Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aRootSprawy techniczneWątek: Prośba dotycząca zmiany kolorów używanych przez korektorów.
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Prośba dotycząca zmiany kolorów używanych przez korektorów.  (Przeczytany 7292 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
snufkin
Gość
« : 18.12.2007, 22:01:37 »

Uważam, że kolor czerwony wraz z pogrubieniem, którego używają korektorzy, czyni ich uwagi nieczytelnymi. I żeby nie było wątpliwości - kolorowanie samych błędów ortograficznych mi nie przeszkadza. Chodzi mi przede wszystkim o czytelność dopisków zostawianych pod postem danego użytkownika.

W temacie Czytelność i przejrzystość forum, Pan @noss, napisał:
Dyskusja o kolorze czerwonym dla korektorów nie ma tutaj sensu. Tym, którym się nie podoba mogą złożyć skargę do jednego z Adminów i tyle.
Mi kolor czerwony nie przeszkadza, choć oczywiście rzuca się w oczy, ale taki jest właśnie jego cel.

Nie widzę sensu składania skargi, bo to nie jest problem najwyższej rangi. Poza tym, jeśli okaże się (w tym temacie), że przeszkadza to tylko mi, to trudno dostosuje się. Jeśli nie jest to problemem, chciałbym żeby wypowiedzieli się admini. Dziękuje.
Daffy
√ ι ק

Reputacja: 15 Offline Offline

GIMP: 2.6 + GAP
JID: vakrim@aqq.eu
Licencja: CC-NC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Nie noszę skarpetek.

« Odpowiedz #1 : 18.12.2007, 22:24:59 »

Myślę, że korektorzy mogli by używać koloru żółtego Uśmiech

ułty" jest widoczny i nie wali tak po oczach czerwony. Nawet przy dłuższych wypowiedziach.

no-name
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

no-name

« Odpowiedz #2 : 18.12.2007, 22:29:04 »

Wiecie co?! Nie róbcie błędów to nie będzie czego zaznaczać i po oczach wam bić nie będzie.
INSEKT
Emeryt

Reputacja: 27 Offline Offline

GIMP: 2.8
JID: INSEKT@jabster.pl
Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 18.12.2007, 23:40:28 »

Wiecie co?! Nie róbcie błędów to nie będzie czego zaznaczać i po oczach wam bić nie będzie.

Dobrze prawi.

Odnośnie czerwonego i pogrubienia już pisałem. Sama czerwień za bardzo zlewa się z tłem forum, a samo pogrubienie nic by nie dało. Ogólnie uważam, że czerwień (i do tego pogrubiona) jest bardzo dobrym rozwiązaniem, właśnie dlatego, że daje po oczach. Niech te wszystkie tłumo... yyy niech ci wszyscy dyslektycy widzą swoje byki. Chichot
Ale dobra, możemy iśc na ustępstwa. Komentarze mogłyby byc w innych kolorach, ale same poprawki najlepiej na czerwono.

A Ty, snufkin, nie narzekaj. Jak za niedługo dostaniesz pozycję korektora, to sam z przyjemnością będziesz używał tej krwistej czerwieni. Duży uśmiech

Nie odpowiadam na wiadomości "(Bez tematu)".
Kilka rad, czyli how-to "jak nie wkurzyć Insekta": 1, 2, 3

Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
Pokrywek
Użytkownik

Reputacja: 9 Offline Offline

GIMP: 2.4
JID: wieczko@jabber.org
Galeria Użytkownika

^^Misio : *

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : 19.12.2007, 08:20:18 »

no to niech błędy będą na czerwono a komentarz na żółto Uśmiech z czerwonym odczuwam pewien dyskomfort Uśmiech

nie działa mi o z kreską
√ιק
Ravicious
√ ι ק

Reputacja: 11 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Yep, that's right

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : 19.12.2007, 17:34:25 »

Co do byków: jak najbardziej czerwony! Te byki mają być widoczne.
Co do komentarzy: a mógłby być kolor pomarańczowy? W końcu mamy taki kolor wyróżnienia na liście użyszkodników Uśmiech

INSEKT
Emeryt

Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : 19.12.2007, 17:48:17 »

a mógłby być kolor pomarańczowy? W końcu mamy taki kolor wyróżnienia na liście użyszkodników Uśmiech

Też nad tym myślałem. Ale my mamy raczej jasny pomarańczowy kolor, a pomarańcz dostępny przy pisaniu postów idealnie odpowiada kolorowi adminów. Uśmiech

Twój tutorial po to tyle czasu gnije w "Gotowych", żebyś nie musiał go więcej poprawiać, gdy zostanie przeniesiony do indeksu! Każda Twoja edycja sprawi, że tutorial zniknie i nie będzie widoczny, dopóki ja go nie przywrócę.
noss
Użytkownik

Reputacja: 41 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : 19.12.2007, 20:53:26 »

W sumie to błędy na czerwono są jak najbardziej słuszne.
Komentarze już nie muszą być czerwone, bo i po co, nie niosą takiego przekazu jak błędy w postach.
Dodatkowe pogrubianie jest zbędne, po co podwójnie wyróżniać jakiś tam sobie błąd, sam kolor czerwony w zupełności wystarczy.

Sama kwestia edytowania postów przez korektorów czy moderatorów jest godna zastanowienia. Czy nie narusza ona swobody wypowiedzi i prywatności użytkowników?
Ja sobie dla przykładu mogę nie życzyć, aby ktoś mi "poprawiał" posta. Być może nawet tłumaczył moje niezgrabne zdania na swoją logikę i zmieniał ich sens.

Oczywiście uważam, że nasi korektorzy są rozumnymi istotami i władza im do głowy nie uderzyła Język

INSEKT
Emeryt

Galeria Użytkownika

Ja tu tylko sprzątam

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : 19.12.2007, 22:27:25 »

Sama kwestia edytowania postów przez korektorów czy moderatorów jest godna zastanowienia. Czy nie narusza ona swobody wypowiedzi i prywatności użytkowników?

W takim razie pozycja korektorów powinna zostac zlikwidowana.

no-name
Użytkownik

Reputacja: 4 Offline Offline

GIMP: 1.*
Galeria Użytkownika

no-name

« Odpowiedz #9 : 19.12.2007, 23:52:19 »

Forum to nie jest anarchia tylko monarchia absolutna. Chichot Administracja ma nad nami władzę w każdym zakresie, i może usuwać zmieniać posty, kasować konta nawet bez zgody większości użytkowników. Język
Ivellios
Gość
« Odpowiedz #10 : 20.12.2007, 00:26:24 »

JA myślę, że skoro nie podoba wam się kolor czerwony, to starajcie się popełniać jak najmniej błędów, to wtedy i tego koloru będzie mniej na forum Język
Pokrywek
Użytkownik

Reputacja: 9 Offline Offline

GIMP: 2.4
JID: wieczko@jabber.org
Galeria Użytkownika

^^Misio : *

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : 20.12.2007, 08:51:04 »

ta ale są jeszcze tacy userzy co to się tu rejestrują tylko po to żeby zrobić im sygne albo nie umieją włączyć gimpa no i wtedy są w stanie extazy i podwyższonej adrenaliny no i popełniają trochę więcej błędów Uśmiech

nie działa mi o z kreską
√ιק
Ravicious
√ ι ק

Reputacja: 11 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: CC-BY-SA
Galeria Użytkownika

Yep, that's right

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : 20.12.2007, 16:54:27 »

Sama kwestia edytowania postów przez korektorów czy moderatorów jest godna zastanowienia.

Nie mamy zmieniać sensu wypowiedzi, tylko wyróżniać błędy Uśmiech

snufkin
Gość
« Odpowiedz #13 : 20.12.2007, 21:00:52 »

To może ustalmy kolor żółty, jako obowiązujący i zamknijmy temat? Język

Podsumowując, wyglądałoby to tak:
- czerwony bez pogrubienia do wyróżnienia błędów,
oraz
- żółty również bez pogrubienia do dopisywania komentarzy.

INSEKT: Na szczęście na tym forum są inni od ustalania zasad. Błędy będą poprawiane pogrubioną czerwienią.
« Ostatnia zmiana: 20.12.2007, 23:14:03 wysłane przez INSEKT » Zapisane
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aRootSprawy techniczneWątek: Prośba dotycząca zmiany kolorów używanych przez korektorów.
Skocz do: