Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: Gimp 3, tworzenie nowego pliku z zaznaczonego obszaru.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Gimp 3, tworzenie nowego pliku z zaznaczonego obszaru.  (Przeczytany 104 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Darnok
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Darnok

« : 23.05.2025, 02:41:30 »

Przesiadłem się z gimpa 2 i nie mogę ogarnąć, wydaje się prostej czynności, z góry dziękuję za pomoc, ponieważ spędziłem zdecydowania za dużo czasu, a i tak mam tylko protezę rozwiązania.

Mam plik xcf ze zdjęciem w dużej rozdzielczości, dwie warstwy, jedna oryginalna, druga po poprawkach itd.
Skaluje sobie warstwę do docelowej rozdzielczości, ctrl+c kopiuje powstały mniejszy obrazek i ctrl+shift+v tworzę nowy plik w tej docelowej mniejszej rozdzielczości, który od razu mogę eksportować.
I tak w 2.10 to działa, ale w Gimpie 3 nowy plik posiada oryginalną rozdzielczość, przezroczysta warstwa z moim wyskalowanym obrazkiem.
Wiem, wystarczy to teraz wykadrować, ale raz, to dodatkowa czynność, a dwa, mam odczucie, że wystarczy zmienić jakieś ustawienie i będzie po staremu, tylko nie wiem jakie.
Mam wrażenie, że w starej wersji zaznaczam tylko to co powstała ze skalowania, a w nowej całą warstwę, ale nie wiem, jak to zmienić.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: Gimp 3, tworzenie nowego pliku z zaznaczonego obszaru.
Skocz do: