Wypukły, metalicznie lśniący napis z wytłoczonym deseniem
Tutorial
Opracowanie: noss
Poziom trudności: średni
Poradnik przeznaczony jest dla osób średnio zaawansowanych lub początkujących zapoznanych z podstawowymi funkcjami GIMP'a. Jeżeli dopiero zaczynasz zabawę z GIMP'em i będziesz miał podstawowe problemy w stylu "Jak się ustawia kolor pierwszoplanowy?" lub "Gdzie się ustawia poziom krycia warstw?" zapoznaj się najpierw z tym tematem:
Nie wiesz jak zacząć? Zajrzyj tu!Tutorial napisany w wersji GIMP 2.2.13. W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.
W zasadzie to są dwa tutoriale, lecz ze względu na podobny sposób kolorowania tworzą jeden.
Zaczynamy
Efekt A A.1 Jako bazowy tekst wyjściowy wykorzystamy napis z tutoriala
Metaliczny wytłoczony napis .
Ja zrobiłem taki napis czcionką Fusty Luggs o rozmiarze 88px, jako tło metalowe wykorzystałem deseń Gimpa "recessed(80x80).
Tło rozjaśniłem uprzednio i nieco zwiększyłem jego kontrast:
Warstwa -> Kolory -> Jasność i Kontrast Jasność: 100
Kontrast: 20
aby wyglądało mniej więcej tak:
A.2 Tworzymy nowy obrazek np. 350x125px.
Wklejamy do niego nasz napis jako nową warstwę
Ctrl+V i zakotwiczamy w palecie warstw na nowej warstwie. Powinniśmy mieć dwie warstwy, białe tło i warstwę z wyciętym napisem.
A.3 Ustawiamy kolor pierwszoplanowy na
b8fb8a, a kolor tła na
33710e.
A.4 Duplikujemy warstwę z napisem.
A.5 Mając aktywną warstwę z duplikatem stosujemy filtr:
Kolory -> Odwzorowania -> Odwzorowanie gradientu A.6 Dla duplikatu zmieniamy tryb krycia na
Tylko jaśniejszeOto nasz pierwszy efekt:
Efekt B B.1 Zaczynamy podobnie jak w punkcie A.1, z tą różnicą że potrzebujemy dwóch napisów wygenerowanych z
Metaliczny wytłoczony napis .
Jedyną różnicą w napisach jest zmiana jednej opcji podczas mapowania. W pierwszym przypadku tłoczymy z zaznaczoną opcją
Odwracaj mapowanie wypukłości a w drugim odznaczamy ją.
Potrzebujemy jeden obrazek podświetlony od góry, a drugi podświetlony od dołu:
B.2 Tworzymy nowy obrazek o wymiarach np. 350 x 125 px z
białym tłem.
B.3 Wklejamy na nowych warstwach nasze dwa napisy.
Ja wkleiłem nad tłem napis oświetlony od góry, a nad nim napis oświetlony od dołu.
Mam w tej chwili trzy warstwy.
B.4 Wyłączamy widoczność
górnej warstwy, będziemy teraz pracować na dolnej warstwie tekstowej.
B.5 Nieco bardziej pochromujemy nasz napis poprzez:
Warstwa -> Kolory -> Krzywe. Stosujemy ustawienia jak na screenie poniżej, możemy tutaj poeksperymentować, to są ustawienia które mi najbardziej przypadły do gustu:
Uzyskać powinniśmy podobny efekt:
B.6 Włączamy widoczność górnej warstwy z napisem i zaznaczamy ją jako aktywną.
Info: Ustawiając różne rodzaje krycia można uzyskać ciekawe efekty metali.
B.7 Ustawiamy kolory: pierwszoplanowy
#b8fb8a i tła
#33710e B.8 Stosujemy filtr:
Kolory -> Odwzorowania -> Odwzorowanie gradientu B.9 Tryb krycia zmieniamy na
Tylko jaśniejsze.
I już
Zamiast kolorów zielonych można zastosować inne ulubione lub na samym końcu warstwę zieloną przerobić na skale szarości:
Warstwa -> Kolory -> Desaturacja a następnie pokolorować poprzez:
Warstwa -> Kolory -> Barwienie lub
Warstwa -> Kolory -> Balans kolorów.
Mimo, że tutorial dotyczy tekstu można go zastosować na innych stworzonych kształtach np. przyciskach lub innych elementach menu.
W zasadzie wszystkie tutoriale tekstowe można wykorzystać do stworzenia przycisków odpowiadających stylem do naszego tekstu.
kartchoflany noss
UWAGA: W załączniku dołączona jest wersja archiwalna z obrazkami, dla potrzebujących i ewentualnie opiekunów.