Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Format dxf - problem ze zmianą do EZCAD2  (Przeczytany 3284 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
jubi-tom
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 53
Galeria Użytkownika

jubi-tom


Zobacz profil
« : 07.09.2019, 09:51:02 »

Dzień dobry.
Mam taki problem że po zmianie formatu na dxf projekt wygląda jakoś dziwnie .
co nie tak zrobiłem


* 20190907_103624.jpg (147.12 KB, 1000x563 - wyświetlony 33 razy.)

* 20190907_102933.jpg (286.23 KB, 1000x563 - wyświetlony 33 razy.)
Zapisane
Hasia
Moderator globalny

Reputacja: 38 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: GIMP Painter 2.8
Licencja: Copyright
Wiadomości: 1 455
Galeria Użytkownika


Czasami nie jestem sobą


Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 07.09.2019, 10:05:01 »

Czy tę metkę tworzy zamknięta ścieżka?
Zapisane

jubi-tom
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 53
Galeria Użytkownika

jubi-tom


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : 07.09.2019, 10:28:07 »

Najpierw wykonałem "suma"  i białe kółko się zsumowało więc potem wykonałem polecenie  "różnica". Następnie wyeksportuj jako  dxf .
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 815
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : 07.09.2019, 10:56:03 »

Pokaż jak wygląda sama ścieżka, bez wypełnienia, przed eksportem do DXF.
BTW, dlaczego robisz fotki zamiast zrzutów ekranu??
Zapisane
jubi-tom
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 53
Galeria Użytkownika

jubi-tom


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 07.09.2019, 11:48:30 »

Przepraszam używam 2 komputerów  i dlatego  prościej było mi zrobić fote .Dla mnie inkscape to nowy program, do tej pory korzystałęm raczej z gimpa.
chyba


* metka2zrut.png (174.28 KB, 1920x1200 - wyświetlony 35 razy.)
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 815
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 07.09.2019, 11:56:30 »

Wygląda dobrze, tylko na zrzucie jest kontur, nie ścieżka, bo nie widzę żadnych węzłów Mrugnięcie
O taki zrzut mi chodziło:
https://i.imgur.com/BEwBBhE.png
lub
https://i.imgur.com/xvA4ejO.png
Mrugnięcie
Zapisane
jubi-tom
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 53
Galeria Użytkownika

jubi-tom


Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 07.09.2019, 12:02:37 »

tak to wygląda w ezcad2, a jak zrobić te węzły?


* zrzut 2.png (87.61 KB, 1600x900 - wyświetlony 28 razy.)
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 815
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 07.09.2019, 12:03:58 »

Nijak nie zrobić, po prostu na Twoim zrzucie nie widać ścieżki. Musisz kliknąć w obiekt narzędziem do ścieżek i wtedy się pokaże
Zapisane
jubi-tom
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 53
Galeria Użytkownika

jubi-tom


Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : 07.09.2019, 12:08:01 »

tak zrobiłem i nie chce się zrobić


* zrzut3.png (182.64 KB, 1920x1200 - wyświetlony 30 razy.)
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 815
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : 07.09.2019, 12:10:26 »

Nie, masz z paska narzędzi po lewej wybrać narzędzie do edycji węzłów (drugie od góry) i kliknąć w ten obiekt, a wtedy pokaże się ścieżka z węzłami
Zapisane
jubi-tom
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 53
Galeria Użytkownika

jubi-tom


Zobacz profil
« Odpowiedz #10 : 07.09.2019, 12:10:37 »

lub tak ?


* zrzut4.png (164.37 KB, 1920x1200 - wyświetlony 32 razy.)
Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 815
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #11 : 07.09.2019, 12:12:12 »

O właśnie, o to chodziło Uśmiech Coś masz tam namotane z tymi węzłami, widzę że są jakieś podwójne miejscami... Trzeba to poprawić, aby było możliwie najmniej węzłów. Tylko te, które są niezbędne. Powinno to wyglądać tak, jak na moich zrzutach (kilka postów wyżej)
Zapisane
jubi-tom
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Wiadomości: 53
Galeria Użytkownika

jubi-tom


Zobacz profil
« Odpowiedz #12 : 07.09.2019, 12:18:14 »

Przepraszam ale jak to zrobić , jak robiłem w corelu tak samo to wyszło a tu  Co?

Dobra jak zrobić tą czerwoną linie?


Scalenie postów: 07.09.2019, 12:23:32 (używaj opcji Modyfikuj!)
Bo może ja żle zacząłem to robić .Zrobiłem tak: prostokąt , dwa kołka i po sprawie...
« Ostatnia zmiana: 07.09.2019, 12:23:32 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Płeć: Kobieta
GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Wiadomości: 6 815
Galeria Użytkownika



Zobacz profil
« Odpowiedz #13 : 07.09.2019, 12:22:00 »

Ta linia nie musi być czerwona. U Ciebie po prostu wyświetla się czarna, bo masz pewnie taki kolor ustawiony. To nie ma znaczenia. Chodzi o te nadmiarowe węzły - trzeba je pousuwać.
Najlepiej zobacz sobie tutoriale na temat edycji ścieżek i węzłów w Inkscape. Polecam kanał: Inkscape Tutorial

Bo może ja żle zacząłem to robić .Zrobiłem tak: prostokąt , dwa kołka i po sprawie...
Też tak zrobiłam. Widocznie coś pomyliłeś podczas sumowania lub różnicy
Zapisane
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońInkscape - pomocWątek: Format dxf - problem ze zmianą do EZCAD2
Skocz do: