Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2]  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Szukam mądrych głów.  (Przeczytany 9262 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
INSEKT
Emeryt

Reputacja: 27 Offline Offline

GIMP: 2.8
JID: INSEKT@jabster.pl
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : 06.01.2008, 23:26:17 »

Wiecie, co jest najgorsze? Inwazja hipokrytów na forum. Nie ma nic bardziej... bardzie... no właśnie, można tu użyc naprawdę wielu określeń. Ale do rzeczy. Chodzi mi o to, że najlepsze są komentarze tych "zawodowców", a nie zawodowców. Nie ma nic bardziej wkurzającego, gdy koleś, który sam zna się na robieniu sygnatur jak kot na kwaśnym mleku (czytaj: robi badziewiarskie prace), napisze innemu nowicjuszowi "ale to jest ohydne", i właśnie bez podania wyjaśnienia, dlaczego tak twierdzi.
Pod gilotynę z takimi. Mrugnięcie

Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)".
Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3

Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
Calii
√ ι ק

Reputacja: 21 Offline Offline

GIMP: 2.10 + GAP
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #15 : 03.02.2008, 10:02:25 »

Pozwólcie, że zwrócę się z pewnym apelem w "eter":

Hem hem hem... znów widzę to brzydkie określenie, ze coś jest w pracy "NUDNE". Usnąłeś przy tym? Ziewałeś przy tym? Może patrzyłeś nawet więcej niż 2 minuty na obrazek.. ale na pewno tak drastycznych reakcji nie było, chyba ze rutynowo się ogląda galerie i komentuje masowo bez bardziej indywidualnego podejścia do konkretnego GIMPowicza.

Co prawda "nudne" jest bardzo płytkim określeniem prac i raczej świadczy o autorze postu i jego braku finezji ( a teoretycznie powinien ją mieć skoro uważa się za tak wytrawnego znawce grafiki), ale jeszcze gorszym określeniem jest: "OHYDA" | "SHIT" | "DO KOSZA" | "...".
Przypominam, że mimo wszystko nie jesteśmy forum otoczonym przez dzieci/młodzież używającą PSa, lansującą się kosztem innych, poniżającą na każdym kroku "niepopularnych" użytkowników i nowicjuszy. Tak, ja wiem - statystycznie więcej jest takich for, ALE CO Z TEGO "ZE TAK SIĘ OPISUJE GDZIEŚ" prace graficzne.
U nas staramy się stać na straży, aby nikt nie przeginał.
Pomyślcie, że DOBRY ZWYCZAJ pisania troszkę dłuższej wypowiedzi przy ocenianiu [ZWŁASZCZA KRYTYCZNYM] czyjejś pracy, daje takiej osobie o wiele więcej wiedzy na temat swojej koncepcji graficznej, niż krótkie "nie lubię/nie podoba mi się/spaprane/nie ma tego nie ma tamtego/ odwiedź moja galerie/ jesteś do niczego".
Konstruktywna Krytyka!! To mi się nie podoba, bo/ponieważ.... i rozwinąć to w zależności od POZIOMU ocenianego grafika!!
Jeśli ktoś będzie mi marudził, że nie umie [czytajcie raczej: NIE CHCE MU SIĘ] pisać dłuższych komentarzy - to najczęściej mamy do czynienia ze ściemą i lenistwem Uśmiech Ocenić w podobnym czasie nie 5-10 galerii różnych użytkowników, tylko 2-3 i z większa starannością oraz dbałością o tą ocenę.
Dyplomatycznie pisać krytyczne komentarze, nie bluzgać kogoś za słabą prace i nie zapraszać potem na miłość Bogów
do własnej galerii po tycim komentarzu negatywnym kogoś!!! Trochę przyzwoitości!

Koniec sugestii moi drodzy na jakiś czas. Mam nadzieję, że jak najwięcej osób skorzysta, albo chociaż się zastanowi nad tym, jak postępuje.

Pozdrawiam serdecznie
ubivbehwbcvjh
Użytkownik

Reputacja: 14 Offline Offline

GIMP: 2.2
Galeria Użytkownika

ubivbehwbcvjh

« Odpowiedz #16 : 03.02.2008, 10:48:33 »

Nudny niekoniecznie znaczy "taki, przy którym się usypia". Nudny to może być coś oklepanego, co już się znudziło. Jeśli będziemy odgrzewać stare kotlety to nigdy nie zwiększymy swego poziomu, dlatego dobrze zasugerować komuś szukanie nowych stylów- nawet jak nie będzie chciał tego robić. Wiem, że Wy nie chcecie być "pro i elo" i nie będziecie robić wszystkiego tak jak fora...jakie tam...a, "otoczone przez dzieci/młodzież używającą PSa", ale tutaj akurat mają rację, nawet jeśli mówią to w nieprzemyślany sposób i niezbyt konstruktywnie. Po prostu- żeby coś umieć, musisz to robić i imo słowo "nudne" pasuje do pracy, która jest taka sama jak wszystkie inne danego użytkownika.
Czwarta krucjata : (

Rafael
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 2.4
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #17 : 03.02.2008, 11:09:52 »

Nudny niekoniecznie znaczy "taki, przy którym się usypia". Nudny to może być coś oklepanego, co już się znudziło. Jeśli będziemy odgrzewać stare kotlety to nigdy nie zwiększymy swego poziomu, dlatego dobrze zasugerować komuś szukanie nowych stylów- nawet jak nie będzie chciał tego robić. Wiem, że Wy nie chcecie być "pro i elo" i nie będziecie robić wszystkiego tak jak fora...jakie tam...a, "otoczone przez dzieci/młodzież używającą PSa", ale tutaj akurat mają rację, nawet jeśli mówią to w nieprzemyślany sposób i niezbyt konstruktywnie. Po prostu- żeby coś umieć, musisz to robić i imo słowo "nudne" pasuje do pracy, która jest taka sama jak wszystkie inne danego użytkownika.
Czwarta krucjata : (

Lsr. Wypowiedz Calii była skierowana również do ciebie. Większość twoich wypowiedzi jest w tym stylu! Słowo "nudne" nie mówi nam za wiele o tym co zrobiliśmy źle w naszej pracy, to słowo w ogóle mało nam mówi o naszej pracy. Dużo lepszy efekt można uzyskać zamieniając to słowo na np. "Popracuj nad swoim własnym stylem" "Spróbuj zrobić coś nowego". Takie wypowiedzi powiedzą nam dużo więcej niż słowo "Nudny". A tak poza tym patrząc na twoje prace widzę że nie są zbyt fascynujące a wręcz przeciwnie, twoje prace są do siebie bardzo podobne, ciągle używasz tych samych efektów, czyli jak ty byś to powiedział twoje prace są "NUDNE"!           
« Ostatnia zmiana: 03.02.2008, 12:20:24 wysłane przez INSEKT » Zapisane

windingkira
Użytkownik

GIMP: 1.*
JID: kira@necrosnake.org
Galeria Użytkownika

grafik - ilustrator - rysownik

« Odpowiedz #18 : 03.02.2008, 11:13:21 »

To zamiast słowa "nudne " powiedz, ze temat niestety już jest oklepany bądź, że to już było. Można też zasugerować by osoba poprawiła następujące rzeczy i dodał coś własnego by zyskać własny indywidualny styl. Jest wiele opcji.. tylko trzeba to obrać w słowa.. czego często brak ludziom. Cóż trudna sztuka dyplomacji się kłania..

ubivbehwbcvjh
Użytkownik

Galeria Użytkownika

ubivbehwbcvjh

« Odpowiedz #19 : 03.02.2008, 11:15:39 »

Cóż, moje wypowiedzi są bogate i kwieciste. Przynajmniej większość i może nie tutaj, bo na gimpuju ostatnio nie komentuję prawie.

Rafael
Użytkownik

GIMP: 2.4
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #20 : 03.02.2008, 11:26:27 »

Cóż, moje wypowiedzi są bogate i kwieciste. Przynajmniej większość i może nie tutaj, bo na gimpuju ostatnio nie komentuję prawie.

Tak wypowiedzi tego typu są naprawdę rozbudowane i dużo nam o pracy mówią:

"Dobry jest, po co się rozpisywać : )",
"No, najładniejsza praca Sebastiana : )Bizzar, z tą trawką to pojechałeś ;q",
"Eee, nieładneś zrobił,po co zmieniać?",
"buee...Ty się weź za kodowanie lepiej Uśmiech 2",
"Misiek v.3: 0 - nie podoba mi się
ozziuss: 9 - ta mi się podoba imo najbardziej tutaj, choć kilka rzeczy bym zmienił
Catchmarx: 6 - nie podoba mi się, ale gdzieś muszę dać, a jest lepsza...
mmiicc: 3 - ...od tej

czaad ;q"
« Ostatnia zmiana: 03.02.2008, 13:44:55 wysłane przez Rafael » Zapisane

Calii
√ ι ק

Reputacja: 21 Offline Offline

GIMP: 2.10 + GAP
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #21 : 03.02.2008, 11:30:58 »

Lsr nie dociera do Ciebie i wielu innych osób, że Ty coś widzisz setny raz na przykład, a to może być 2,4 praca w życiu kogoś, kto chce spróbować stylu, posmakować technik, pobawić się tym, bo mu się spodobało. Dla ciebie nuda - dla niego nowość. To tak jak z praca moderatora/korektora - użytkownicy robią byki i popełniają błędy/ łamią regulamin, ale nie wrzeszczymy na nich, że są banda wtórnych kretynów, którzy nie potrafią myśleć i działać samodzielnie i twórczo. A jak ktoś jest nowy, a osoba, która dłużej bawi się GIMPem/grafiką wyskakuje mu z pojęciami abstrakcyjnymi dla osoby bez tłumaczenia [wielu "pro" nawet nie wie co one oznaczają i nie potrafiła sprecyzować, albo TKWIĄ w mylnym przekonaniu, że coś wiedzą]. Nawet jeśli ktoś robi 4. raz sygnaturę w podobnym stylu to nie musi być to nudne, to znaczy, że ćwiczy i sprawdza może z jakimi grafikami [rednerami] ten "styl" może się sprawdzić. Pseudo-moda graficzna panującą w danym czasie nie jest wyrocznią, ale wskazówką ku nowym kierunkom ewentualnie Uśmiech
Dla mnie oczywiste jest, o jakie znaczenie chodzi w nudnym TAKŻE, właśnie coś oklepanego, ale może ĆWICZENIOWEGO dla osoby wykonującej?!
Mogłabym bezczelnie sformułować takie zdanie odnośnie osób, które niby nie odgrzewają "starych kotletów" -- oczywiście chodzi o modę w wymiarze sygnatur najczęściej - wow co za wspinanie się po drabinie poziomu graficznego.. nowy styl SYGNATURY...
GRAFIKA przez duże G to nie sygnatury. Ale sygnatury są przydatne dla wielu osób, można się przy okazji takiej małej pracki nauczyć wielu pożytecznych trików.
Rozwój każdej jednostki wiedzie najpierw identyczną ścieżką. Bez zbierania wiedzy na podstawie innych SZTUKA byłaby niczym i ludzie by do niczego nie doszli. Takie sformułowanie jest bardziej poprawne moim zdaniem.

666 post i niespecjalnie ugłaskany.. no patrzcie co za diabelstwo... Uśmiech 2

P.S. "mają rację, nawet jeśli mówią to w nieprzemyślany sposób i niezbyt konstruktywnie. Po prostu- żeby coś umieć, musisz to robić"  -- i tutaj mogę Tobie przyklasnąć, szkoda, że nie do całej wypowiedzi, ale takie są zalety dyskusji.

P.S. Dużo sam eksperymentowałeś i bawiłeś się oklepanymi stylami, przez co masz więcej doświadczenia w pewnych efektach, ale miałeś o tyle szczęścia, ze najczęściej z powodu popularności [mówmy wprost] jest traktowany ulgowo przez komentowanych, nawet jeśli zrobisz coś "słabego". Nie oznacza to, że życzę Ci aby ludzie zaczęli się źle do ciebie i twoich prac odnosić - wręcz przeciwnie - zrobiłeś bardzo fajny poradnik o rzeczach, z którymi ludzie maja problemy typu dynamika i głębia, ale ja bym chciała więcej widzieć komentarze właśnie takiego Laserdance'a a nie znudzonego konwencjami chlopaka, który leniwie pisze oschłe komentarze, które nie motywują pozytywnie.
ubivbehwbcvjh
Użytkownik

Galeria Użytkownika

ubivbehwbcvjh

« Odpowiedz #22 : 03.02.2008, 11:54:23 »

Tak wypowiedzi typu są naprawdę rozbudowane i dużo nam o pracy mówią:

"Dobry jest, po co się rozpisywać : )",
"No, najładniejsza praca Sebastiana : )Bizzar, z tą trawką to pojechałeś ;q",
"Eee, nieładneś zrobił,po co zmieniać?",
"buee...Ty się weź za kodowanie lepiej Uśmiech 2",
"Misiek v.3: 0 - nie podoba mi się
ozziuss: 9 - ta mi się podoba imo najbardziej tutaj, choć kilka rzeczy bym zmienił
Catchmarx: 6 - nie podoba mi się, ale gdzieś muszę dać, a jest lepsza...
mmiicc: 3 - ...od tej

czaad ;q"

A, Ty o bitwach, w bitwach się nie rozpisuję- to fakt. Co do opinii na temat tapety Wieczka- sarkazm.

W sumie sam uważam, że osoby początkujące powinny ćwiczyć i jestem wyrozumiały w stosunku do starych stylów, lecz jeśli ktoś robi to samo po raz 4 czy 5 zmieniając render lub kolory to opinia, że "ćwiczy i sprawdza może z jakimi grafikami [rednerami] ten "styl" może się sprawdzić" jest trochę śmieszna. Trzeba mieć wyobraźnię i nie trzeba sprawdzać tego na własne oczy. Jeśli już ktoś to robi, to po co wystawia do oceny, która będzie taka sama jak w przypadku pierwszej pracy w danym stylu? Oczywiście mam na myśli tutaj styl typu "brushowane tło i wklejona postać", bo te ciekawsze style z większa gamą interpretacji trzeba ćwiczyć wiele razy zanim się ich nauczy. Potem można etapowo dodawać coś nowego i przez to uzupełniać braki jak i nabierać nowe umiejętności. Na puentę nie mam pomysłu, więc kończę. : )

Ravicious
√ ι ק

Reputacja: 11 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Yep, that's right

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #23 : 03.02.2008, 11:58:32 »

oczywiście chodzi o modę w wymiarze sygnatur najczęściej - wow co za wspinanie się po drabinie poziomu graficznego.. nowy styl SYGNATURY...

Raz spotkałem się z takim określeniem "Takich sygnatur się teraz nie robi". Mógłbym odpowiedzieć "A co mnie to obchodzi? Nie masz własnego stylu, że robisz to, co modne?".

@Calii

Osiągnęłaś następny poziom wtajemniczenia (666 post).

Strony: 1 [2]  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aRootSprawy techniczneWątek: Szukam mądrych głów.
Skocz do: