Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: [ROZ] Gimp 3.0.4: złe zaznaczanie kanału alfa
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Gimp 3.0.4: złe zaznaczanie kanału alfa  (Przeczytany 289 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
renata96
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

renata96

« : 25.05.2025, 12:45:33 »

Dzień dobry, może ktoś wie co jest problemem. W gimp 2.10 było wszystko dobrze. A teraz nagle przejście na gimp 3.0.4 i już ogromny problem.

Zaznaczam na graficzne PNG kanał alfa. Próbuje pomalować jej elementy i pozostawia niedomalowane krawędzie obszarów. Zawsze zostaje jakiś element ramki zaznaczonego obszaru niedomalowany.

Może jest jakieś ustawienie nowe co trzeba gdzieś zaznaczyć, lub ten nowy gimp jest po prostu gorszy w tym?
« Ostatnia zmiana: 25.05.2025, 13:42:12 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 25.05.2025, 12:50:43 »

Zamiast zaznaczać kanał alfa, po prostu go zablokuj - trzeba kliknąć ikonkę przezroczystości na górze okna warstw. Oczywiście wybrana warstwa musi być aktywna. Zaznaczanie to zły pomysł, bo przy nałożeniu koloru więcej niż raz (np. dwukrotne przeciągnięcie pędzlem, gradientem lub ponowne wypełnienie kubełkiem) sprawia, że krawędzie pokolorowanego obszaru będą postrzępione
renata96
Użytkownik

Galeria Użytkownika

renata96

« Odpowiedz #2 : 25.05.2025, 13:38:55 »

be@ muszę powiedzieć, że masz olbrzymią wiedzę o tym programie. To jest niesamowite!

Zawsze pomagasz mi tak dokładnie i szybko.

To działa idealnie co napisałeś. Ogromnie Ci dziękuję za Pomoc i podziwiam twoją potężną widzę o tym programie.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 25.05.2025, 13:41:09 »

Nie aż tak olbrzymią, ale cieszę się, że mogłam pomóc Uśmiech

Aczkolwiek nie zainstalowałam jeszcze najnowszej wersji GIMP-a i nie wiem, czy to zaznaczanie kanału alfa w nim faktycznie nie jest jakieś upośledzone. Niestety nie bardzo mam czas, aby to teraz sprawdzać.
Może jeszcze ktoś się tu wypowie?
renata96
Użytkownik

Galeria Użytkownika

renata96

« Odpowiedz #4 : 25.05.2025, 18:56:40 »

Myślę że ten problem co był u mnie jest rozległy, zanim tutaj było poszukiwanie pomocy. To wcześniej przeczesany był Internet. I wiele osób zgłasza te problemy. W 2.10 zaznaczał całą warstwę, a w 3 jak warstwa ma jakiś poziom przezrocza to jej nie zaznacza i powstają tak te pozostałości konturów.

Oczywiście jest wiele porad jak to obejść i Ty be@ operujesz na zupełnie innym poziomie niż liczne porady na stronach w dowolnych językach.

Oni tam mówią o powiększaniu o 1 czy 2 px obszaru zaznaczenia etc, linii zmiękczenia i jakiś fikołków co wymagają wiele pracy i zachodu. A ty napisałaś poradę jaka od razu działa 1 klikiem klawisza.

Jesteś na zupełnie wyższym poziomie, niż inne osoby co udzielają porad w tym programie.

Nawet w tym zagadnieniu z tym kanałem alfa i ich problematycznymi konturami.

Od dziś będę stosować tylko Twój sposób na takie kolorowanie a nie jak zawsze do tej pory na bazie "kolor alfa na zaznaczenie".

Dziękuję Ci jeszcze raz za super pomoc. Już w planie było odinstalowanie Gimpa 3 i ponowne wybranie jego ostatniej starszej wersji.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: [ROZ] Gimp 3.0.4: złe zaznaczanie kanału alfa
Skocz do: