownika

wojtek_c

« Odpowiedz #5 : 10.01.2007, 14:07:10 »

Brak nadmiaru kolorów jest imho jedną z największych zalet tej sygnaturki... Mnie się podoba, ma swój klimat.

piotros
Użytkownik

Reputacja: 7 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

piotros

Informacje w sygnaturce.

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : 10.01.2007, 15:24:27 »

Kolorystyka jest bardzo fajna, tło ciekawe (chociaż wydaje mi się, że twarz w tle zbytnio rzuca się w oczy), napis jest nie najgorszy (ale warto nad nim popracować Mrugnięcie).

BTW Na przyszłość polecam zapisywać sygnaturki w .png zamiast .jpg Mrugnięcie

Nie wiem czy mnie tu jeszcze ktoś pamięta, ale muszę wytłumaczyć moją nieobecność. Niestety w natłoku zajęć dnia codziennego nie jestem w stanie od dłuższego czasu zaglądać na forum. Nie wiem jak długo taki stan rzeczy będzie trwał, ale jedno wiem na pewno... wrócę... Tymczasem proszę nie pisać do mnie PW, bo i tak nie będę odpisywał. Pozdrawiam, piotros.

Moje prace: [UserBars] [Wallpapers] [Signatures] [Renders]

Są graficy, którzy używają PhotoShopa. Oczywiście szanujemy ich...
petiGROS
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 10.01.2007, 18:54:22 »

Dziękuję wszystkim za uwagi.
Pozwolę sobie odpowiedzieć po kolej:

towards  barthez:
To co mi nie pasuje to za mało wtopiony render oraz ten mały napis "by petiGROS" jest taki nie wyraźny, wg. mnie małe napisy robi sie pikselowymi czcionkami (np. visitor), a do duzego napisu uzyłeś znienawidzoną przeze mnie czcionkę 'times' <blehh>.

Sporo słusznych uwag. Jeszcze czcionek pikselowych nie wypróbowywałem. Mam bowiem standardowy zestaw czcionek. Wykorzystuję te, które posiadam - wiem że 'times' najszczęśliwszym fontem nie jest, ale wybrałem go z premedytacją: zależało mi na szeryfowym kroju, żeby korespondował swoimi zadziorami z nieuporządkowanym fraktalowym tłem.
Za linka bardzo dziękuję, będe musiał poeksperymentować.

Wtopienie rendera:
Z jednej strony czarne włosy odznaczają się od tła dzięki temu nadają wrażenie perspektywy - szczególnie wobec twarzy w tle.
Natomiast to, że nie umiem wtopić rendera jeszcze najlepiej to sprawa jasna i widoczna. Trza działać.

Kolorystyka i jasność:
Podchodzę minimalistycznie do robienia sygnatury - poprzez minimum środków maksimum wyrazu. Oczywiście w praktyce między praktyką a teorią jest istotny dystans. Ale nie sądzę, żebym zmieniał styl. To taki mały manifest...
Pustawo po stronie napisu - zgadza się, że gęstość treściowa zwiększa się w prawą stronę - ale taka nierównowaga ma swoje uzasadnienie. Można zapytać czy zrobiłem to całkowicie świadomie - raczęj częściowo. Ale ci, którzy już opanowali techniki graficzne wiedzą, że najtrudniejsza to jest kompozycja.

.png a nie .jpg
Na koniec chciałem zapytać: jaka jest wyższość formatu png nad jpg? Czym charakteryzuje się ten format?
Przy zapisie jest tabela z różnymi własnościami pliku - czy ktoś wie gdzie znajdę info nt. tego formatu?

Pozdrawiam was i czekam na dalsze uwagi
petiGROS

ps. jak coś lub Kogoś pominąłem to przepraszam :)

ps. mam nadzieję, że nie przynudzam ;)
« Ostatnia zmiana: 10.01.2007, 19:09:10 wysłane przez petiGROS » Zapisane

piotros
Użytkownik

Reputacja: 7 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

piotros

Informacje w sygnaturce.

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : 10.01.2007, 19:25:03 »

.png a nie .jpg
Na koniec chciałem zapytać: jaka jest wyższość formatu png nad jpg? Czym charakteryzuje się ten format?
.png jest bezstratnym formatem zapisu plików, dlatego pliki zapisane w tym formacie mają dużo lepszą jakość od plików zapisanych w .jpg Mrugnięcie

BTW Polecam przeczytać to: [klik]

Nie wiem czy mnie tu jeszcze ktoś pamięta, ale muszę wytłumaczyć moją nieobecność. Niestety w natłoku zajęć dnia codziennego nie jestem w stanie od dłuższego czasu zaglądać na forum. Nie wiem jak długo taki stan rzeczy będzie trwał, ale jedno wiem na pewno... wrócę... Tymczasem proszę nie pisać do mnie PW, bo i tak nie będę odpisywał. Pozdrawiam, piotros.

Moje prace: [UserBars] [Wallpapers] [Signatures] [Renders]

Są graficy, którzy używają PhotoShopa. Oczywiście szanujemy ich...
petiGROS
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 11.01.2007, 03:03:36 »

Moja druga sygnatura tematycznie nawiązuje do pierwszej. Co łączy Gambit & Jean oraz Wolverina? X-men. Nigdy nie byłem wprawdzie fanem tego produktu, ale jakoś tak wyszło...

Co do samej sygnatury:
a. jej nieco inną wersję graficzną wysyłałem w dziale  GIMP Tutorials > Tła  > Płomienie, żeby zaprezentować jak w sygnaturze można wykorzystać gradient i narzędzie deformujące.

b. sygnatura jest w innej tonacji - nieco spokojniejszej. co sądzicie o poniższej wersji i tej z bardziej agresywnym tłem http://www.gimpuj.info/index.php?topic=15.msg6517#new.

c. wydaje mi się być irytującym odblask na prawej piersi Jean - a dokładnie to, że jest on w pionowym punkcie ciężkości obrazu. może zmienić? tylko, w którym kierunku?

pozdrawiam i czekam na komentarze
petiGROS

2.

Ku maksymalizacji siły wyrazu
Sygnatura w minimalistycznym stylu.
Nawiązanie przede wszystkim do sygnatury BANITy36 "fashion look". Swoją zrobiłem w inny sposób. Oczywiście nie jest tak doskonała jak wymieniona wyżej (Banita - pełen szacunek).
Zarazem jest to mój manifest sygnaturowy (stąd nazwa sygnatury): jak powiedział Mies van der Rohe - less is more (mniej znaczy więcej).

pozdrawiam

3.

Zostaję przy tematyce kobiecej. Ale zmieniam styl.

4.

Kolejna sygn, której przedmiotem jest kobieta. Render mocno zgrungowany, Twarz jednak zachowana. Styl zdecydowanie odmienny od poprzednich sygn.
Nie jestem z niej zadowolony. Konsekwencja przypadkowo dobranego rendera...
Trudno. Oceńcie sami.

EDIT: wprowadzam małą zmianę w tej sygnaturze - pozostawiam ją dla porządku, ale daję wyraz mojemu niezadowoleniu w stosunku do tej pracy poprzez... stempel. Zarazem tytuł tej pracy: "Don't Touch".

5.

Wrzucam kolejną sygnaturę. Nad nią pracowałem w ciągu dnia i jestem całkiem zadowolony.  To taki graficzny żart. Ale całkiem poważny.

6.
« Ostatnia zmiana: 13.01.2007, 17:26:14 wysłane przez petiGROS » Zapisane

kipone
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

Galeria Użytkownika

kipArt

« Odpowiedz #10 : 12.01.2007, 10:06:01 »

Wiec tak na poczatku powiem ze Shah ci powie ze masz polaczyc posty Duży uśmiech
A teraz co to sygnatur w #3 nie pasuje mi render za brzydka jest Duży uśmiech #4 mi sie podoba ale napis jest nie widoczny lub labo widoczny i troche pustawo i brakuje ramki po lewej i po prawej wiem ze chciales zeby tak bylo ale ja wole z rammka  ;)a reszta mi sie nie podoba zabardzo

EDIT:

Niedlugo wystawie swoje pracki Chichot
« Ostatnia zmiana: 12.01.2007, 11:54:23 wysłane przez kipone » Zapisane
petiGROS
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #11 : 12.01.2007, 11:52:03 »

Wiec tak na poczatku powiem ze Shah ci powie ze masz polaczyc posty ;D
A teraz co to sygnatur w #3 nie pasuje mi render za brzydka jest ;D #4 mi sie podoba ale napis jest nie widoczny lub labo widoczny i troche pustawo i brakuje ramki po lewej i po prawej wiem ze chciales zeby tak bylo ale ja wole z rammka  ;)a reszta mi sie nie podoba zabardzo

#3 Brzydka? W moim typie też nie jest. Chyba, że chodzi o to, że render jest brzydki ;P
#4 no właśnie jak to jest? jaka jest praktyka przy tego typu sygnaturach z górnym i dolnym pasem - robi się jeszcze ramkę okalającą, albo asajdzie?

towards Shah:
Połączyłem posty, żebyś na mnie nie krzyczał.

pozdrawiam

wojtek_c
Użytkownik

Reputacja: 6 Offline Offline

Galeria Użytkownika

wojtek_c

« Odpowiedz #12 : 12.01.2007, 19:18:50 »

#4 no właśnie jak to jest? jaka jest praktyka przy tego typu sygnaturach z górnym i dolnym pasem - robi się jeszcze ramkę okalającą, albo asajdzie?

To Twoja rzecz i Twój wybór czy zrobisz ramkę i jak będzie ona wyglądała. Na całe szczęście nie ma "standardów wykonywania ramek", liczy się za to Twój pomysł ;-)

W mojej ocenie - najlepsza była pierwsza sygnaturka. Druga IMHO nieczytelna - render (?) rozmyty i mało wyraźny, tło nieciekawe. 3 i 4 - Ja bym powiedział tak: gdzieś tam siedzi diabeł talentu, ale brakuje mu jeszcze umiejętności :-) Podoba mi się oszczędność kolorów, ale w nr 3 ta miękka twarz kobieca nie pasuje do twardych czarno-białych geometrycznych wzorów, dodatkowo prawa część całkiem pusta - dobry pomysł nie wykorzystany do końca. Nr4 - tło za nudne chyba. Nr 5 - tu mi się nic nie podoba, render do tła rzczywicie nie pasuje, właściwie nic mi tu nie pasuje ;-). Nr 6 - taki sobie.

petiGROS
Użytkownik

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #13 : 12.01.2007, 19:49:38 »

towards wojtek_c:
Bardzo słuszne uwagi. A propos miękkiej kobiecej twarzy i wzorom geometrycznym - masz całkowicie rację. Gdybym był bardziej doświadczonym grafikiem, to za byłoby efektem racjonalnego działania. Niestety nie w moim przypadku.
Pod nr 5 umieszczę chyba cytat z Twojego postu - dobrze oddaje jego jakość:
"Nr 5 - tu mi się nic nie podoba, render do tła rzczywicie nie pasuje, właściwie nic mi tu nie pasuje."

Dzięki i pozdrawiam

ps. poprawiłem nr 2: ostrość twarzy. prawa połowa w jakimś stopniu uratowana ;)

Kolejna sygnatura nocą wykonana.
"Stardust Girl", czyli piękne kobiety, kakaina oraz der gestirnte Himmel über mir und das moralische Gesetz in mir.

7.

Poprzednia, jak i poniższa sygnatura są wynikiem manipulacji Kryciem w tabeli "Warstwy". Ewidentne poszerzenie możliwości...
Jak znam życie to zaraz będą się czepiali, że napis niewidoczny...

8.

Cholerna sygnatura okazała się być jaśniejsza niż się wydawała w GIMPie. Może mi ktoś podpowie jak się ustrzec przed tą niedogodnością.

9.

Jeszcze w dodatku nie widać faktury, którą usilnie starałem się uwydatnić. Aaaaaaaa... Cholera.
« Ostatnia zmiana: 14.01.2007, 13:54:21 wysłane przez petiGROS » Zapisane

Strony: [1] 2 3 4  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aGalerieGalerie 2DSygnatury (Moderatorzy: Cloud, Hasia)Wątek: by petiGROS
Skocz do: