Wszelcy fani SW powinni znać tą metodę na wykonanie ostrza miecza świetlnego w Gimpie. Tutorial dla obeznanych w Gimpowaniu.
Będziemy potrzebowali jakiejś wyciętej rękojeści(najlepiej znaleźć w necie z jednolitym tłem np. białym, zduplikować warstwę usunąć dolną, zaznaczyć różdżką biały kolor, Edycja>Wyczyść, kiedy zostaną nam białe kontury to zmniejszamy zaznaczenie o 1px i ponownie Edycja>Wyczyść, jak będzie zbyt duża do pracki to zmniejszamy Obraz>Skaluj Obraz)
No to zacznijmy...
__________________________________________________________________________________________
1. Tworzymy nowy dokument o dowolnych rozmiarach(ja użyłem 420x300), z dowolnym tłem(ja użyłem czarnego).
2. Tworzymy nową przezroczystą warstwę, nazywamy ją "Ostrze", zaznaczamy jakiś prostokąt(najlepiej wąski) i kolorujemy na
biało.
3. Obracamy w odpowiadającym nam kierunku, duplikujemy warstwę "Ostrze", nazywamy ją "Ostrze#2" i pozbywamy się zaznaczenia.
4. Na warstwie "Ostrze" stosujemy Rozmycie Gaussa z ustawieniami:
5. Duplikujemy warstwę "Ostrze", nazywamy ją "Ostrze Kolor" i przesuwamy pod warstwę "Ostrze", tak wyglądają warstwy:
6. PPM na warstwę "Ostrze kolor", Kanał alfa na zaznaczenie, powiększamy zaznaczenie o 5px(Zaznaczenie>Powiększ), zmiękczamy o jakieś 10px(Zaznaczenie>Zaokrągl) i kolorujemy na biało. Teraz na warstwie "Ostrze Kolor", Warstwa>Barwienie ja użyłem takich ustawień:
Tak powinno wyglądać nasze cudo:
7. Teraz warstwę "Ostrze#2" ustawiamy na Pokrywanie, rozmazujemy gaussem z ustawieniami na 3 i mamy gotowe Ostrze:
8. Teraz dodamy parę efektów, Tworzymy nową przezroczystą warstwę nazywamy "Rękojeść", wklejamy na nią naszą rękojeść, nie zakotwiczając, obracamy i przesuwamy, by wyglądało jakby ostrze wydobywało się z emitera rękojeści, teraz można zakotwiczyć:
9. Przesuwamy warstwę rękojeść pod warstwę "Ostrze", powinno to wyglądać tak:
A warstwy tak:
10. Tworzymy nową przezroczystą warstwę i nazywamy ją SuperNova:
11. Wybieramy warstwę "Rękojeść" i na końcu rękojeści tworzymy Supernovę(Filtry>Efekty Świetlne>SuperNova) o podobnym
kolorze do ostrza, cofamy(Edycja>Cofnij), wybieramy warstwę SuperNova i tworzymy na niej Supernovę z takimi ustawieniami jak tą co cofneliśmy, moje ustawienia:
A tak wygląda nasze ostrze:
12. Przesuwamy warstwę "SuperNova", pod warstwę "Rękojeść":
13. Teraz zajmiemy się Smugą, Wybieramy warstwę "Ostrze kolor", duplikujemy ją i nazywamy "Smuga Kolor" i na kopii Filtry>Rozmycie>Rozmycie w ruchu z ustawieniami:
Tak wygląda nasza nieskończona smuga:
14. Teraz stosujemy to samo co w punkcie 14. tyle, że na warstwie "Ostrze" i zduplikowaną warstwę nazywamy po prostu
"Smuga", tak to wygląda:
A tak wyglądają warstwy:
15. Wyłączamy widoczność warstwy Tło i Obraz>Połącz widoczne warstwy, Miecz skończony teraz można wkleić go na naszą pracę:
Tak wygląda inny miecz, zrobiony tym tutem:
To już koniec, jeżeli dotarliście gratulacje! Jakoż, że jestem fanem SW nie mogłem się oprzeć napisaniu tego tutka.
Jeśli coś niezrozumiałe napiszcie.
Mile widziane outcome'y (wasze pracki zrobione tym tutkiem)
PS. Jak zwykle w moich tutach obrazki w JPG...