Ja bym miał jednak kilka poprawek do tego tutka. Zaktualizuję go trochę do wersji GIMPA 2.6.8 i po to żeby uzyskać lepszy efekt:
1. Zaczynamy od białego tła a nie gradientu. To będzie potem.
2. Tak jak w pierwotnej wersji dodajemy
Filtry->Szum->Szum RGB ale w wersji 2.6.8 należy tak ustawić opcje:
3. Następnie należy użyć
Kolory->Desaturacja i wybrać opcję
Średni.
4. Tak jak w tutorialu teraz używamy
Filtry->Rozmycie->Rozmycie "w ruchu" i ustawiamy opcje tak:
5. Teraz to co jest największym niedociągnięciem w tutorialu to prawa krewędź tła. Jest tam nieładnie wyglądający fragment gdzie rozmywanie "w ruchu" dopiero zaczyna się wobec tego najlepiej jest przeskalować (
CTLR+T) warstwę w poziomie o tyle aż cały ten fragment znajdzie się poza płótnem obrazu.
6. W tym momencie mamy praktycznie gotową fakturę "szczotkowanego metalu/stali". Teraz dodamy parę efektów, żeby wyglądało to jeszcze ciekawiej - biały gradient (
L) z ustawieniami jak na screenie:
Gdzie dodajemy ten gradient? Tworzymy nową warstwę powyżej tła i ustawiamy tryb na Połączenie ziarna. Zaczynamy na środku warstwy kierując się na zewnątrz, kończymy na krawędzi obrazu. Żeby ułatwić sobie najlepiej dodać pionową i poziomą prowadnicę i za pomocą Wyrównania (
Q) ustawić je na samym środku.
7. Możemy teraz dodać kolejny bajer - na tej samej warstwie jakimś ciekawym Pędzlem (
P) dodajemy wzorek, możemy dodać też jakiś napis, to już zależy od naszej wyobraźni.
Ja uzyskałem taki efekt:
http://www.gimpuj.info/gallery/13754_11_02_10_11_55_05.jpgPozdrawiam,
Miłej zabawy