Zaczęłam testować i nie wiem właściwie czym pierwsza część filtra (bez transferu tekstury) różni się od opcji
Filtry -> Odwzorowania -> Utwórz bezszwowo.
"Dowolne regiony w obrazie, nie są wyłączone z analizy do budowy
tekstury." - tego zdania nie rozumiem
Czy to oznacza po prostu, że analizowana jest cała tekstura? Czy chodzi o fragmenty poza zaznaczonym obszarem, jeśli ktoś użyje zaznaczenia?
"Use texture transfer – zastosuj transfer tekstury;
Jeśli zaznaczymy tą opcję, para obrazów, jeden jako tekstura źródłowa i drugi jako wyjściowa, zostaną użyte by
przeprowadzić rozmieszczenie cech do tekstury wyjściowej." - Czym jest "rozmieszczenie cech"? Po przeprowadzeniu testu wygląda, że oznacza to zmieszanie obu tekstur?
"Sensitivity to outliers – czułość na pozostałości. Do jakiego stopnia wykona bardzo złe dopasowanie na pojedynczym pikselu dyskwalifikujące położenie." - to też jest dla mnie niezrozumiałe. Nie brzmi nawet po polsku. Jakie pozostałości? Czym są pozostałości? I o co chodzi z dyskwalifikowaniem położenia?
Otworzyłam sobie w GIMP dwie różne tekstury i na jednej użyłam filtra Resynthesize z zaznaczeniem opcji tranferu tekstury ustawiając jako źródło jedną teksturę, a jako wejście i wyjście drugą. Po zakończeniu działania filtra nic się nie zmieniło, nadal miałam dwie różne tekstury. Dopiero po ustawieniu jednej jako źródłowa i wejściowa, a drugiej jako wyjściowa, uzyskałam obraz wyglądający jak mieszanina obu tekstur, trochę jakby je na siebie nałożyć przy pomocy mieszania warstw. Także wg mnie jest to dość mętnie wytłumaczone, bo nie wspomniano o ustawieniu tekstury wejściowej. Była mowa tylko o źródłowej i wyjściowej, a dodatkowo na załączonym w poradniku zrzucie w oknie filtra wszędzie ustawiono taki sam obraz, co też nie jest pomocne. Zwłaszcza, że w wejściu i wyjściu na zrzucie jest ta sama warstwa, a w źródle inna (dlatego najpierw ustawiłam wg zrzutu).
No i efekt tego mieszania taki se, ale może do czegoś przydatny, nie mam pojęcia
Być może w niektórych przypadkach da się za jego pomocą zniwelować efekt powtarzalności kafelek desenia?
Dodatkowo filtr wymaga, aby użyte warstwy miały jednakowe wymiary. Myślę, że warto wspomnieć o tym w poradniku.
Generalnie poradnik napisany jakimś takim nieprzystępnym żargonem, a przecież GIMP jest jednak głównie programem dla amatorów. I skoro ja mam problem ze zrozumieniem, to dla nowicjusza będzie to tureckie kazanie