Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: Dziwne ramki podczas eksportu do PDF
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Dziwne ramki podczas eksportu do PDF  (Przeczytany 157 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
1slowinski
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

1slowinski

« : 06.04.2025, 19:50:27 »

hej,

podczas eksportu do pdf widoczne sa delikatne szare obramowania których nie powinno byc. Przy eksporcie do png wszystko wyglada poprawnie

GIMP wersja 3

prosba o pomoc

* 111.png (51.04 KB, 1442x736 - wyświetlony 21 razy.)
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 07.04.2025, 07:47:02 »

A sprawdź w innej przeglądarce PDF. U mnie np. w Adobe Reader pokazują się dziwne pogrubienia niektórych liter i jest to znany problem tej przeglądarki, a w innych tego nie ma. Tzn. tak było kilka lat temu, nie wiem jak teraz, bo od dawna nie używam Adobe Reader. Pamiętam tylko, że była to kwestia domyślnych ustawień, które należało zmienić. No ale nie napisałeś jakiej przeglądarki PDF używasz...
Ew. musiałabym zobaczyć plik XCF, ale jeszcze nie zainstalowałam najnowszej wersji GIMP i dziś raczej nie będę mieć czasu Smutny Przejrzyj dokładnie wszystkie warstwy, czy tam jakichś zbłąkanych pikseli nie ma na pustej warstwie np.
Można jeszcze ten PDF otworzyć w Inkscape (jeśli używasz) i sprawdzić, czy tam się coś dziwnego nie pokazuje. Ogólnie do tworzenia PDF lepiej używać Inka
Zbyma72age
√ ι ק

Reputacja: 85 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 07.04.2025, 12:25:45 »

hej,

podczas eksportu do pdf widoczne sa delikatne szare obramowania których nie powinno byc. Przy eksporcie do png wszystko wyglada poprawnie

GIMP wersja 3

prosba o pomoc

Wszystko wskazuje że takie cieniowanie było na oryginale.

Przeprowadziłem próbę w GIMP 3.0.2-1
załączone oryginał i pdf

* Nowy plan zaliczkowy 2025r.jpg (177.63 KB, 1396x398 - wyświetlony 14 razy.)
* Nowy plan zaliczkowy 2025r.pdf (199.95 KB - pobrany 7 razy.)
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: Dziwne ramki podczas eksportu do PDF
Skocz do: