Gwiazdki w stylu lat 80-tych
Tutorial
Opracowanie: kubix122, poprawa: be@
Poziom trudności: prosty
Z tego tutoriala dowiecie się, jak zrobić ciekawe gwiazdki w stylu lat 80-tych. Poradnik ten jest przetłumaczony z
tutoriala do Photoshopa.
Tutorial napisany w wersji GIMP 2.8. W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.
Zaczynamy 1. Tworzymy
nowy obraz o dowolnych wymiarach i dowolnego koloru. Ja wybrałam kolor niebieskofioletowy
#9972fe, aby ładnie kontrastował z gwiazdką, która u mnie będzie akurat w odcieniach żółci. Wy możecie wybrać całkiem inne kolory.
2. Z menu wybieramy filtr:
Renderowanie -> Gfigury. W otwartym oknie filtra klikamy na:
Edycja -> Preferencje i zaznaczamy
Wygładzanie, aby kontury gwiazdy nie były postrzępione:
Następnie zamykamy okienko edycji i na górnej belce klikamy w ikonkę
Tworzy gwiazdę oraz ustawiamy:
| Liczba boków: 5 Promyki: odznaczone Wypełnienie: Wypełnienie kolorem, i tutaj wybieramy sobie kolor gwiazdy, np. taki jasny, bladożółty #fdffa6 |
Teraz rysujemy gwiazdę klikając mniej więc na środku okienka edytora i przeciągając uchwyt w dowolną stronę:
Zanim zwolnimy przycisk myszy, możemy dowolnie obracać gwiazdą i zmieniać jej rozmiary. Jeśli natomiast chcemy zmienić kąt ramion gwiazdy na mniej lub bardziej ostry, nie zmieniając jej rozmiarów, musimy wybrać narzędzie
Przesuwa pojedynczy punkt, kliknąć w punkcik znajdujący się pomiędzy centrum gwiazdy a wierzchołkiem jej ramienia i przeciągać go na zewnątrz lub do wewnątrz gwiazdy:
Po zamknięciu okna filtra będziemy mieć nową, przezroczystą warstwę o nazwie
GFig z narysowaną gwiazdą, więc w razie potrzeby można ją sobie jeszcze przesunąć w bardziej odpowiednie miejsce używając narzędzia
przesuwanie [M] 3. Teraz wybieramy narzędzie
ścieżki [ B ] i tworzymy trójkątną ścieżkę zaczynając dokładnie od wierzchołka górnego ramienia gwiazdy. Dla precyzji najlepiej powiększyć sobie widok do ok. 400%, ponieważ ścieżka musi przechodzić dokładnie przez kolejne wierzchołki kątów gwiazdy. Aby domknąć ścieżkę klikamy na początkowy węzeł przytrzymując klawisz
CTRL.
4. Dodajemy nową, przezroczystą warstwę powyżej warstwy
Tło, ale poniżej warstwy z gwiazdą i wybieramy:
Zaznaczenie -> Ze ścieżki. Powstałe zaznaczenie
wypełniamy [Shift+B] kolorem w odcieniu wyraźnie ciemniejszym od gwiazdy. Ja wybrałam jasnopomarańczowy:
#ffb000Wyłączamy zaznaczenie:
Zaznaczenie -> Brak.
5. W oknie ścieżek:
Okna -> Dokowalne okna dialogowe -> Ścieżki, włączamy widoczność
naszej ścieżki, klikamy w nią narzędziem do tworzenia ścieżek i przesuwamy dwa węzły tak, aby zaznaczyć kolejne ramię (a właściwie jego połowę) gwiazdy. Węzła znajdującego się poza gwiazdą nie ruszamy.
6. Znów tworzymy
zaznaczenie ze ścieżki. Wybieramy narzędzie
wypełnienie kubełkiem [Shift+B] i w jego opcjach ustawiamy:
Uwzględniany obszar: Całe zaznaczenie
Po czym wypełniamy zaznaczenie nieco jaśniejszym kolorem niż poprzednio. Odcień powinien wyraźnie odróżniać się od poprzedniego oraz od koloru gwiazdy. Ja wypełniłam ciemnożółtym:
#f2d700.
Wyłączamy zaznaczenie.
7. Ponownie przechodzimy do edycji ścieżki i przesuwamy węzły na kolejne ramię gwiazdy, tak jak na poniższym zrzucie:
I znów tworzymy zaznaczenie ze ścieżki oraz wypełniamy je kolorem z punktu
4 lub podobnym.
8. Po wyłączeniu zaznaczenia kolejny raz edytujemy ścieżkę, zaznaczamy, wypełniamy itd. aż do ostatniego ramienia. Kolejne zaznaczenia należy wypełniać tymi samymi kolorami co poprzednie, na przemian jaśniejszym i ciemniejszym. Można też użyć większej liczby podobnych kolorów (najlepiej różnych odcieni tego samego koloru), ale na tyle się różniących, aby było wyraźnie widać granice pomiędzy nimi.
9. Wypełniając ostatnie zaznaczenie w opcjach narzędzia wypełniania ustawiamy:
Uwzględniany obszar: Podobne kolory
Dzięki temu nie zalejemy sobie kolorem poprzedniego wypełnienia:
I gotowe:
Jeśli chcemy mieć gwiazdkę na przezroczysty tle, wystarczy wyłączyć widoczność
warstwy
Tło bądź ją usunąć i eksportować obraz w formacie PNG (JPG nie obsługuje przezroczystości, GIF obsługuje ale jakość obrazka będzie słabsza: krawędzie gwiazdy na przezroczystym tle mogą zostać wystrzępione). Jeśli gwiazdka ma służyć jako ikonka, to oczywiście można wyeksportować ją do formatu ICO.
Koniec
Powodzenia