Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Zmiana koloru elementu  (Przeczytany 412 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kgolebiowski
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

kgolebiowski

« : 17.11.2024, 15:41:17 »

Chciałbym zmienić kolor elementu obrazka z czarnego na czekoladowy brąz. Jakie są możliwości?

* IMG_2741.JPG (112.66 KB, 936x623 - wyświetlony 27 razy.)
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 17.11.2024, 15:57:48 »

Ponieważ grafika jest czarna na jednolitym, białym tle, zmiana koloru będzie bardzo prosta. Wystarczy użyć opcji Barwienie z menu Kolory. W okienku, które się otworzy najpierw suwakiem zwiększ odrobinę jasność, a następnie ustaw barwę i nasycenie tak, aby uzyskać wybrany odcień. Po zabarwieniu można jeszcze ponownie dostosować jasność. Po zamknięciu tej opcji można jeszcze delikatnie zwiększyć kontrast (rozjaśnienie może go nieco zmniejszać), jeśli będzie taka potrzeba.
Gdybyś jednak potrzebował jaśniejsze elementy obrazu zabarwić na nieco inny odcień albo uzyskać na nich inne nasycenie, to wtedy lepiej użyć opcji Kolory -> Balans kolorów po nieznacznym rozjaśnieniu.

* 2024-11-17_155600.png (136.69 KB, 613x453 - wyświetlony 25 razy.)
kgolebiowski
Użytkownik

Galeria Użytkownika

kgolebiowski

« Odpowiedz #2 : 17.11.2024, 16:11:57 »

Faktycznie, przy takim jednolitym obrazku zmiana koloru nie jest trudna. Druga opcja dla mnie jest trudniejsza, ponieważ nie wiem, które kolory zmieniać.
A jaka jest możliwość zmiany koloru np. w takim przedmiocie? Zmieniłem to temperaturą kolorów w innym programie, ponieważ w Gimpie nie umiem tego zrobić. Na zdjęciu saszetka wychodziła mi prawie czarna a jest ciemnobrązowa, czekoladowa.

* IMG_2797al.jpg (629.8 KB, 1797x1231 - wyświetlony 33 razy.)
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 17.11.2024, 16:38:07 »

Druga opcja dla mnie jest trudniejsza, ponieważ nie wiem, które kolory zmieniać.
Właściwie opcje w okienku Balans kolorów są bardzo intuicyjne. Zmieniasz kolory wg jasności. Osobno dla elementów jasnych, osobno dla średniej jasności i osobno dla tych najciemniejszych. Najlepiej zacząć od tonów średnich (Półtony) i ustawić sobie żądany odcień suwakami. Jeśli potrzebujesz szary zmienić w brązowy, to przesuwasz suwaki w kierunku żółtego i czerwonego. Opcja ta wymaga troszkę wprawy (trzeba zmieniać kolory delikatnie i stopniowo zachowując łagodne przejścia tonalne) i znajomości mieszania barw (tego ostatniego uczą w podstawówce na plastyce). Jak już uzyskasz w miarę odpowiedni kolor dla średnich tonów, to przełączasz na ciemne (Cienie) i znów ustawiasz, a na koniec jasne (Światła). Można się tak wielokrotnie przełączać i poprawiać w razie potrzeby. Oczywiście zdarzają się obrazy, które zawierają wyłącznie ciemne i średnie tony (poza jasnym tłem, które ma pozostać niezmienione).

A jaka jest możliwość zmiany koloru np. w takim przedmiocie?
Tutaj jednak powinieneś zapodać oryginalny obraz, a nie po zmianie temperatury. Jeśli pewne elementy obrazu mają pozostać w odcieniach szarości, to można je po prostu zaznaczyć i odwrócić zaznaczenie przed zastosowaniem barwienia. Jeśli są to elementy wyraźnie jaśniejsze od pozostałej części, która ma być zabarwiona, to można przy pomocy Balansu kolorów zabarwić jedynie ciemne i średnie tony, a jasne pozostawić bez zmian.
Każdy obraz może wymagać nieco innej metody lub połączenia dwóch różnych
kgolebiowski
Użytkownik

Galeria Użytkownika

kgolebiowski

« Odpowiedz #4 : 17.11.2024, 20:18:42 »

Tak wygląda oryginalne zdjęcie. To np mógłbym zostawić kolor srebrny uchwytu zamka ?

* IMG_2796.JPG (400.09 KB, 1936x1288 - wyświetlony 27 razy.)
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 17.11.2024, 20:48:38 »

Tutaj trzeba zduplikować warstwę i na kopii za pomocą Balansu kolorów zmienić wyłącznie kolor Cieni przesuwając suwaki w stronę czerwonego i żółtego. Następnie trzeba dodać białą maskę warstwy i wymaskować zamek czarnym, miękkim pędzlem po masce, aby pozostał czarny. Tutaj dodatkowo na oryginalnej warstwie trzeba będzie ten zamek przyciemnić i dodać kontrast aby nie wydawał się szarawy na tle tego czekoladowego. Jeśli ten brąz ma być jaśniejszy, to trzeba odrobinę rozjaśnić kopię warstwy przed Balansem kolorów i ew. też lekko zwiększyć kontrast. No chyba, że zamek ma być też brązowy?
kgolebiowski
Użytkownik

Galeria Użytkownika

kgolebiowski

« Odpowiedz #6 : 17.11.2024, 20:53:59 »

Zamek może być brązowy. Chodzi mi o uchwyt zamka, który jest srebrny a nie zrobiłby się zloty.
Jak dla mnie praca na warstwach to ciemna magia. Mam wrażenie że musiałbym zadać kilkadziesiąt pytań zanim bym to zrobił
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 17.11.2024, 21:01:49 »

Efekt uzyskany wg podanych w poprzednim poście instrukcji: https://i.ibb.co/tbxc7bC/epa.png
Nie wiem jakiego koloru miał być zamek, więc zostawiłam czarny.

@Edycja:
Dopisałeś, że zamek brązowy, no to jeszcze łatwiej, bo nie trzeba go maskować. A można wymaskować sam uchwyt, albo po prostu go zaznaczyć i zmniejszyć nasycenie po zakończeniu koloryzacji na brąz
kgolebiowski
Użytkownik

Galeria Użytkownika

kgolebiowski

« Odpowiedz #8 : 17.11.2024, 21:09:29 »

Patrząc na efekt i czas jaki to Ci zajęło mam wrażenie że będzie warto zadać parę pytań. Ale będą to pytania od najprostrzych. Nawet zamek został czarny i końcówka srebrna.
Zbyma72age
√ ι ק

Reputacja: 85 Offline Offline

Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 19.11.2024, 16:51:15 »

Można również spróbować wykorzystać:
https://zbigniew.malach.info/wp-content/uploads/2024/09/GIMP-SZYBKO-ZMIENIAJ-KOLORY-NA-ZDJECIU.pdf

* Szybko zmieniaj kolory.jpg (438.25 KB, 1947x1024 - wyświetlony 31 razy.)
kgolebiowski
Użytkownik

Galeria Użytkownika

kgolebiowski

« Odpowiedz #10 : 22.11.2024, 17:11:32 »

W jaki sposób otworzyć zdjęcie żeby pokazała się opcja konwertowania?
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #11 : 22.11.2024, 17:22:56 »

O jaką opcję konwertowania chodzi? Masz na myśli fragment z poradnika: "GIMP często zapyta Cię, czy chcesz „przekonwertować” obraz na natywną przestrzeń kolorów sRGB GIMP-a, czy „zachować” oryginalny profil kolorów obrazu."? To już zależy od samego obrazu i zapewne tego, czy w metadanych ma przypisany jakiś profil kolorów. U mnie rzadko się pojawia takie zapytanie, ale właściwie do czego ci to potrzebne? Nigdy nie zwracałam na to uwagi...
kgolebiowski
Użytkownik

Galeria Użytkownika

kgolebiowski

« Odpowiedz #12 : 22.11.2024, 18:26:04 »

Tak, chodzi mi o poradnik. Myślałem że taka opcja otwarcia obrazu pozwoli mi dalszą prace nad nim.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #13 : 22.11.2024, 18:48:51 »

Nie, ta opcja nie jest wymagana do pracy z obrazem. W przypadku niektórych profili kolorów może być jedynie jakaś subtelna różnica w kolorystyce i być może efektach działania filtrów zmiany kolorów, ale w sumie nie zauważyłam. Aczkolwiek nie przyglądałam się pod tym kątem. Jeśli GIMP pyta o tą konwersję, to pewnie lepiej przekonwertować na format natywny dla GIMP-a, chociaż to też zależy, co będzie z tym obrazem później robione, a jeśli nie pyta, to nic nie szkodzi.
Autor poradnika w każdym razie w ogóle nie wyjaśnił, dlaczego wybiera konwersję, więc nie wiem, po co w ogóle zawracał gitarę tym komunikatem Język
"Ta część zależy od ciebie, ale ja mam tendencję do „Konwertuj” - nie wiem jaki mam mieć pożytek z informacji, że on ma tendencję Język
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: Zmiana koloru elementu
Skocz do: