Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: [ROZ] Instalacja GIMP v.2.10 obok v.2.8
Strony: [1] 2 3  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Instalacja GIMP v.2.10 obok v.2.8  (Przeczytany 1020 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 400
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« : 07.03.2024, 17:52:39 »

Dopiero dziś się zabrałam za tą instalację i niestety jest problem. Wybranie opcji Dostosuj nie sprawia, że można sobie wybrać folder instalacyjny. Domyślnie instalator wybiera ten sam folder, w którym jest już GIMP 2.8, czyli GIMP 2.
Co w takim razie mam zrobić?
Chyba będę musiała odinstalować 2.8 i wtedy zainstalować 2.10, a po nim 2.8?
Dlaczego twórcy GIMP-a tak utrudniają i nie pozwalają wybrać innego folderu, żeby można było zachować starszą wersję?
« Ostatnia zmiana: 09.03.2024, 18:47:19 wysłane przez be@ » Zapisane
Zbyma72age
√ ι ק

Reputacja: 85 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Wiadomości: 550
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : 07.03.2024, 19:43:25 »

Co w takim razie mam zrobić?

Jest proste rozwiązanie chwilowo zmienić nazwę starej instal 2.8 np. dodać AAA Windows zapyta się Potwiedzić
Po zainstalowaniu nowej wersji zmienić nazwę na poprzednią.
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 400
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : 07.03.2024, 19:47:00 »

Sama zmiana nazwy folderu instalacyjnego niestety nic nie pomogła, bo już testowałam taki sposób. GIMP 2.10 nadal chce być zainstalowany w folderze GIMP 2 i nie da się tego zmienić.
Nie pamiętam już, jak ja to zrobiłam na starym lapku, bo tam miałam obie wersje
« Ostatnia zmiana: 07.03.2024, 20:02:25 wysłane przez be@ » Zapisane
Zbyma72age
√ ι ק

Reputacja: 85 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Wiadomości: 550
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : 07.03.2024, 20:43:32 »

Sama zmiana nazwy folderu instalacyjnego niestety nic nie pomogła, bo już testowałam taki sposób. GIMP 2.10 nadal chce być zainstalowany w folderze GIMP 2 i nie da się tego zmienić.
Nie pamiętam już, jak ja to zrobiłam na starym lapku, bo tam miałam obie wersje

W żaden sposób nie mogę się z tym zgodzić
Mam zainstalowane w ten sposób dużo wersji.
Ale aby zmienić nazwę folderu, musimy mieć uprawnienia Administratora, co niewątpliwie jest do spełnienia

Poza tym instalator pokazuje jako co się zainstaluje


* GIMP Rozne .jpg (13.85 KB, 395x109 - wyświetlony 5 razy.)

* GIMP Rozne1.jpg (36.77 KB, 611x244 - wyświetlony 9 razy.)

* 2024-03-07_195413.jpg (70.69 KB, 496x392 - wyświetlony 12 razy.)
« Ostatnia zmiana: 07.03.2024, 20:56:09 wysłane przez Zbyma72age » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 400
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 07.03.2024, 20:46:03 »

No niestety, zmieniam nazwę folderu instalacyjnego z GIMP 2 na Old.GIMP 2.8, uruchamiam instalację GIMP 2.10 i nadal nie mam możliwości wyboru nazwy folderu, nadal chce się instalować w GIMP 2, nie w GIMP 2.10.
Dodam, że mój obecny system, to Windows 11.

No nic, odinstaluję 2.8, zainstaluję 2.10 i wtedy ponownie zainstaluję 2.8. Mam nadzieję, że się uda Język
« Ostatnia zmiana: 07.03.2024, 21:53:50 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 400
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 07.03.2024, 22:24:49 »

No nie, to są jakieś kpiny. Odinstalowałam GIMP 2.8, uruchomiłam instalację 2.10 i teraz mogłam sobie wybrać nazwę folderu instalacyjnego, więc wybrałam GIMP 2.10.
Po zainstalowaniu 2.10 uruchomiłam instalkę 2.8 i co? I psińco Zły Tym razem 2.8 nie pozwolił mi wybrać folderu ani nie zamierzał instalować się w folderze GIMP 2, tylko oczywiście zainstalował się w folderze GIMP 2.10, co spowodowało kompletne pomieszanie i teraz żaden nie działa Smutny
To ja już nie wiem, co z tym zrobić, no beznadzieja jakaś
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 400
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 07.03.2024, 23:00:20 »

W końcu zrobiłam wg tego poradnika: https://www.youtube.com/watch?v=dRsk29KPez4 i niby GIMP-y zainstalowały się osobno, ale o ile v.2.8 uruchomił się bez problemu, to v.2.10 podczas uruchamiania wywalił masę komunikatów o błędach :/ No ale niby się uruchomił

@Edycja:
Odinstalowałam i zainstalowałam ponownie 2.10, tym razem dla wszystkich użytkowników (wcześniej instalowałam tylko dla wybranego użytkownika) i teraz już nie wysypuje błędów.
Problem z tym sposobem jest niestety taki, że po usunięciu tego klucza rejestru GIMP-a 2.8 nie da się odinstalować, po prostu znika z listy zainstalowanych programów. Zauważyłam to po odinstalowaniu 2.10. Także nie wiem co zrobię, jeśli w przyszłości zechcę go odinstalować :/
« Ostatnia zmiana: 07.03.2024, 23:24:58 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 400
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 08.03.2024, 13:12:37 »

Jednak nie jest dobrze. GIMP 2.8 niby otwiera się bezproblemowo i bez komunikatów o błędach, ale gdy próbuję otworzyć jakiś obraz, to wtedy mam monit:
https://i.ibb.co/sgW8Tf2/2024-03-08-120829.png

Również nie da się wyeksportować:
https://i.ibb.co/WxYTxs7/2024-03-08-120938.png

Jednym słowem jest totalnie zepsuty Smutny

Ktoś coś doradzi?

Pobrałam GIMP 2.8 Portable i mam dokładnie te same komunikaty. Nie wiem już, o co tutaj chodzi Smutny

« Ostatnia zmiana: 08.03.2024, 14:07:20 wysłane przez be@ » Zapisane
Zbyma72age
√ ι ק

Reputacja: 85 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Wiadomości: 550
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : 08.03.2024, 15:11:58 »

Ktoś coś doradzi?

Pierwsze pytanie czy jest ustawiony dostęp jako administrator do folderu AppData ?

[ Folder AppData jest ukryty, dlatego należy go odkryć, otwierając Eksploratora Windows i przechodząc do C:\Users\admin. Krok 1. Z wyświetlonego menu wybierz „Widok” > „Pokaż” > „Ukryte elementy”. ]
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 400
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : 08.03.2024, 15:17:47 »

Tak, mam dostęp do tego folderu, ale żadnych plików GIMP-a w nim nie znalazłam. Tylko foldery gtk i gegl
Zapisane
Zbyma72age
√ ι ק

Reputacja: 85 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Wiadomości: 550
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #10 : 08.03.2024, 15:25:05 »

Tak, mam dostęp do tego folderu, ale żadnych plików GIMP-a w nim nie znalazłam. Tylko foldery gtk i gegl
AppData\Roaming\GIMP\2.10
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 400
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #11 : 08.03.2024, 15:27:14 »

Nie, nie mam tam tego folderu, bo wyczyściłam wszystko dokładnie cleanerem po odinstalowaniu GIMP-a.
Teraz już nawet ten portable wyrzuciłam, bo nie wiem co mam dalej robić. Czy jeszcze raz spróbować normalnej instalacji 2.8. Zależy mi przede wszystkim na działaniu 2.8, a tu nawet wersja portable nie chciała działać prawidłowo
Zapisane
Zbyma72age
√ ι ק

Reputacja: 85 Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Wiadomości: 550
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #12 : 08.03.2024, 15:47:01 »

Nie, nie mam tam tego folderu, bo wyczyściłam wszystko dokładnie cleanerem po odinstalowaniu GIMP-a.
Teraz już nawet ten portable wyrzuciłam, bo nie wiem co mam dalej robić. Czy jeszcze raz spróbować normalnej instalacji 2.8. Zależy mi przede wszystkim na działaniu 2.8, a tu nawet wersja portable nie chciała działać prawidłowo

A) Nie rozumiem dlaczego Portable nie chce działać, u mnie wszystkie programy Portable instaluję z:
https://portableapps.com/apps/graphics_pictures/gimp_portable
nie mają one nic wspólnego z pozostałymi programami.   Image

B) Jeśli nie ma tego folderu to GIMP został niepoprawnie zainstalowany i dlatego są komunikaty.
Jeśli wszystko jest odinstalowane, to proponuję ponownie zainstalować GIMP 2.10.36, ten folder się pojawi.
Ale wszystkie poprzednio zainstalowane wtyczki, script-fu poszły w niepamięć.
Na przyszłość, gdy instaluję nową wersję GIMP to ten folder ...\2.10 oznaczam jako Old i gimp zainstaluje swój, sprawdzam czy wszystko w porządku i wtedy kopiuję i przenoszę swoje stare pliki konfiguracyjne do tego nowego folderu. Przed deistalacją  GIMP-a zawsze ten folder oznaczam jako Old.   


* Portable.png (50.9 KB, 765x366 - wyświetlony 4 razy.)
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 7 400
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #13 : 08.03.2024, 16:15:02 »

Tego folderu teraz nie ma bo odinstalowałam i wyczyściłam wszystko. Poza tym mi ten folder nie był potrzebny do szczęścia, bo v.2.10 prawie nie używałam. Folder, w którym mam wszystkie swoje manele, to ten 2.8 bezpośrednio w katalogu użytkownika. Mam jego kopię na innym dysku.
No i właśnie chodzi o to, że nie działa mi wersja portable, pomimo usunięcia wszelkich plików i folderów po wersjach instalacyjnych.
Przy czym w tej wersji portable problem jest taki, że nie otwiera mi obrazów, które przeciągam na okno programu. Natomiast normalnie otwiera je i zapisuje. Dopiero jak do folderu z danymi przekopiuję swoje stare ustawienia i inne graty, to wywala te komunikaty, co wstawiłam wcześniej
Zapisane
Strony: [1] 2 3  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: [ROZ] Instalacja GIMP v.2.10 obok v.2.8
Skocz do: