Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: [ROZ] Gumka maluje zamiast gumować
Strony: 1 [2]  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Gumka maluje zamiast gumować  (Przeczytany 1704 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #14 : 11.12.2024, 15:06:03 »

A dlaczego na zrzucie widać linię idącą od śladu gumki do kursora, tak jakbyś przesuwał gumkę z wciśniętym Shiftem? Jak tylko zwyczajnie klikasz (bez Shifta) albo przesuwasz gumką, też nie działa? Sprawdziłeś, czy nie masz przypadkiem gdzieś jakiegoś zaznaczenia włączonego? W oknie warstw widzę, że jest jeszcze co najmniej jedna ikonka oka włączona (nie widać wszystkich warstw na zrzucie). Na pewno wyłączyłeś widoczność absolutnie wszystkich warstw poza tą aktywną? Zauważyłam, że w przypadku grup warstw, kliknięcie ikony oka z wciśniętym Shift-em nie wyłącza widoczności warstw w grupie, w której znajduje się wybrana warstwa.
Mam niestety inną wersję GIMP-a i nie mam suwaka Siła, więc nie wiem czy ustawienie jej na 50% jest prawidłowe
alchymista
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #15 : 11.12.2024, 15:29:14 »

Ha!  Chichot
Wiem! Po prostu miałem włączone zaznaczenie...
Tak głupi byłem... Skwaszony
To są sporej wielkości plansze i jak robię zbliżenie to nie widzę, że gdzie indziej coś zaznaczyłem  Cool
Hurra!
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #16 : 11.12.2024, 15:45:27 »

Ano niestety, trzeba być bardzo uważnym przy tak dużym projekcie, bo przyczyn, gdy coś nie działa, może być całe mnóstwo i później trzeba to wszystko po kolei sprawdzać...
W każdym razie cieszę się, że sprawa wyjaśniona Uśmiech
Strony: 1 [2]  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: [ROZ] Gumka maluje zamiast gumować
Skocz do: