Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: Przenoszenie ustawień między obrazami
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Przenoszenie ustawień między obrazami  (Przeczytany 569 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Klaudiusz
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 28.12.2024, 13:09:09 »

Mam obraz z ustawieniami - balans, ostrość ... . I teraz otworzyłem drugi obraz w innym oknie, chciałbym przenieść ustawienia z pierwszego na drugi. Jest to możliwe (skrót klawiszowy, jakaś opcja kopiuj atrybuty, wklej)?
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 28.12.2024, 13:24:07 »

Przy niektórych opcjach, m.in. dotyczy to właśnie Balansu kolorów, masz możliwość wybrania ostatnio użytego ustawienia. Można też dodawać zapisane ustawienia do ulubionych, wyeksportować je do pliku, zaimportować z pliku:

Niestety nie dotyczy to wyostrzania. Nie ma też możliwości "przeniesienia ustawień", bo np. wyostrzanie, to po prostu filtr, który został zastosowany, a nie ustawienie obrazu. Sam filtr natomiast nie posiada opcji zapisu ustawień na później.
Prawdopodobnie można sobie napisać skrypt, który zastosuje po kolei konkretne filtry z wybranymi ustawieniami. Jeśli potrzebujesz dokładnie w taki sam sposób edytować kilka różnych obrazów, to można użyć do tego pluginu BIMP
Klaudiusz
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

GIMP: 2.10
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 28.12.2024, 13:28:57 »

Powiem ci szczerze, że taka funkcja mogła by być przydatna w Gimpie. W Davinci Resolve skrywa się pod klawiszami Alt-C -> Alt-V. Wyświetla się okno i zaznaczasz które ustawienia chcemy przekopiować. Opcja sprawdziła by się przy zdjęciach z tego samego aparatu.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 28.12.2024, 13:39:38 »

Możliwe, ale to już trzeba zgłosić twórcom GIMP-a Mrugnięcie

Jeszcze inny pomysł, to otworzyć te wszystkie zdjęcia jako warstwy (jeśli nie ma ich jakoś bardzo dużo) i kojarzę istnienie skryptu (aczkolwiek nie mam 100% pewności), który pozwala zastosować wybrany filtr na wszystkich warstwach. Na koniec można każdą warstwę wyeksportować jako osobny obraz PNG przy pomocy innego skryptu (ten już istnieje na pewno)
Zbyma72age
√ ι ק

Reputacja: 85 Offline Offline

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 11.01.2025, 18:50:16 »

Mam obraz z ustawieniami - balans, ostrość ... . I teraz otworzyłem drugi obraz w innym oknie, chciałbym przenieść ustawienia z pierwszego na drugi. Jest to możliwe (skrót klawiszowy, jakaś opcja kopiuj atrybuty, wklej)?

Kiedyś dawno opublikowałem poradnik BIMP - wsadowe przetwarzanie fotografii w GIMP 2.10:
https://www.gimpuj.info/index.php/topic,68664.0.html
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: Przenoszenie ustawień między obrazami
Skocz do: