no ale teraz chciałem zrobić tak jak tutaj:
ale niestety ścieżka robi się wygładzona ale na styku ze zdjęciem dalej jest ostra krawędź
dobrze byłoby gdyby ktoś zrobił jakieś przykładowe zdjęcie i tutaj wkleił, ja wkleję swoje po zrobieniu jak były rady powyżej:
to po lewej to jest Gradient i nie o coś takiego mi chodzi, chodzi o te linie obramowania wokół zdjęcia po prawej, u góry i u dołu... tak aby było jak w tamtych zdjęciach przykładowych powyżej
nie mogę np zastosować tej rady:
Wygładzanie brzegu obrazu
Kolejnym efektem, jaki opanujemy będzie wygładzanie brzegu obrazu. Efekt ten przede wszystkim zapozna nas z narzędziem selekcji. W programie GIMP aktywnym obszarem jest fragment wybrany przy pomocy narzędzi selekcji. Narzędzi selekcji jest kilka (selekcja prostokątna, eliptyczna czy z wolnej ręki). Wszelkie operacje edytorskie, takie jak rysowanie po obrazie czy wlewanie farby działają w stosunku do wybranego obszaru. Efekt jest taki, że farba "wlewana" w obraz wypełnia jedynie obszary objęte selekcją. Najprostszym przykładem selekcji jest wybranie całego obrazu (opcja Zaznaczenie | Wszystko). Wówczas możemy rysować po dowolnym fragmencie obrazu. Selekcję możemy zmniejszyć. Służy do tego opcja Zaznaczenie | Zmniejsz. Zmniejszając selekcję podajemy liczbę pikseli, o jaką selekcja ma zostać pomniejszona. Opcja Zaznaczenie | Odwróć umożliwia zmianę obszaru zaznaczonego tak, by to, co było zaznaczone stało się niezaznaczone, zaś obszar uprzednio niezaznaczony stał się zaznaczony. Wreszcie operacja Zaznaczenie | Wygładź zaznaczenie wygładza zaznaczenie.
bo ja nie mam takiego przycisku > Zaznaczenie | Wygładź