Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: [ROZ] Gumka maluje zamiast gumować
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Gumka maluje zamiast gumować  (Przeczytany 404 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
alchymista
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

alchymista

Zobacz profil WWW
« : 02.11.2024, 06:40:12 »

Ja nadal nie wiem, jak ten problem rozwiązać i nie wiem co to jest maska. Po prostu gumka ściera mi na czarno, jakby była pędzlem
« Ostatnia zmiana: 07.11.2024, 19:24:13 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 02.11.2024, 09:55:54 »

Używasz tej gumki bezpośrednio na obrazie czy na masce?
Pytam, bo ten temat dotyczy gumowania na masce. Jeśli problem dotyczy gumowania bezpośrednio na warstwie obrazu, to powinieneś założyć osobny, własny temat.
Generalnie gumka nie ściera na czarno, tylko ściera odsłaniając kolor tła, czyli kolor ustawiony w przyborniku jako drugoplanowy (domyślnie jest właściwie biały, u ciebie najwyraźniej czarny), jeśli gumowana warstwa nie zawiera przezroczystości (kanału alfa). Aby w gumowanych miejscach pojawił się kolor biały, musisz w przyborniku ustawić ten kolor jako drugoplanowy. Jeśli chcesz uzyskać w gumowanych miejscach przezroczystość, musisz dodać do warstwy kanał alfa poprzez menu: Warstwa -> Przezroczystość -> Dodaj kanał alfa

Maska, to taka nakładka na warstwę obrazu. Można ją dodać klikając PPM na wybraną warstwę w oknie warstw. Pojawi się wtedy stosowne menu.
Zasadę działania maski opisałam w tym temacie powyżej i pokazałam na zrzutach.
Generalnie jeśli wygumujesz jakieś miejsce, a później będziesz jednak chciał przywrócić część wymazanego obrazu (bo np. po niewczasie zauważyłeś, że w jakimś miejscu przesadziłeś z gumowaniem i wymazałeś więcej niż należało), będzie to wymagało cofania się w historii zmian aż do miejsca sprzed czynności gumowania. W przypadku użycia maski wystarczy, że miejsca zamalowane na czarno (czyli powodujące, że obszar warstwy w tym miejscu staje się przezroczysty) pomalujesz na biało i znów masz nienaruszony obraz. Ponadto używając maski nie musisz dodawać kanału alfa aby uzyskać przezroczystość.
Podsumowując, używając gumki po prostu usuwasz fragmenty obrazu, natomiast maska jedynie symuluje użycie gumki, nie wprowadzając faktycznych zmian w wyglądzie warstwy. Dopiero po zastosowaniu maski (w menu warstw trzeba wybrać opcję: zastosuj maskę warstwy) zmiany zostaną wprowadzone na warstwie. Natomiast wyłączenie lub usunięcie maski sprawi, że symulacja zmian przestanie być widoczna
« Ostatnia zmiana: 02.11.2024, 10:27:47 wysłane przez be@ » Zapisane
alchymista
Użytkownik

Galeria Użytkownika

alchymista

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : 03.11.2024, 05:15:22 »

Dziękuję. Niestety nie mogę dodać kanału alfa i w tym problem... Tekst "dodaj kanał alfa" jest na szaro i nie można go kliknąć...
(i nie wiem co to jest PPM)

* Zrzut ekranu z 2024-11-03 05-15-03.png (81.31 KB, 681x510 - wyświetlony 14 razy.)
alchymista
Użytkownik

Galeria Użytkownika

alchymista

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 03.11.2024, 05:49:58 »

Ponieważ nie znam gimpa "od podszewki", a większości funkcji nie używam jako dla mnie niepotrzebnych, zatem szukam po omacku przyczyny. Zauważyłem, że tryb gumki jest nieaktywny. Może to jest przyczyna?

* Zrzut ekranu z 2024-11-03 05-48-40.png (32.51 KB, 265x404 - wyświetlony 13 razy.)
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 03.11.2024, 10:32:06 »

Nie odpisałeś na pytanie, czy twój problem dotyczy gumowania na masce?
PPM = Prawy Przycisk Myszy Mrugnięcie
Jeśli opcja dodania kanału alfa jest nieaktywna, to znaczy, że warstwa już ten kanał posiada. Można to również rozpoznać patrząc na nazwę warstwy w oknie warstw. Jeśli nazwa jest pogrubiona, wtedy warstwa nie posiada kanału alfa. Jeśli nie jest pogrubiona, to go już zawiera.
Tryby nie mają zastosowania do narzędzia gumka, dlatego są nieaktywne.
Ponieważ nie wiem, czy używasz gumki na aktywnej warstwie czy np. na masce albo jeszcze w innym miejscu, to proszę zapodaj zrzut ekranu pokazujący okno obrazu łącznie z otwartym oknem warstw. I wykonaj ten zrzut bezpośrednio po użyciu gumki, aby pokazać, jak wygląda wygumowane miejsce.
Dodatkowo zauważyłam na zrzucie przybornika, że masz wybrany jakiś nietypowy pędzel dla gumki. Może to jest przyczyną problemu? Chociaż testowałam różne pędzle i nic takiego się nie działo...
« Ostatnia zmiana: 03.11.2024, 13:15:40 wysłane przez be@ » Zapisane
alchymista
Użytkownik

Galeria Użytkownika

alchymista

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : 03.11.2024, 19:53:02 »

Nie napisałem o masce, bo nigdy jej nie używam. Ale też nie wiem, czy czegoś nie włączyłem przypadkowo.
W załączeniu zrzut.

* Zrzut ekranu z 2024-11-03 19-51-58.png (493.87 KB, 1918x961 - wyświetlony 11 razy.)
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 03.11.2024, 19:59:40 »

Masz w opcjach gumki zaznaczone Cofanie wycierania i dlatego się tak dzieje.

Wydzieliłam jako osobny temat, bo nie dotyczy to gumowania na masce
alchymista
Użytkownik

Galeria Użytkownika

alchymista

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : 03.11.2024, 20:19:57 »

Dziękuję. Ciekawe że po restarcie komputera gumka ma teraz opcję "Pressure Opacity" i działa doskonale.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #8 : 03.11.2024, 20:27:27 »

Pressure Opacity to dynamika. Bez tabletu i rysika nie ma zastosowania, więc nic nie robi. W przypadku użycia tabletu z rysikiem działa tak, że dostosowuje krycie pędzla do stopnia nacisku rysika na tablet Mrugnięcie
Niektóre dynamiki są użyteczne nawet bez użycia tabletu, ale dla gumki najlepiej ustawić sobie Dynamic Off
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: [ROZ] Gumka maluje zamiast gumować
Skocz do: